gacha06 16.12.2020 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Hej, planuję kupić działkę budowlaną wraz z udziałami w drodze. Udziały w drodze poza mną ma jeszcze 17 osób. W celu podłączenia do mojej działki mediów takich jak woda i kanalizacja, potrzebuję w akcie notarialnym nadać służebność przesyłu dla firm obsługujących wyżej wymienione media. Notariusz poinformował mnie, że aby nadać służebność, wszyscy właściciele drogi muszą stawić się na podpisaniu aktu notarialnego lub mogą nadać mi notarialnie pełnomocnictwo. Nie mam kontaktu z wszystkimi właścicielami działki. Może ktoś z Was miał podobny problem lub wie, czy jest jakieś inne łatwiejsze wyjście z sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 11.01.2021 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 Spróbuj zapytać o to innego notariusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.01.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Najszybsza i bezpieczna - zgoda wszystkich współwłaścicieli.Druga opcja - decyzja starostyTrzecia - poczytaj uchwałę Sądu Najwyższego z dnia 19 kwietnia 2002 r. III CZP 18/02 i wyrok NSA z 17 sierpnia 1998 r. IV SA 585/96 Notariusz nie musi się tym przejmować - dobrze, że trafiłeś na takiego, co dba o Twoje bezpieczeństwo. Większość pewnie zainkasuje taksę a o problemie dowiesz się, jak nie dostaniesz PnB (choć i na tym etapie może przejść sprawa - s dopiero operator odmówi rozkopania drogi jak nie będziesz miał zgody wszystkich). Oczywiście służebność nie musi być nadana w momencie kupna działki - możesz ją kupować j westycyjnie czy w innym celu i nie potrzebować mediów albo jeszcze nie teraz. Edytowane 11 Stycznia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts