Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kupować okna przed postawieniem ścian?

Recommended Posts

Aktualnie są duże promocje u producentów okien. Można rzekomo zyskać nawet 10% co w moim przypadku jest kwotą ok 4000zł. Czy będąc na etapie planowania budowy warto zatem podjąć ryzyko i zakupić okna na wymiar? Warunkiem skorzystania z promocji jest złożenie zamówienia i wpłata zaliczki. Zamówienie z kolei zawierać będzie finalne wymiary okien odpowiednio pomniejszone o kilka cm względem otworów w ścianach (podanych w projekcie).

Nie. okna zamawia się dopiero jak już stoją ściany z otworami okiennymi. Okna robi się na wymiar. Poza tym, może Ci się zmieni koncepcja, albo wejdą nowe technologie, gdzie za te same pieniądze kupisz lepszy towar.

Czy będąc na etapie planowania budowy warto zatem podjąć ryzyko i zakupić okna na wymiar?
równie dobrze możesz kupić sobie meble na etapie projektowania bo teraz jest promocja.

Montaż okien przewiduję na marzec 2021 (zamawiam towar z montażem). Zatem do dnia montażu pozostało stosunkowo niewiele czasu. Mimo wszystko mam wrażenie, że ceny i tak wzrosną w pierwszym kwartale i nie tylko o te 10%, a zapewne jeszcze producenci oprócz rabatowania zmienią jeszcze cenniki. Myślę w tym momencie o oknach Oknoplast Wienergetic Premium. Zmiany w projekcie nie przewiduję, dlatego ten argument do mnie nie przemawia...

A chciałbym zapytać o kwestię posadzki. Padło kilka razy pytanie o jej wysokość podczas rozmowy z handlowcem. Docelowo ta kwestia poszła w niepamięć. Czy tutaj są jakieś kwestie na które trzeba zwrócić uwagę?

Edytowane przez d24

Czy będąc na etapie planowania budowy warto zatem podjąć ryzyko i zakupić okna na wymiar? Warunkiem skorzystania z promocji jest złożenie zamówienia i wpłata zaliczki.

Spróbuj się dogadać na podpisanie umowy z gwarancją ceny ale bez produkowania okien. Często jest taka możliwość. Produkcja rusza dopiero po pomiarach.

Zamawianie "w ciemno" jest wg mnie mocno ryzykowne bo znam realia naszego budownictwa!

Aktualnie są duże promocje u producentów okien. Można rzekomo zyskać nawet 10% co w moim przypadku jest kwotą ok 4000zł. Czy będąc na etapie planowania budowy warto zatem podjąć ryzyko i zakupić okna na wymiar? Warunkiem skorzystania z promocji jest złożenie zamówienia i wpłata zaliczki. Zamówienie z kolei zawierać będzie finalne wymiary okien odpowiednio pomniejszone o kilka cm względem otworów w ścianach (podanych w projekcie).

ja miałem okna zaraz po zakupie projektu bo była okazja i były tanie i jak pokazuje czas również bardzo dobrej jakości. Nie ma co się bać przecież wykonawcy chyba nie wznoszą scian w pijackim widzie jak im wyjdzie żebyś ty się dostosowywał, Mnie nawet bank uznał jako udział własny działkę ale i okna przy decyzji kredytowej.

Jeżeli zamawiać przed wymurowaniem otworów, to tylko z pewnością co do solidności ekipy i dopracowania wszelkich, własnych projektów!

Zbyt wiele razy widziałem przesunięte okna, zmienione wymiary o kilkadzieści cm czy wręcz zamurowane otwory z powodu zmiany koncepcji, wprowadzone w trakcie wznoszenia ścian. Wówczas tracimy cały zysk z promocji z powodu zamowienia dodatkowego okna.

Proponuję poczekać przynajmniej do etapu zalewania stropu i dopiero rozpocząć pomiary lub rozejrzeć się za firmami, które oferuję dłuższy okres promocji zimowych.

• Like 1

Warunkiem skorzystania z promocji jest złożenie zamówienia i wpłata zaliczki. Zamówienie z kolei zawierać będzie finalne wymiary okien odpowiednio pomniejszone o kilka cm względem otworów w ścianach (podanych w projekcie).

Do kiedy musisz złożyć zamówienie, żeby na promocję się załapać?

Kiedy najpóźniej mogą zrobić pomiary?

Lepiej byłoby zamówić na podstawie pomiarów. Ale jak można sporo zaoszczędzić, to bym z miarką na bieżąco pilnował kipy, żeby było co do mm.

Z czego murujesz? Jak z BK to za wąskie otwory łatwo tarą poszerzyć (gorzej za niskie przez nadproża).

Raz: promocje rzędu 10% są mało wiarygodne. To na prawdę okazje z najwyżej półki. Większość producentów w kraju bazuje na rentowności kilku %, więc rabat 10 procent często oznacza sprzedaż poniżej kosztów. Możliwe, ale bardziej naciągane. Zwykle jest to mniej, ale też daleki jestem od twierdzenia, że promocja to ściema.

