ksysju 07.02.2021 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 I tu się mylisz. Jak by to wytłumaczyć ....Tryb serwisowy jest w "centrali" a nie w manipulatorze, jak go na chwilę wyłączysz i włączysz dalej będzie w serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 09.02.2021 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Wpisz hasło wejdź w menu następnie wybierz strefę - zapewne 1 (pierwszą - tam gdzie jest syrena alarmowa), zablokuj strefę. Wyjdź z menu rozkręć i wyjmij baterię, po wyjęciu z manipulatora - wymień baterie we wszystkich czujnikach(których chcesz i potrzeba). Następnie włóż baterię nową do manipulatora wejdź w menu , odblokuj strefę , sprawdź stan systemu, skasuj błędy i gotowe. Gdyby świecił się sabotaż wejdź w menu serwisowe i wyjdź(to wystarczy) aby można było skasować sabotaż. Tu są potrzebne instrukcje https://www.satel.pl/pl/installer#pl Czyli rozumiem, że wpisuję swoje (użytkownika a nie serwisowe) hasło, naciskam "*" i otworzy mi się menu. Szukam punktu z opcją blokady/odblokowania alarmu. Potem, pod spodem manipulatora, podważam zaczep i zdejmuję obudowę i jestem w środku. Wyciągam baterie, wkładam nowe, zatrzaskuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.02.2021 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Tak, opcja z wejściem w tryb serwisowy również się sprawdzi - system zostanie zawieszony na czas "operacji serwisanta" TS i "ok" i to jest bardziej proste. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 09.02.2021 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Tak, opcja z wejściem w tryb serwisowy również się sprawdzi - system zostanie zawieszony na czas "operacji serwisanta" TS i "ok" i to jest bardziej proste. Wejście w tryb serwisowy to poprzez wpisanie kodu serwisowego zamiast użytkownika? Można krótką instrukcję jak ogarnąć wymianę w tym trybie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.02.2021 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Z manipulatora - wpisz Hasło użytkownika i wciśnij " # "znajdz "Tryb serwisowy"..i "OK" - wpisz hasło serwisowe i otwórz manipulator. Po wymianie baterii manipulator wystartuje, a na nim znów panel startowy i od początku hasło użytkownika " # " znajdz "Tryb serwisowy" i wprowadz hasło serwisowe znajdz "zakończ Tryb serwisowy" i "OK"W czasie trwania "trybu serwisowego" możesz wymieniać baterie w czujnikach ......po zakończeniu wymian zakończ również "tryb serwisowy" jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 01.05.2021 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2021 Mam pytanie w kwestii SMS który otrzymałem "Błąd/awaria modułu GSM". Po dwóch-trzech minutach przyszedł kolejny SMS, że moduł jest OK. Czy ma to związek z chwilową utratą zasiegu czy może jest jakaś inna tego przyczyna? Karta w Orange. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 13.09.2021 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2021 Bateria to 3V Cr123A. Nie ma problemu abyś sam wymienił. Mała śrubka i zaczep od góry i do przodu. Najlepiej jak wpiszesz w google i zobaczysz bo każda czujka jest inna. Czy można wsadzić taki akumulatorek - niby taki sam typ baterii a jednak jest inna https://fenix.pl/product/26327,akumulator-fenix-usb-arb-l16up-16340-rcr123-700-mah-3-6-v Inne napięcie 3,6V, inne wymiary: Średnica [mm] 16,8 Wysokość całkowita [mm] 35,5 Bateria ma: - napięcie [V] 3,00 - średnica [mm] 16,8 - wysokość [mm] 34,5 Akumulatorek wychodzi jednak taniej w dłuższej perspektywie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.09.2021 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2021 Czy można wsadzić taki akumulatorek - niby taki sam typ baterii a jednak jest inna https://fenix.pl/product/26327,akumulator-fenix-usb-arb-l16up-16340-rcr123-700-mah-3-6-v Inne napięcie 3,6V, inne wymiary: Średnica [mm] 16,8 Wysokość całkowita [mm] 35,5 Bateria ma: - napięcie [V] 3,00 - średnica [mm] 16,8 - wysokość [mm] 34,5 Akumulatorek wychodzi jednak taniej w dłuższej perspektywie. Nie,nie można. Zbyt wysokie napięcie. Jeśli się nie boisz możesz wypróbować na taniej czujce jednak jak zawsze mogą wystąpić błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 14.09.2021 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2021 spróbuję te zamontować - oby nic się nie rozwaliło / przepaliło https://www.akuakcesoria.pl/Keeppower-RCR123A-3V-880mAh-z-micro-USB-p282 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 07.11.2021 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 W nocy dostałem informację o utracie łączności radiowej. W komunikacie mam "Brak wej.08". Wymieniłem baterie ale awaria wciąż jest sygnalizowana. Co to może więc być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.11.2021 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Wejdź z manipulatora w tryb serwisowy TS nic nie zmieniaj i wyjdź - czujka powinna nawiązać łączność z centrala, skasuj błąd jeśli się pojawi i gotowe:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 09.11.2021 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Wejdź z manipulatora w tryb serwisowy TS nic nie zmieniaj i wyjdź - czujka powinna nawiązać łączność z centrala, skasuj błąd jeśli się pojawi i gotowe:cool: Niestety nic to nie dało. Dalej mam informację jak poniżej https://zapodaj.net/ed35a0e57e148.png.html Przy okazji zauważyłem taki znaczek - co to oznacza i jak to wykasować? https://zapodaj.net/38d35fd08b9fe.png.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.11.2021 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Przecież napisałem Ci skasuj błędy! i odblokuj - nie wiem czym to robisz - pewnie aplikacją w telefonie więc zmień na aktywny bo tak :pierwsze to " Czasowo zablokowane" więc odblokuj - np. w aplikacji w w telefonie przytrzymaj znaczek 3 s i zaznacz zielony znacznikdrugie to pamięć awarii i również czasowe zablokowanie - trzeba to skasować(pamięć awarii) i zaznaczyć odblokowując(zielony znacznik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 09.11.2021 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Przecież napisałem Ci skasuj błędy! i odblokuj - nie wiem czym to robisz - pewnie aplikacją w telefonie więc zmień na aktywny bo tak : pierwsze to " Czasowo zablokowane" więc odblokuj - np. w aplikacji w w telefonie przytrzymaj znaczek 3 s i zaznacz zielony znacznik drugie to pamięć awarii i również czasowe zablokowanie - trzeba to skasować(pamięć awarii) i zaznaczyć odblokowując(zielony znacznik). Zrobiłem tak jak radziłeś - w przypadku "braku wej.08" - włączyłem tryb serwisowy i go wyłączyłem. Czujka przez chwilę migotała na czerwono i zgasła. Na manipulatorze po kilku sekundach zaświeciła się żółta dioda i dostałem wiadomość o utracie łączności radiowej. Te zablokowanie to świadome - mam majstrów działających przy malowaniu pokoju i zablokowałem czasowo. Natomiast coś takiego (dzwonek z "1") zauważyłem gdy uruchamiałem owo czasowe zablokowanie. Z poziomu manipulatora nie widzę opcji wykasowania pamięci błędów (ani na swoim trybie ani w trybie instalatora). W mobilnej apce też nie widzę możliwości kasowania błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.11.2021 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 W mobilnej jest łatwiej bo przytrzymujesz błąd i go kasujesz wg "pomocy" Odblokuj czujniki na czas kasowania być może pozostająca pamięć ingerencji w zasilanie nie jest w stanie połączyć się z centralą. Wszystko wskazuje , że błędy nie zostały skasowane. w aplikacji jest wszystko co może się zdarzyć, a skasowanie to tak jak napisałem przytrzymanie i odblokowanie/skasowanie. W innym przypadku trzeba podłączyć kompa i wyłączyć i włączyć czujniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 09.11.2021 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Teraz to już jest masakra. W pokoju z dzwonkiem, gdy ktoś przejdzie obok czujki, zielony znaczek zmienia się w zieloną kropkę (naruszenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.11.2021 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Trzeba podłączyć kompa z interfejsem i programem. Coś się przestawiło w adresowaniu czujników. Może "podmieniły się" miejscami. Trzeba by sprawdzić typy i rodzaj wejść dla każdej z czujek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts