Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie przed tynkami

Recommended Posts

Jak to dobrze wykończyć przed położeniem tynków. Instalacja hydrauliczna PCV pokryta pianką. Pianka ścięta na równo ze ścianą, w niektórych miejscach wolne przestrzenie.

Ściana z bloczka h plus h, docelowe tynki Knauf Diamant.

Myślałem nad kilkoma rozwiązaniami:

1. Grunt, goldband, siatka zbrojona z włókna szklanego.

2. Grunt, klej gipsowy, siatka zbrojona z włókna szklanego.

3. Grunt, śmig C50, siatka zbrojona z włókna szklanego.

Boję się że goldband to zły pomysł ze względu na cienką warstwę w niektórych miejscach poniżej 5mm

[ATTACH=CONFIG]451086[/ATTACH]

Moim zdaniem nie ma co komplikować postych rzeczy. Jak chcesz żeby było super pod tynk gipsowy to kup kawałek siatki tynkarskiej, klej do siatki i zaciągnij na gładko. Rrównie dobrze sprawdzi się klej gipsowy czy tynk gipsowy ręczny. Może być nawet sam gips budowlany (tylko trzeba się uwijać). Większe ubytki wypełnij albo pianą montażową albo gipsem budowlanym (najszybciej) czym Ci wygodnie. To nie ma aż takiego znaczenia.

U mnie takie "obróbki" są w cenie tynku na gotowo.

Na pewno trzeba na te przejścia rur położyć siatkę szklaną. Warto te fragmenty zazbroić (myślę, że wystarczy gips budowlany jeśli tynk będzie gipsowy), bo pianka i ściana to jednak materiały o różnych właściwościach i w tych miejscach tynk może pękać.

Ale jeśli miałoby być zrobione dobrze...

Cóż, gdybym robił dla siebie to kazałbym pianę wydłubać. Co tak wszyscy powariowali z tą pianą... uważam, że ubytki w ścianach należy wypełniać podobnym materiałem co mur, by stworzyć możliwie jednorodną powierzchnię pod tynk i inne późniejsze prace. Zastosowałbym wspomnianego Stolevell lub inną tego typu masę mineralną. Rurki w swoich otulinach a te które nie wymagają ocieplenia owinąłbym chociaż jakąś matą, by zapewnić im swobodę ruchów termicznych w ścianie.

Ale jeśli miałoby być zrobione dobrze...

Cóż, gdybym robił dla siebie to kazałbym pianę wydłubać. Co tak wszyscy powariowali z tą pianą... uważam, że ubytki w ścianach należy wypełniać podobnym materiałem co mur, by stworzyć możliwie jednorodną powierzchnię pod tynk i inne późniejsze prace. .

Szczerze- głupoty gadasz. Piana służy jako dylatacja rur od muru. Rur nie wolno tynkować czy betonować tylko mają być w elastycznej pianie żeby ich nie naprężać.

Rury w pianie to najlepsze możliwe rozwiązanie.

To jest łazienka i będzie pod płytkami albo kuchnia i będzie za meblami.

Ryski to najmniejszy problem.

Szczerze- głupoty gadasz. Piana służy jako dylatacja rur od muru. Rur nie wolno tynkować czy betonować tylko mają być w elastycznej pianie żeby ich nie naprężać.

Szczerze? Naucz sie czytać do końca.

Dokładnie to samo napisałem w kolejnym zdaniu. Wszystkie rury muszą mieć swoją otulinę, albo ciepłochronną piankę albo jeśli jej nie wymagają to być owinięte jakąś geowłókniną czy matami wygłuszającymi dla kanalizy, itp.

Szanowny Panie,

Bloczki trzeba najpierw dokładnie odpylić i zagruntować, np. gruntem Śnieżka Acryl-Putz® GU40. Następnie można nałożyć dobrej jakości siatkę do ociepleń. Siatkę należy dokładnie wtopić np. w elastyczny klej do płytek. Dla pewności może Pan wkleić dwie warstwy siatki – pierwszą mniejszą, drugą większą. Należy pamiętać o przynajmniej 10 centymetrowych zakładach