Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup nieruchomości na wsi.

ttt1970

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.Bardzo proszę o pomoc,jestem już na ostatniej prostej zakupu nieruchomości zabudowanej domem i budynkami gospodarczymi na wsi o powierzchni 0,32ha.Nieruchomość ta była częścią większej całości,jednak w chwili obecnej posiada już nową księgę wieczystą.Dla zakupywanej działki istnieje plan zagospodarowania przestrzennego gminy,i według wpisu w planie nie ma ani słowa o rolniczym przeznaczeniu.Opis planu to tereny dróg głównych,tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej,zagrodowej i usługowej oraz tereny zieleni izolacyjnej,jednak wypis z kartoteki gruntów wskazuje na ułamkową część gruntów ornych i łąk trwałych.W związku z powyższym proszę o pomoc w temacie ,czy nieruchomość podchodzi pod ustawą o obrocie ziemią rolną i czy potrzebna jest zgoda KOWR-u na nabycie bądź sprzedaż takiej nieruchomości.Nadmienię również, że sprzedający otrzymał w/w nieruchomość jako spadek.

Bardzo proszę o poradę osób,które posiadają jakąś wiedzę w tym temacie.

Powyżej 3000 m2 ziemi rolnej to aby kupić trzeba być rolnikiem lub po wstępnym akcie notarialnym notariusz występuje do agencji jakiejś z zapytaniem o pierwokup i przeważnie odstępują i dopiero akt notarialny staja się ważny , dziś akurat byłem u notariusza tyle mi powiedział no i trwa to do miesiąca max .

Niestety właśnie w moim przypadku nie jestem pewien przepisów,ponieważ ustawa mówi ,że działka zabudowana budynkiem mieszkalnym powstałym przed 2016 rokiem do 0,5 ha nie wymaga zgody agencji rolnej,dodatkowo o kwalifikacji czy dana działka jest rolna w pierwszym przypadku mówi plan zagospodarowania przestrzennego,a w moim przypadku plan ten nie wskazuje,iż ta działka jest rolna,jednak jeszcze niedawno była częścią większej całości z gruntami rolnymi,ale sprzedający założył osobną księgę wieczystą dla działki z domem o wielkości o,32ha.I tu mam dylemat ,czy nadal trzeba występować o zgodę agencji rolnej,papiery u notariusza i czekamy na info,ale chciałbym być czegoś pewny ,bo nawet notariuszowi błędy w interpretacji przepisów mogą się zdarzyć i kasa własna plus kredyt umoczone.Proszę pomóżcie w interpretacji. Edytowane przez ttt1970

Nie ma co gdybać - trzeba zajść do notariusza z dokumentami i on wszystko wyjaśni.

Miałem podobny problem z lasem. Zawieraliśmy 2 umowy bo lasy miały prawo pierwokupu. Wszystko ustalił notariusz. Jeśli budujesz się na Podlasiu to daje namiary bo bardzo mi pomógł https://notariusze-bialystok.pl

Jak nie to podjedź do któregoś obok siebie. Na pewno też pomoże.

w kwestii zakupu naprawde nie ma znaczenia jaki jest pzp .

każdy może kupić do 1go hektara ziemi ornej...

No niestety tak nie jest bo akurat dwa dni temu podpisywałem umowę warunkową na zakup domu z działką o wielkości 3400 metrów a pole orne ma powyżej 3000 metrów kwadratowych i notariusz wysyła pisemko do agencji mienia rolniczego i dopiero po odmowie będzie podpisana umowa , notariusz wie chyba lepiej .

No niestety tak nie jest bo akurat dwa dni temu podpisywałem umowę warunkową (...)

notariusz wie chyba lepiej . .

powtórzę jeszcze raz: poniżej 1ha zgoda KOWR nie jest już konieczna.

zawierałeś umowę warunkową ponieważ KOWR ma prawo pierwokupu, z którego może skorzystać w ciągu 30 dni.

No niestety tak nie jest bo akurat dwa dni temu podpisywałem umowę warunkową na zakup domu z działką o wielkości 3400 metrów a pole orne ma powyżej 3000 metrów kwadratowych i notariusz wysyła pisemko do agencji mienia rolniczego i dopiero po odmowie będzie podpisana umowa , notariusz wie chyba lepiej .

To chyba nie rozróżniasz prawa pierwokupu od wymogu uzyskania zgody na zakup działki rolnej przez nie-rolnika.

powtórzę jeszcze raz: poniżej 1ha zgoda KOWR nie jest już konieczna.

zawierałeś umowę warunkową ponieważ KOWR ma prawo pierwokupu, z którego może skorzystać w ciągu 30 dni.

No przecież to mówiłem , A że trzeba do nich się zwracać to to napisałem reszta mnie nie obchodzi ale zawsze jakieś utrudnienia muszą być no bo wiecie rozumiecie towarzyszu :D:D:D