Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesunięcie płotu wgłąb działki

Buber90

Recommended Posts

Witam wszystkich

Chciałbym prosić o poradę dotyczącą przesunięcia ogrodzenia wgłąb swojej działki.

Mieszkam przy dość wąskiej drodze dojazdowej gminnej o szerokości 5 m. Szerokość ta powoduje, że np parkowanie samochodu wzdłuż płotu byłoby uciążliwe dla sąsiadów. Pomyślałem o tym by przesunąć swój płot wgłąb działki o np. 2 metry, tak by możliwe było parkowanie auta na tym terenie, ułatwiłoby to również wjazd na działkę np. samochodem dostawczym zarówno mi jak i sąsiadom.

Czy takie przesunięcie płotu wymaga uzyskania jakieś zgody, zgłoszenia ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź

Nie nie wymaga, ja mam przesunięte wgłąb dokładnie 4,5 m mam podjazd chodniki i przed-ogródek - Wiem ktoś napisze jak się ma dużą działkę to można kombinować - ale miałem zrobić sobie miejsce z płyt ażurowych do właśnie pozostawienia auta przed posesją, parkowania przez gości czy tak jak Ty wjazdu większych samochodów - napiszę Ci tak - nie rób będziesz miał problem bo każdy kto tylko będzie chciał to będzie korzystał z Twojego cofnięcia - czy kurier czy dostawcy, śmieciarki, auta które będą chciały zawrócić - będą niszczyć bo waga ich dużo większa, a nikt nawet nie powie Ci dobrego słowa - jeśli to Ci nie przeszkadza to zrób - raz na jakiś czas sam z tego skorzystasz.

Pozdrawiam

Problemem jest także to że jak teren jest nie ogrodzony to wszyscy uważają że jest ogólnie dostępny a tak na prawdę niczyj.

Jeśli wyrosną, albo już tam są jakieś drzewa, to przyjdzie jakiś sąsiad i Ci je podetnie bo mu przeszkadza w czymś tam.

Sam mam taki problem, ale u mnie to gmina kazała mi się odsunąć od drogi (zresztą bezprawnie).

Drzewa pozostawione przed płotem są notorycznie niszczone.

Co to znaczy: gmina kazała mi się odsunąć od drogi? Płacisz podatki i gmina może cię cmoknąć tam gdzie "pan może pana majstra w doopę pocałować"

Chyyyba że chciałeś uzyskac od gminy...