Dwa: to jest podstawowy problem z zamawianiem okien przed otworami:

A chciałbym zapytać o kwestię posadzki. Padło kilka razy pytanie o jej wysokość podczas rozmowy z handlowcem. Docelowo ta kwestia poszła w niepamięć. Czy tutaj są jakieś kwestie na które trzeba zwrócić uwagę?

Trzy:

a to jest najlepsza rada:

Spróbuj się dogadać na podpisanie umowy z gwarancją ceny ale bez produkowania okien. Często jest taka możliwość. Produkcja rusza dopiero po pomiarach.

Powodzenia!

aż dziw że jeszcze robią, lepiej by im było sprzedać wszystko a pieniądze zainwestować w nieruchomości lub akcje.:)

Sprzedać? komu... i co.. nowa firma nadal będzie operowała na tym samym rynku i dalej biła się ceną ze wszystkimi podlotkami oferującymi tanie wyroby pod hasłem "najlepsze okna".

A klient i tak kupi tańsze, bo po co przepłacać jak wszystkie takie dobre.

Wracając do tematu: ja za realne nawet 5% taniej nie kupiłbym okien przed budową. Nawet bramy bym nie kupił.. Jest zbyt wiele zmiennych, ktore mogą sprawić, że coś nie będzie pasowało :)

Sprzedać? komu... i co.. nowa firma nadal będzie operowała na tym samym rynku i dalej biła się ceną ze wszystkimi podlotkami oferującymi tanie wyroby pod hasłem "najlepsze okna".

A klient i tak kupi tańsze, bo po co przepłacać jak wszystkie takie dobre.

Wracając do tematu: ja za realne nawet 5% taniej nie kupiłbym okien przed budową. Nawet bramy bym nie kupił.. Jest zbyt wiele zmiennych, ktore mogą sprawić, że coś nie będzie pasowało :)

Masz słuszność, wyjątkiem jest krótki czas budowy domu np 7 miesięcy wtedy nic się nie ryzykuje.

Masz słuszność, wyjątkiem jest krótki czas budowy domu np 7 miesięcy wtedy nic się nie ryzykuje.

Nie mogę się zgodzić z tezą o krótkim czasie budowy.

Owszem - moda to jedno, ale wtedy poza nie najciekawszym kolorem reszta pasuje. Problemem są "drobne" zmiany w projekcie. Np. "podniesienie ściany o jeden pustaczek, bo u kogoś ładnie wygląda wyższe pomieszczenie". Przesuwa się do góry wieniec (zmienia wysokość okien), to przepycha schody zabiegowe do garażu, ogranicza luz na montaż bramy itp. Dziesiątki "min" których nie da się od razu przewidzieć.

Nie mogę się zgodzić z tezą o krótkim czasie budowy.

Owszem - moda to jedno, ale wtedy poza nie najciekawszym kolorem reszta pasuje. Problemem są "drobne" zmiany w projekcie. Np. "podniesienie ściany o jeden pustaczek, bo u kogoś ładnie wygląda wyższe pomieszczenie". Przesuwa się do góry wieniec (zmienia wysokość okien), to przepycha schody zabiegowe do garażu, ogranicza luz na montaż bramy itp. Dziesiątki "min" których nie da się od razu przewidzieć.

A co ma na celu jej przedłużanie czasu budowy? To są koszty masz dom o rok wcześniej i albo nie płacisz za podnajem przez ten lub nawet więcej rok albo sam masz dochód z podnajmu swojego lokum to są konkretne tysiące złotych. Są również inne zalety ale podaję te najwierniejsze finansowo. Masz na tym od 25 do 40 tys złotych zależy od lokalizacji.

A co chodzi z modą i kolorem w kontekście szybkości budowy ??

A co ma na celu jej przedłużanie czasu budowy? To są koszty masz dom o rok wcześniej i albo nie płacisz za podnajem przez ten lub nawet więcej rok albo sam masz dochód z podnajmu swojego lokum to są konkretne tysiące złotych. Są również inne zalety ale podaję te najwierniejsze finansowo. Masz na tym od 25 do 40 tys złotych zależy od lokalizacji.

A co chodzi z modą i kolorem w kontekście szybkości budowy ??

Tylko zaznaczony fragment mieści się w temacie wątku a to i tak mocno naciągane jako kontynuacji rozwoju tematu. Dla wielu osób takie pisanie nie na temat jest bardzo niepożądane i zaśmieca forum dlatego czuję się bardzo niekomfortowo wchodząc w tą polemikę.

Ale odpowiem przykładem z soboty:

- dom postawiony 4 lata temu, okna złoty dąb. Teraz Inwestor ruszył z kontynuacją, ale wybranego koloru nie może znieść. Trendy się zmieniają.

• Like 1

Jak będziesz na budowie w momencie stawiania ścian z otworami okiennymi, i będziesz wszystko mierzył, to zapewne będzie OK. Jeśli nie...może być różnie. Ktoś się może pomylić. zrobić tzw. czeski błąd, ktoś może nie założyć okularów itd itp..szczególnie kiedy są to pracownicy mający wnerwiającego szefa. Jak będzie można poprawić, to dobrze, ale jak np nie będzie można , bo nadproże będzie za krótkie po wycięciu otworu to co wtedy?

Ostatnio ktoś pisał na forum jak mu zalali strop kilkanaście cm niżej...więc wiesz... rożnie bywa,