kostek1140 13.12.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 Drodzyjestem na etapie złożenie projektu do Nadzoru i teraz mam pytanie czy jest już sens zamawiania materiałów budowlanych i ewentualnie co?Zakładam, że materiały będę na składzie do odbioru pewnie w okolicach marca, chciałbym ruszyć z budową jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.12.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 Warto zamówić i zwieźć materiały nie bojące się mrozu jak złapie mróz, bo na wiosnę może być problem z wjazdem. Najlepiej byłoby wylać ławy wcześniej, żeby porozstawiać palety sensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kostek1140 13.12.2020 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 Ale co masz na myśli stal, ceramika i zostawić na działce nikt się nie zainteresuje? sąsiedztwo jest i do tego jedna wewnętrzna droga ale to zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.12.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 Ale co masz na myśli stal, ceramika i zostawić na działce nikt się nie zainteresuje? Na pewno bloczki fundamentowe. Dopiero jak się uda zrobić ściany fundamentowe i chudziaka materiał na ściany nadziemia, żeby HDS porozstawiał po chudziaku i naokoło domu. Jak ustawisz gdzieś kącie działki to ekipa może sobie doliczyć za noszenie tego. Gwarancji, że nie dostanie nóg nie ma - ale to towar stosunkowo trudny do zabrania a zysk nie taki wielki. Żeby takie materiały ukraść to trzeba HDSem wjechać i zapakować. Tylko znowu - tu ważniejszym argumentem IMO jest kłopot z wjechaniem (czy dla złodzieja z wyjechaniem) w czasie odwilży. Więc odwilż może wstrzymać Ci pracę przez problem z dostawą, za to chroni przed kradzieżą. XPSa bym nie ryzykował, bo to dosyć łatwo ukraść - a wnieść na działkę z drogi to wprawdzie trochę biegania, ale niezbyt wielki wysiłek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikos33 13.12.2020 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 (edytowane) Dokładnie rok temu byłem w podobnej sytuacji jak Ty. Zamówiłem w zimie material (beton komórkowy, stal) na pobliskim składzie. Dogadałem się z nimi w ten sposób, że jak będzie mi potrzebny jakis material to przywiozą mi go na dany etap budowy, a to co zostanie na koniec nieodebrane będę mógł zwrócić. Nie wyobrażam sobie zwiezienia całego materiału przed budową na działkę. Kto by to później przenosił? Na każdy etap material przywozili mi i wykładali tak by nie trzeba było niepotrzebnie marnować siły, pracy oraz czasu. Drogę dojazdowa musisz mieć przed budową, bo niby jak 40 tonowa pompo gruszka dojedzie na działkę?Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że wolałem kilka groszy drożej zapłacić na bloczku czy tonie stali niż kupić gdzieś w internecie taniej, a później dopłacać za przewożenie oraz zostać z niepotrzebnym materiałem, którego nie da się oddać. Edytowane 13 Grudnia 2020 przez nikos33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.12.2020 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 Drogę dojazdowa musisz mieć przed budową, bo niby jak 40 tonowa pompo gruszka dojedzie na działkę? Pompogruszka to nie problem, bo zazwyczaj sięga z drogi albo z brzegu działki (chociaż też bywa z tym problem jak przy wjeździe skręcając ciężki sprzęt zruszy "drogę" gruntową a 4obienie pirządniejszego utwardzenia na tym etapie to dosłownie wywalanie kasy w błoto). Problem to HDS, który musi podjechać pod sam fundament żeby sensownie towar rozstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 15.12.2020 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) A ja wybrałem sobie działkę w opadającej łące 200 metrów od najbliższej cywilizowanej drogi. Można tam dojechać (stosunkowo mocno ujeżdżoną ) drogą gruntową.Nawet nie chcę myśleć co tam będzie jak popada. Chyba będę helikopterem towar dowoził. Edytowane 12 Października 2021 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts