Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie na podczerwień rachunki

Ekwador

Recommended Posts

Dzień dobry jak w temacie mam ogrzewanie na podczerwień sufitowe i mam pytanie do osób które chcą pomoc usprawnic nie do hejterów. Jak ustawić histereze takiego ogrzewania tzn lepsza jest 0.2 stopnia czy np 0.5 i czy może macie jakieś własne fajne propozycje czy przejść na taryfę g 12 obecnie mam g11. Za każdą rzetelną fajna odpowiedź. Góry dziękuję

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry jak w temacie mam ogrzewanie na podczerwień sufitowe i mam pytanie do osób które chcą pomoc usprawnic nie do hejterów. Jak ustawić histereze takiego ogrzewania tzn lepsza jest 0.2 stopnia czy np 0.5 i czy może macie jakieś własne fajne propozycje czy przejść na taryfę g 12 obecnie mam g11. Za każdą rzetelną fajna odpowiedź. Góry dziękuję

co do taryfy to polecam g12w i na prawdę już mi się nie chce pisać dlaczego odpowiem po bydgosku "bo tak" :yes:

https://www.pieniadzepodkontrola.pl/taryfa-g12w-g11-g12-kalkulator-kwh-porownanie-taryf-ktora-taryfa-jest-najtansza/ stawki co prawda sprzed podwyżki ale relacje zachowane pomiędzy OSD wiec może to być użyteczne,

w sprawie paneli grzewczych zapytaj Brazy ona walczyła z różnymi ogrzewaniami i ma takowe więc ufam ze nie pozostawi Cię bez odpowiedzi. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?87922-Lekko-pokręcona-droga-do-Uroczyska/page17

Zapomniałem dodać że mam isntlscje 10kw i rozumiem że wtedy powiniem ogrzewać mocniej w godzinach 22-6 i 13 15 właśnie chyba o to mi chodzi bo jak zauważyłem w nocy ogrzewanie ciągnie 30kw a 10 tzn reszta w ciągu dnia ale to tylko próba 2 dni czyli w miarę mało miarodajna

Masz ogrzewanie nieakumulacyjne i jak najbardziej ma to sens w nocy zostaw w spokoju nastawy bo i tak prądu pójdzie więcej bo jest zwyczajnie zimniej i po to masz taryfę nocną. Napisz coś więcej o domu jak powierzchnia technologia i jaki region bo to ma znaczenie na zużycie prądu. Ja miałem w I kwartale br zużycie 35kwh/24h

Zacznij testy od wyższej temperatury lub dla ciebie komfortowej i nie kręc codziennie po 2 tyg lub miesiącu min 10 dniach zrobisz podsumowanie ile poszło i będziesz miał jakiś punkt odniesienia do zmian i porównań

Nie temperatura cały czas jest 23 stopnie niższa nie wchodzi w rachubę a powirchnia domu 94m2 ogrzewane około 80 m2

Region to Warmia i Mazury a technologia to panele na podczerwień połączone z listwa l8 od tech sterowniki i ich regulatorami pokojowymi panele mam 18 paneli 1 500w 1 900 reszta 700w. Histereze ustawiłem na 0.5stopnia ale mam wrażenie że 0.2stopnia było wygodniej i ciągnęło mniej narazie taryfa g11 ale na g12w przejdę jak mówicie bo widzę że w nocy więcej ciągnie jak w dzień czyli byłoby to opłacalne.

Nie temperatura cały czas jest 23 stopnie niższa nie wchodzi w rachubę a powirchnia domu 94m2 ogrzewane około 80 m2

Region to Warmia i Mazury a technologia to panele na podczerwień połączone z listwa l8 od tech sterowniki i ich regulatorami pokojowymi panele mam 18 paneli 1 500w 1 900 reszta 700w. Histereze ustawiłem na 0.5stopnia ale mam wrażenie że 0.2stopnia było wygodniej i ciągnęło mniej narazie taryfa g11 ale na g12w przejdę jak mówicie bo widzę że w nocy więcej ciągnie jak w dzień czyli byłoby to opłacalne.

chodziło mi o technologie domu z czego?

w taryfie g12w masz w tańszej strefie oprócz 10h w dni powszednie całe dnie w weekendy oraz święta państwowe łącznie ok 113 dni

aaa dom jest z 98r wybudowany biała cegła póżniej 10cm styropian + 18cm cegła kratówka + 3cm styopianu + tynk mineralny i oczywisćie od środka . Od góry wełny bodajże 15cm i dalej strych folia membrana i blacha . Okna 2 warstwowe plastiki .

