kyob 18.12.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Aktualny projekt płyty: Według charakterystyki energetycznej ma być w "teorii" EU ≤ 37 kWh/(m2·rok), czyli można go nazwać energooszczędnym. W jak dużym stopniu dołożenie 15 cm warstwy XPS pod płytą może zmienić parametr EU, bo według aktualnych cen to kolejne 7000 zł władowane w grunt Czy taka "inwestycja" ma szanse się zwrócić w czasie 20-25 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 18.12.2020 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Xps położony na gruncie zastąpi chudy beton, izolację przeciwwilgociową, buty w kształcie L tworzą szalunek no i masz płytę bez mostków i dobrze izolowaną termicznie. Pewnie będzie taniej niż zakładasz. Grubość płyty może mieć 20 cm. Pytaj w Parati, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.12.2020 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 XPS nie jest żadną izolacją przeciwwilgociową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.12.2020 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Jak znajdziesz ekipę, co zatrze płytę tak, że nie trzeba będzie styropianu i wylewki, to koszt podłogi wyjdzie bardzo podobny. Za to masz akumulację i tańsze ściany zewnętrzne, bo o prawie 30cm niższe (razem z ociepleniem i tynkiem zewnętrznym). No i EU będzie trochę niższe przez likwidację mostka przez ściany i płytę do gruntu. Tylko to trudno policzyć dokładnie. Ale ciekawe, że pytasz, czy XPS się opłaci, a nie pytasz, czy płyta się opłaci? Czy może warunki gruntowe zmuszają do płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 19.12.2020 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 Kiedyś luczyłem opłacolność, stropów styropianowych, płyt itp. To wyniku płyt nie pamiętam ale przy stropiestyropianowym zys był coś około 600-700 rocznie, to przy płycie sporo mniej, czyli jakieś 20-30 lat mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kyob 20.12.2020 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Ale ciekawe, że pytasz, czy XPS się opłaci, a nie pytasz, czy płyta się opłaci? Czy może warunki gruntowe zmuszają do płyty? Mam kombo szkody górnicze + warunki gruntowe, więc płyta to konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kyob 20.12.2020 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Kiedyś luczyłem opłacolność, stropów styropianowych, płyt itp. To wyniku płyt nie pamiętam ale przy stropiestyropianowym zys był coś około 600-700 rocznie, to przy płycie sporo mniej, czyli jakieś 20-30 lat mieszkania Potencjalny wykonawca sugeruje rezygnację z chudziaka, jeśli prace z płytą rozpoczną się w okresie maj-czerwiec. Tym sposobem bez dodatkowych kosztów mam 15cm XPS zamiast 10cm chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 20.12.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Ja bym dał xps na chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts