Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Satel Perfecta

Recommended Posts

Wpisz hasło wejdź w menu następnie wybierz strefę - zapewne 1 (pierwszą - tam gdzie jest syrena alarmowa), zablokuj strefę. Wyjdź z menu rozkręć i wyjmij baterię, po wyjęciu z manipulatora - wymień baterie we wszystkich czujnikach(których chcesz i potrzeba).

Następnie włóż baterię nową do manipulatora wejdź w menu , odblokuj strefę , sprawdź stan systemu, skasuj błędy i gotowe. Gdyby świecił się sabotaż wejdź w menu serwisowe i wyjdź(to wystarczy) aby można było skasować sabotaż.

Tu są potrzebne instrukcje https://www.satel.pl/pl/installer#pl

Czyli rozumiem, że wpisuję swoje (użytkownika a nie serwisowe) hasło, naciskam "*" i otworzy mi się menu. Szukam punktu z opcją blokady/odblokowania alarmu. Potem, pod spodem manipulatora, podważam zaczep i zdejmuję obudowę i jestem w środku. Wyciągam baterie, wkładam nowe, zatrzaskuję.

Tak, opcja z wejściem w tryb serwisowy również się sprawdzi - system zostanie zawieszony na czas "operacji serwisanta" TS i "ok" i to jest bardziej proste.

Wejście w tryb serwisowy to poprzez wpisanie kodu serwisowego zamiast użytkownika? Można krótką instrukcję jak ogarnąć wymianę w tym trybie?

Z manipulatora - wpisz Hasło użytkownika i wciśnij " # "znajdz "Tryb serwisowy"..i "OK" - wpisz hasło serwisowe i otwórz manipulator. Po wymianie baterii manipulator wystartuje, a na nim znów panel startowy i od początku hasło użytkownika " # " znajdz "Tryb serwisowy" i wprowadz hasło serwisowe znajdz "zakończ Tryb serwisowy" i "OK"

W czasie trwania "trybu serwisowego" możesz wymieniać baterie w czujnikach ......po zakończeniu wymian zakończ również "tryb serwisowy" jw.

• 2 months później...
  • 4 months później...
Bateria to 3V Cr123A. Nie ma problemu abyś sam wymienił. Mała śrubka i zaczep od góry i do przodu. Najlepiej jak wpiszesz w google i zobaczysz bo każda czujka jest inna.

Czy można wsadzić taki akumulatorek - niby taki sam typ baterii a jednak jest inna :-)

https://fenix.pl/product/26327,akumulator-fenix-usb-arb-l16up-16340-rcr123-700-mah-3-6-v

Inne napięcie 3,6V, inne wymiary: Średnica [mm] 16,8 Wysokość całkowita [mm] 35,5

Bateria ma:

- napięcie [V] 3,00

- średnica [mm] 16,8

- wysokość [mm] 34,5

Akumulatorek wychodzi jednak taniej w dłuższej perspektywie.

Czy można wsadzić taki akumulatorek - niby taki sam typ baterii a jednak jest inna :-)

https://fenix.pl/product/26327,akumulator-fenix-usb-arb-l16up-16340-rcr123-700-mah-3-6-v

Inne napięcie 3,6V, inne wymiary: Średnica [mm] 16,8 Wysokość całkowita [mm] 35,5

Bateria ma:

- napięcie [V] 3,00

- średnica [mm] 16,8

- wysokość [mm] 34,5

Akumulatorek wychodzi jednak taniej w dłuższej perspektywie.

Nie,nie można. Zbyt wysokie napięcie. Jeśli się nie boisz możesz wypróbować na taniej czujce jednak jak zawsze mogą wystąpić błędy.

• 1 month później...
Wejdź z manipulatora w tryb serwisowy TS nic nie zmieniaj i wyjdź - czujka powinna nawiązać łączność z centrala, skasuj błąd jeśli się pojawi i gotowe:cool:

Niestety nic to nie dało. Dalej mam informację jak poniżej

https://zapodaj.net/ed35a0e57e148.png.html

Przy okazji zauważyłem taki znaczek - co to oznacza i jak to wykasować?

https://zapodaj.net/38d35fd08b9fe.png.html

Przecież napisałem Ci skasuj błędy! i odblokuj - nie wiem czym to robisz - pewnie aplikacją w telefonie więc zmień na aktywny bo tak :

pierwsze to " Czasowo zablokowane" więc odblokuj - np. w aplikacji w w telefonie przytrzymaj znaczek 3 s i zaznacz zielony znacznik

drugie to pamięć awarii i również czasowe zablokowanie - trzeba to skasować(pamięć awarii) i zaznaczyć odblokowując(zielony znacznik).

Przecież napisałem Ci skasuj błędy! i odblokuj - nie wiem czym to robisz - pewnie aplikacją w telefonie więc zmień na aktywny bo tak :

pierwsze to " Czasowo zablokowane" więc odblokuj - np. w aplikacji w w telefonie przytrzymaj znaczek 3 s i zaznacz zielony znacznik

drugie to pamięć awarii i również czasowe zablokowanie - trzeba to skasować(pamięć awarii) i zaznaczyć odblokowując(zielony znacznik).

Zrobiłem tak jak radziłeś - w przypadku "braku wej.08" - włączyłem tryb serwisowy i go wyłączyłem. Czujka przez chwilę migotała na czerwono i zgasła. Na manipulatorze po kilku sekundach zaświeciła się żółta dioda i dostałem wiadomość o utracie łączności radiowej.

Te zablokowanie to świadome - mam majstrów działających przy malowaniu pokoju i zablokowałem czasowo. Natomiast coś takiego (dzwonek z "1") zauważyłem gdy uruchamiałem owo czasowe zablokowanie.

Z poziomu manipulatora nie widzę opcji wykasowania pamięci błędów (ani na swoim trybie ani w trybie instalatora). W mobilnej apce też nie widzę możliwości kasowania błędów.

W mobilnej jest łatwiej bo przytrzymujesz błąd i go kasujesz wg "pomocy"

Odblokuj czujniki na czas kasowania być może pozostająca pamięć ingerencji w zasilanie nie jest w stanie połączyć się z centralą. Wszystko wskazuje , że błędy nie zostały skasowane.

satel.jpg

w aplikacji jest wszystko co może się zdarzyć, a skasowanie to tak jak napisałem przytrzymanie i odblokowanie/skasowanie.

W innym przypadku trzeba podłączyć kompa i wyłączyć i włączyć czujniki.