Jak dla mnie bardzo ok a w kontekście ocieplenia klimatu super

Zapomniałem dodać że mam isntlscje 10kw i rozumiem że wtedy powiniem ogrzewać mocniej w godzinach 22-6 i 13 15 właśnie chyba o to mi chodzi bo jak zauważyłem w nocy ogrzewanie ciągnie 30kw a 10 tzn reszta w ciągu dnia ale to tylko próba 2 dni czyli w miarę mało miarodajna

Przy podczerwieni nie chodzi o grzanie powietrza, a o grzanie promieniowaniem. Jest ciepło tylko kiedy działa.

http://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2013/04/promieniowanie.jpg

Bez sensu więc sterowanie temperaturą powietrza.

Chyba, że to "podczerwień na niby" - czyli płacisz krocie za to, co dają najtańsze konwektory.

http://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2013/04/konwekcja.png

Podczerwień ma działać, kiedy ktoś jest w pomieszczeniu - niezależnie od strefy. I dlatego takie ogrzewanie nie ma sensu ekonomicznego poza kilkoma przypadkami (jak np. domek używany weekendowo).

No dobrze fajnie , teraz to mi nie pomagają szerze takie opinie , liczę na pomoc w rozwiązaniu tego małego energetycznego problemu, chciałbym żeby to działało fajnie i w miarę oszczędnie . Już wiem żeby przejśc na taryfe g12w , tylko zastanawia mnie jescze jak z histereza np w przypadku takiego ogrzewania i czy są jescze jakieś inne pomysły protipy na ustawienie tego aby ładnie to chodziło . Edytowane przez Ekwador

No dobrze fajnie , teraz to mi nie pomagają szerze takie opinie , liczę na pomoc w rozwiązaniu tego małego energetycznego problemu, chciałbym żeby to działało fajnie i w miarę oszczędnie . Już wiem żeby przejśc na taryfe g12w , tylko zastanawia mnie jescze jak z histereza np w przypadku takiego ogrzewania i czy są jescze jakieś inne pomysły protipy na ustawienie tego aby ładnie to chodziło .

Napisz do Brazy bo ona to już kilka lat używa to ci dokładnie odpowie bez złośliwości w własnejj praktyki.

No dobrze fajnie , teraz to mi nie pomagają szerze takie opinie , liczę na pomoc w rozwiązaniu tego małego energetycznego problemu, chciałbym żeby to działało fajnie i w miarę oszczędnie . Już wiem żeby przejśc na taryfe g12w , tylko zastanawia mnie jescze jak z histereza np w przypadku takiego ogrzewania i czy są jescze jakieś inne pomysły protipy na ustawienie tego aby ładnie to chodziło .

To łopatologicznie - czujnik obecności i odpalanie ogrzewania, gdy ktoś wchodzi do pomieszczenia. Do tego może być dodatkowo termostat, który pomimo wejścia osoby do pomieszczenia odetnie ogrzewanie, gdy temperatura powietrza jest powyżej zadanej dla danego pomieszczenia (np. 18* w sypialni, 20* w salonie, 24* w łazience).

Chyba, że mają działać jak konwekcyjne - to dodajesz ze dwa stopnie i nie montujesz czujek obecności.

Termostat może być np. taki (pamiętaj, że musi być "w cieniu", żeby promiennik go nie nagrzewał.

Czuję się wezwana do tablicy. T

ak mam od paru lat i ogólnie jestem zadowolona. Podczerwień nie ogrzewa powietrza jako takiego tylko przegrody i człowieka. To pochłonięte ciepło jest później powoli oddawane w zależności od ocieplenia domu a Ty masz dobrze ocieplony, z tego co czytam.

U mnie kwestia została rozwiązana tak: dom - 130m2 większość ogrzewana. Grzejniki różne: po dwa 600W na górze w bibliotece i u córki w pokoju, jeden 600W w sypialni, po jednym 300W w pokoju gościnnym, wiatrołapie i pralni oraz po jednym 600W w salonie i kuchni. I w kuchni byłam mądrzejsza od projektanta bo założyłam jeden i to był błąd. Muszę dodać.

Taryfa G12. Regulatory ustawione są na podgrzanie w godzinach dziennych 13-15 oraz porannych i wieczornych, część jeszcze w godzinach tańszego prądu część później, więc grzejniki trochę pochłaniają energii. Regulatory Thermoval i szczerze to chyba zaczynają szwankować pomimo różnych bajerów. Nie mam pojęcia o histerezie ale jakaś opcja jest ustawiona na 1 stopień.

Mam fotowoltaikę, mniejszą niż zakładaliśmy - potrzebujemy co najmniej 9kWh projektant się uparł, że panele nie zmieszczą się na dachu (głupio się uparł) i mamy tylko 7kWh.

Czuję się wezwana do tablicy. T

ak mam od paru lat i ogólnie jestem zadowolona. Podczerwień nie ogrzewa powietrza jako takiego tylko przegrody i człowieka. To pochłonięte ciepło jest później powoli oddawane w zależności od ocieplenia domu a Ty masz dobrze ocieplony, z tego co czytam.

U mnie kwestia została rozwiązana tak: dom - 130m2 większość ogrzewana. Grzejniki różne: po dwa 600W na górze w bibliotece i u córki w pokoju, jeden 600W w sypialni, po jednym 300W w pokoju gościnnym, wiatrołapie i pralni oraz po jednym 600W w salonie i kuchni. I w kuchni byłam mądrzejsza od projektanta bo założyłam jeden i to był błąd. Muszę dodać.

Taryfa G12. Regulatory ustawione są na podgrzanie w godzinach dziennych 13-15 oraz porannych i wieczornych, część jeszcze w godzinach tańszego prądu część później, więc grzejniki trochę pochłaniają energii. Regulatory Thermoval i szczerze to chyba zaczynają szwankować pomimo różnych bajerów. Nie mam pojęcia o histerezie ale jakaś opcja jest ustawiona na 1 stopień.

Mam fotowoltaikę, mniejszą niż zakładaliśmy - potrzebujemy co najmniej 9kWh projektant się uparł, że panele nie zmieszczą się na dachu (głupio się uparł) i mamy tylko 7kWh.

Czyli nie działa to cały czas a jest ok. A ile to mniej więcej kwh pochlania rocznie

Czy to ogrzewanie będzie ogrzewało w nocy coś co się nagrzeje tzn zakumuluje ciepło a później w dzień je odda do otoczenia coś jak piec akumulacyjny albo kaflowy? Bo jeżeli nie to ja bym sie nie bawił w g12 przy takim ogrzewaniu ponieważ :

1) w dzień kiedy prąd jest najdroższy i temperatura w domu musi być najwyższa to ogrzewanie będzie musiało działać najdłużej ( ten typ ogrzewania działa jak słońce przez promieniowanie tzn działa jest ciepło , wyłączasz robi się błyskawicznie zimno podobny efekt jak podczas opalania się słońce przysłoni chmura )

2) w nocy kiedy prąd jest najtańszy i nie potrzeba tak wysokiej temperatury w domu to ogrzewanie będzie musiało działać krócej Ponadto lepiej się śpi jak jest chłodniej)

reasumując przejście na g12 bez foto na dachu może nie przynieść oszczędności a wręcz na odwrót. Żeby poznać miesięcznie zużycie musisz grzać przez miesiąc a nie przez jedną dobę i mnożyć przez 30/31 bo nie będzie to miarodajne.

Edytowane przez Karasso

Czy to ogrzewanie będzie ogrzewało w nocy coś co się nagrzeje tzn zakumuluje ciepło a później w dzień je odda do otoczenia coś jak piec akumulacyjny albo kaflowy? Bo jeżeli nie to ja bym sie nie bawił w g12 przy takim ogrzewaniu ponieważ :

1) w dzień kiedy prąd jest najdroższy i temperatura w domu musi być najwyższa to ogrzewanie będzie musiało działać najdłużej ( ten typ ogrzewania działa jak słońce przez promieniowanie tzn działa jest ciepło , wyłączasz robi się błyskawicznie zimno podobny efekt jak podczas opalania się słońce przysłoni chmura )

2) w nocy kiedy prąd jest najtańszy i nie potrzeba tak wysokiej temperatury w domu to ogrzewanie będzie musiało działać krócej Ponadto lepiej się śpi jak jest chłodniej)

reasumując przejście na g12 bez foto na dachu może nie przynieść oszczędności a wręcz na odwrót. Żeby poznać miesięcznie zużycie musisz grzać przez miesiąc a nie przez jedną dobę i mnożyć przez 30/31 bo nie będzie to miarodajne.

Kiedyś wydawało mi się że za wszelką cenę należy dążyć do maksymalizacji zużycia w II strefie i stoswoałem harmonogramy, niegrzanie w dzień jak nikogo w domu nie było bo faktycznie konwektory miały taki zapas mocy że w 2 h nagrzały dom. Ale 2 lata temu córka była chora 2 miesiące wiec ogrzewanie chodziło non stop i jakichś dopłat nie stwierdziłem zeszły sezon grzewczy też nie było żadnych przerw bo w domu zawsze ktos jest i moze z 5% zwiększył sie rachunek za prąd wiec te akumulowania i cudowania powiem z własnego doświadczenia o kant pupy potłuc. A jak weźmiemy pod rozwagę PV to na prawdę nie ma co akumulować i te promienniki moze i są ok jak ktoś koniecznie chce.

W każdym domu nieważne czym grzanym skupiłbym się po zamieszkaniu na max komforcie nie limitując ogrzewania. I dopiero zobaczył ile licznik wybije.

dokładnie jak napisał gaweł . Zamieszkaj ustaw komfortową dla Ciebie temperature w dzien i w nocy i spisuj liczniki np o 7 rano i o 19. Zobaczysz ile Ci tego prądu naciągnie i korzystaj z dobrodziejstwa ogrzewania niecentralnego tzn możliwości ustawienia temperatury jakiej chcesz w każdym pokoju. Np u mnie ogrewanie ustawione jest nastepujaco we wszystkich pokojach oprócz sypialni : 4.30-8.00 21st C ( jestesmy w domu a przed 8 wychodzimy do roboty ) 8.00-14.00 - 17 st C ( nie ma nas w domu ) 14.00-22.00 21 st C ( około 15 wracamy do domu i odbieramy dzidziusia ze złobka ) 22.00-4.30 17 stC A sypialnia : 20.00-8.00 19st C , 8.00-20.00 - 17 st C. Obecnie w taryfie c 11 zużywamy na cały prąd w domu + grzanie powtarzalnie 30-35kWh /dzień ( dom około 120m2 w tym grzane 90 , ocieplony srednio-dobrze tzn ytong + 12 cm styropianu )

dokładnie jak napisał gaweł . Zamieszkaj ustaw komfortową dla Ciebie temperature w dzien i w nocy i spisuj liczniki np o 7 rano i o 19. Zobaczysz ile Ci tego prądu naciągnie i korzystaj z dobrodziejstwa ogrzewania niecentralnego tzn możliwości ustawienia temperatury jakiej chcesz w każdym pokoju. Np u mnie ogrewanie ustawione jest nastepujaco we wszystkich pokojach oprócz sypialni : 4.30-8.00 21st C ( jestesmy w domu a przed 8 wychodzimy do roboty ) 8.00-14.00 - 17 st C ( nie ma nas w domu ) 14.00-22.00 21 st C ( około 15 wracamy do domu i odbieramy dzidziusia ze złobka ) 22.00-4.30 17 stC A sypialnia : 20.00-8.00 19st C , 8.00-20.00 - 17 st C. Obecnie w taryfie c 11 zużywamy na cały prąd w domu + grzanie powtarzalnie 30-35kWh /dzień ( dom około 120m2 w tym grzane 90 , ocieplony srednio-dobrze tzn ytong + 12 cm styropianu )

przy obecnych temperaturach to bardzo dobry wynik, mnie wyszło tyle średnio w I kwartale br z tym że bez żadnych obniżeń. Czekam do końca roku bo ciekaw jestem jak zużycie w grudniu i jak mi pge rozliczy produkcję z PV