Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studzienka rewizyjna kanalizacyjna - przed bramą posesji (w zatoczce)

karolinawarzycha

Recommended Posts

Projektant przyłącza kanalizacyjnego zasugerował mi, żeby zamiast ciągnąć w głąb posesji studzienkę rewizyjną do kanalizacji, umiejscowić ją na wjeździe do posesji, czyli w zatoczce tuż przed bramą wjazdową. Byłoby to 2 metry za linią mojej działki (oczywiście jest to mój teren, ale przed ogrodzeniem). Czy są jakieś minusy takiego rozwiązania? Ja planowałam mieć studzienkę 1 metr za bramą, czyli 6 metrów za linią działki.

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie albo może sami macie takie rozwiązanie? Wolę dopytać czy czasem ktoś mi włazu nie ukradnie albo nie zdewastuje takiej studzienki, bo to będzie przed moim ogrodzeniem. Pomożecie?

Studzienka i tak jest Twoja więc nie ma problemu.

Właz jest zakręcany jeśli 315 a jeśli duży to na tyle ciężki , że raczej nikt specjalnie kraść go nie będzie.

Wad nie widzę bo każdy chodnik czy zmiany organizacyjne wymuszają naprawę/ przywrócenie do stanu sprzed prac - wiec tutaj nie ponosisz kosztów.

Zaletą takiej studzienki jest to , że po pierwsze z reguły za ogrodzeniem działka jest bardziej zagospodarowana niż przed- a wtedy studzienka przeszkadza tym bardziej że trzeba mieć do niej dostęp.

dodatkowo gdyby trzeba było oczyścić instalację np sprzętem ciśnieniowym firmy kanalizacyjnej nic nie zniszczą , a dla ich urządzenia będzie łatwy dostęp.

Uważam, że projektant dobrze radzi - koleżanka powinna go posłuchać.

• Like 1