ttt1970 14.12.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Witam wszystkich forumowiczów.Bardzo proszę o pomoc,jestem już na ostatniej prostej zakupu nieruchomości zabudowanej domem i budynkami gospodarczymi na wsi o powierzchni 0,32ha.Nieruchomość ta była częścią większej całości,jednak w chwili obecnej posiada już nową księgę wieczystą.Dla zakupywanej działki istnieje plan zagospodarowania przestrzennego gminy,i według wpisu w planie nie ma ani słowa o rolniczym przeznaczeniu.Opis planu to tereny dróg głównych,tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej,zagrodowej i usługowej oraz tereny zieleni izolacyjnej,jednak wypis z kartoteki gruntów wskazuje na ułamkową część gruntów ornych i łąk trwałych.W związku z powyższym proszę o pomoc w temacie ,czy nieruchomość podchodzi pod ustawą o obrocie ziemią rolną i czy potrzebna jest zgoda KOWR-u na nabycie bądź sprzedaż takiej nieruchomości.Nadmienię również, że sprzedający otrzymał w/w nieruchomość jako spadek.Bardzo proszę o poradę osób,które posiadają jakąś wiedzę w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 14.12.2020 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Powyżej 3000 m2 ziemi rolnej to aby kupić trzeba być rolnikiem lub po wstępnym akcie notarialnym notariusz występuje do agencji jakiejś z zapytaniem o pierwokup i przeważnie odstępują i dopiero akt notarialny staja się ważny , dziś akurat byłem u notariusza tyle mi powiedział no i trwa to do miesiąca max . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttt1970 14.12.2020 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Niestety właśnie w moim przypadku nie jestem pewien przepisów,ponieważ ustawa mówi ,że działka zabudowana budynkiem mieszkalnym powstałym przed 2016 rokiem do 0,5 ha nie wymaga zgody agencji rolnej,dodatkowo o kwalifikacji czy dana działka jest rolna w pierwszym przypadku mówi plan zagospodarowania przestrzennego,a w moim przypadku plan ten nie wskazuje,iż ta działka jest rolna,jednak jeszcze niedawno była częścią większej całości z gruntami rolnymi,ale sprzedający założył osobną księgę wieczystą dla działki z domem o wielkości o,32ha.I tu mam dylemat ,czy nadal trzeba występować o zgodę agencji rolnej,papiery u notariusza i czekamy na info,ale chciałbym być czegoś pewny ,bo nawet notariuszowi błędy w interpretacji przepisów mogą się zdarzyć i kasa własna plus kredyt umoczone.Proszę pomóżcie w interpretacji. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez ttt1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budowniczy82 14.12.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Nie ma co gdybać - trzeba zajść do notariusza z dokumentami i on wszystko wyjaśni. Miałem podobny problem z lasem. Zawieraliśmy 2 umowy bo lasy miały prawo pierwokupu. Wszystko ustalił notariusz. Jeśli budujesz się na Podlasiu to daje namiary bo bardzo mi pomógł https://notariusze-bialystok.pl Jak nie to podjedź do któregoś obok siebie. Na pewno też pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 15.12.2020 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 zakup poniżej 1 hektara nie wymaga zgody, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 18.12.2020 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 O przeznaczeniu decyduje zapis mpzp. Nie musisz być rolnikiem aby kupić tą ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 18.12.2020 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 w kwestii zakupu naprawde nie ma znaczenia jaki jest pzp .każdy może kupić do 1go hektara ziemi ornej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 19.12.2020 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 w kwestii zakupu naprawde nie ma znaczenia jaki jest pzp . każdy może kupić do 1go hektara ziemi ornej... No niestety tak nie jest bo akurat dwa dni temu podpisywałem umowę warunkową na zakup domu z działką o wielkości 3400 metrów a pole orne ma powyżej 3000 metrów kwadratowych i notariusz wysyła pisemko do agencji mienia rolniczego i dopiero po odmowie będzie podpisana umowa , notariusz wie chyba lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 19.12.2020 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 No niestety tak nie jest bo akurat dwa dni temu podpisywałem umowę warunkową (...) notariusz wie chyba lepiej . . powtórzę jeszcze raz: poniżej 1ha zgoda KOWR nie jest już konieczna. zawierałeś umowę warunkową ponieważ KOWR ma prawo pierwokupu, z którego może skorzystać w ciągu 30 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2020 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 No niestety tak nie jest bo akurat dwa dni temu podpisywałem umowę warunkową na zakup domu z działką o wielkości 3400 metrów a pole orne ma powyżej 3000 metrów kwadratowych i notariusz wysyła pisemko do agencji mienia rolniczego i dopiero po odmowie będzie podpisana umowa , notariusz wie chyba lepiej . To chyba nie rozróżniasz prawa pierwokupu od wymogu uzyskania zgody na zakup działki rolnej przez nie-rolnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 19.12.2020 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 powtórzę jeszcze raz: poniżej 1ha zgoda KOWR nie jest już konieczna. zawierałeś umowę warunkową ponieważ KOWR ma prawo pierwokupu, z którego może skorzystać w ciągu 30 dni. No przecież to mówiłem , A że trzeba do nich się zwracać to to napisałem reszta mnie nie obchodzi ale zawsze jakieś utrudnienia muszą być no bo wiecie rozumiecie towarzyszu :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts