gawel 21.12.2020 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Ja dopiszę o tzw. współczynniku jednoczesności, Jest on podstawą do obliczeń WLZ, przekrojów, zabezpieczeń głównych i tak dalej. Bo dla poszczególnych mieszkań i tak ZE przydziela 25 A jako wielkość limitowana obciążenia (w porywach może "dać" 32 A). Dochodzi jeszcze wydolność sieci przesyłowej będącej własnością ZE. Druga sprawa, to ... wypada uwzględnić ilość faz do poszczególnych mieszkań. Dokładnie, pralka pobiera 2-2,5 kW tylko raz podczas cyklu prania jak grzeje wodę kilkanaście minut. Piekarnik rozgrzewa się 5-10 min i potem cyklicznie dogrzewa utrzymując temperaturę. Nawet czajnik grzeje wodę kilka minut. Tak że sumowanie mocy nominalnych urządzeń i kierowanie się tym przy doborze mocy to delikatnie powiem niezdolność do logicznego myślenia . Edytowane 21 Grudnia 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 21.12.2020 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Ja dopiszę o tzw. współczynniku jednoczesności, Jest on podstawą do obliczeń WLZ, przekrojów, zabezpieczeń głównych i tak dalej. Bo dla poszczególnych mieszkań i tak ZE przydziela 25 A jako wielkość limitowana obciążenia (w porywach może "dać" 32 A). Dochodzi jeszcze wydolność sieci przesyłowej będącej własnością ZE. Druga sprawa, to ... wypada uwzględnić ilość faz do poszczególnych mieszkań. No właśnie, jak to jest z tymi 3 fazami ? Jeśli będzie instalacja 3 fazowa w każdym mieszkaniu to te obciążenia będą lepiej tolerowane przez sieć ? I co byś zrobił, jakby ktoś nie płacił? Tylko ZE ma prawo odciąć prąd. Klikam bezpiecznik w skrzynce głównej która będzie dostępna tylko dla mnie. W ostateczności eksmituję lokatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.12.2020 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 No właśnie, jak to jest z tymi 3 fazami ? Jeśli będzie instalacja 3 fazowa w każdym mieszkaniu to te obciążenia będą lepiej tolerowane przez sieć ?W obliczeniach należy to uwzględnić. Proszę zajrzeć do p. 3 wspomnianej N SEP-E-002. Tam podano np. 12,5 kVA dla mieszkań posiadających zaopatrzenie w ciepłą wodę z zewnętrznej, centralnej sieci grzewczej. Podano również dodatkowe przyjęcia tzw. obliczeniowej mocy szczytowej. W budynku nowym, modernizowanym czy też projektowanym powinno się to przewidzieć. Osobną kwestią, o czym wcześniej wspomniałem, jest wydolność sieci przesyłowej i producenta energii elektr. na dostarczanie tej energii do odbiorców o odpowiednich parametrach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.12.2020 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Klikam bezpiecznik w skrzynce głównej która będzie dostępna tylko dla mnie. W ostateczności eksmituję lokatorów. Właścicieli lokalu chcesz eksmitować? Za odcięcie prądu jeszcze odszkodowanie przegrasz - poczytaj prawo energetyczne. Nawet niepłacącemu najemcy nie możesz odciąć prądu. Dlatego lepiej, jak najemca ma umowę na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 21.12.2020 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Właścicieli lokalu chcesz eksmitować? Za odcięcie prądu jeszcze odszkodowanie przegrasz - poczytaj prawo energetyczne. Nawet niepłacącemu najemcy nie możesz odciąć prądu. Dlatego lepiej, jak najemca ma umowę na siebie. Mieszkania będą na wynajem - okazjonalny Myślę, że wynajmującemu nie będzie się chciało sądzić o odcięcie prądu. Poza tym, trudno by mu to było udowodnić, że byłaby to moja wina. Musze solidnie policzyć wszystkie planowane sprzęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.12.2020 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Mieszkania będą na wynajem - okazjonalny Przeczytaj definicję najmu okazjonalnego. Nie przejdzie. Myślę, że wynajmującemu nie będzie się chciało sądzić o odcięcie prądu. Poza tym, trudno by mu to było udowodnić, że byłaby to moja wina. Skoro tylko Ty masz dostęp, to łatwo udowodnić. Jak trafisz na najemcę co zna Ustawę o ochronie praw lokatorów to pożałujesz pomysłu wynajmowania. Skoro masz taki pomysł, to pewnie sam nie znasz tej ustawy - a niejeden wynajmujący popłynął trafiając na nie do końca honorowego czy zdesperowanego najemcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 21.12.2020 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Przeczytaj definicję najmu okazjonalnego. Nie przejdzie. Czemu nie przejdzie ? Jak nie będzie chciał opuścić mieszkania to idę do sądu z podpisanym aktem notarialnym i potem do komornika który przeprowadza eksmisje. Skoro tylko Ty masz dostęp, to łatwo udowodnić. Jak trafisz na najemcę co zna Ustawę o ochronie praw lokatorów to pożałujesz pomysłu wynajmowania. Skoro masz taki pomysł, to pewnie sam nie znasz tej ustawy - a niejeden wynajmujący popłynął trafiając na nie do końca honorowego czy zdesperowanego najemcę. A może była awaria prądu ?, może awarie prądu zdarzają się kilka razy dziennie, akurat gdy lokator przebywa w mieszkaniu, a może awaria dotyczy tylko oświetlenia w mieszkaniu albo gniazdek elektrycznych. Myślę, że można skutecznie zniechęcić takiego lokatora gdy ma się władzę nad prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.12.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Czemu nie przejdzie ? Jak nie będzie chciał opuścić mieszkania to idę do sądu z podpisanym aktem notarialnym i potem do komornika który przeprowadza eksmisje. Tia. Poczytaj Ustawę. Jak najemca nie płaci za trzy pełne miesiące to możesz mu wysłać ostrzeżenie, że rozwiążesz umowę. Zapłaci złotówkę i jest kryty = umowy nie możesz rozwiązać. Przy trzech lokalach nie wybronisz się, że to nie DG - i fiskus jeszcze dołoży karę za niedopełnienie obowiązku zgłoszenia dg, ZUSami i innymi przyjemnościami. Nie będziesz pierwszy. Dla przykładu https://finatio.pl/nsa-oglosil-wyrok-dotyczacy-osob-wynajmujacych-kilka-mieszkan/ A może była awaria prądu ?, może awarie prądu zdarzają się kilka razy dziennie, akurat gdy lokator przebywa w mieszkaniu, a może awaria dotyczy tylko oświetlenia w mieszkaniu albo gniazdek elektrycznych. Myślę, że można skutecznie zniechęcić takiego lokatora gdy ma się władzę nad prądem. Do sprawdzenia u operatora. A jak Ty nie zadbałeś o instalację to nie wywiązałeś się z obowiązku. Przyjedzie Ikonowicz z kolegami a jak najemcy będą skuteczni to za praktyki "czyściciela" jeszcze sprawę karną Ci zafundują. I oni będą Ci zalegali, a Ty za prąd będziesz musiał płacić. Naprawdę wchodzisz w ten "biznes' bez przeczytania Ustawy o ochronie praw lokatorów? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 21.12.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 I co byś zrobił, jakby ktoś nie płacił? Tylko ZE ma prawo odciąć prąd. Ten wpis Kaizena załatwia temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 22.12.2020 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Tia. Poczytaj Ustawę. Jak najemca nie płaci za trzy pełne miesiące to możesz mu wysłać ostrzeżenie, że rozwiążesz umowę. Zapłaci złotówkę i jest kryty = umowy nie możesz rozwiązać. Przy trzech lokalach nie wybronisz się, że to nie DG - i fiskus jeszcze dołoży karę za niedopełnienie obowiązku zgłoszenia dg, ZUSami i innymi przyjemnościami. Nie będziesz pierwszy. Dla przykładu https://finatio.pl/nsa-oglosil-wyrok-dotyczacy-osob-wynajmujacych-kilka-mieszkan/ Poczytałem szerzej o najmie okazjonalnym i jest sposób by zminimalizować ryzyko okupacji lokalu. Ale mniejsza z tym. Dziękuję wszystkim za dyskusję i pomoc. Uważam temat za wyczerpany. Pozdro ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts