Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany Ug i Uw na przestrzeni lat

Recommended Posts

Dzień dobry,

Szukam i szukam i nie mogę znaleźć jak zmieniały się parametry cieplne okien przez ostatnie 30-40 lat czyli od chwili wprowadzenia współczynników. Aktualnie mamy wartość Uw w okolicach 1W/m2K. Czy ktoś wie ile to było w 2010, 2000, 1995? Jaki macie sposób na wyliczenie ewentualnych zysków energetycznych przy termomodernizacji budynku mieszkalnego, jeśli nie ma dokumentacji do aktualnej stolarki okiennej oraz brak oznaczeń na oknach oprócz roku produkcji?

Załącznik nr 2 do Rozporządzenia w sprawie WT wprowadzony rozporządzeniem o zmianie Dz. U. Nr 201, poz. 1238. Wcześniej nie było wymogów.

Potem zaostrzono - harmonogram dochodzenia masz w aktualnej wersji załącznika 2 do rozporządzenia w sprawie WT.

Edytowane przez Kaizen

Ależ były wymogi. Około roku 2000, gdy byłem dumnym reprezentantem lidera ilościowego na polskim rynku obowiązywało 2,3-2,6 w zależności od budynku (publiczny./prywatny), ale nie w tym jest sens pytania.

Można przyjąć, że w latach 90-0tych zdecydowana większość okien plastikowych była produkowania z szybą k2,9 (bez termoflotu), co w połączeniu z 3komorową ramą o gł. 6cm. potrafiło spełnić tamte wymogi. Moim zdaniem nie ma sensu roztrząsać tamtych okien - one są bezwzględnie do wymiany z powodu "zimnych" szyb. Po nich powinna płynąć woda (płynąć!, a nie wyraszać się), także myślę że one już nie funkcjonują w budynkach mieszkalnych.

Ok roku 97-98 pojawiły się termofloty (szyby ciepłe) o wsp. 1,7-1,3 lub 1,1 z argonem. Ok 2000r. już dominowały na rynku. Nie pamiętam jakie Uw. one osiągały. Zakładam, że ok 1,6 (+/- 0,1) Te z powodzeniem funkcjonują nadal i z powodu oszczędności na Uw absolutnie bym ich nie wymieniał (chyba że wymóg i dofinansowanie czystego powietrza).

Ale już z powodu braku szczelności na pewno wymagają uwagi. Swego czasu był na Oknotest.pl artykuł "Okna ciepłe czy szczelne" który przedstawił i udowodnił wyliczeniami tezę, ze nawet w nowych oknach więcej można zyskać poprawiając szczelność (przepuszczalność powietrza) niż Uw.

A jakby tak zajrzeć w montaż tamtych okien i zbadać przepuszczalność powietrza między oknem a murem (przez pianę) to wyjdzie że absolutnie warto je wymienić.

Edytowane przez finlandia
literówki

Dziękuję za odpowiedzi. Pierwsza naprowadziła mnie na artykuł naukowy gdzie podano jakie normy obowiązywały w przeszłości. Druga odpowiedź od użytkownika Finlandia bezpośrednio odpowiada na meritum mojego pytania.

A to co znalazłem przedstawia się tak:

83-91 rok norma PN-B-02020:1982 Umax=2,6;2,0

92-97 rok norma PN-B-02020:1991 Umax=2,6;2,0

98-02, Dz. U. Nr 132 30.06.97, Dz. U. 15 25.02.99 2,6;2.0

02-09 Dz. U. Nr 75 12.04.02 2,6;2.0

09-14 Dz. U. Nr 75.12.04.02 Dz. U. Nr 201 06.11.08 1,8;1,7

Na tej podstawie myślę, że można przyjąć, że przykładowe okna z roku 1997 mają pakiety z argonem i o ile nie są rozszczelnione (zmatowiałe szkło) to ich Uw powinno znajdować się w okolicy 2W/m2K. To w uproszczeniu w porównaniu do 0,9 jakie ma obowiązywać od 2021, daje około 1/2 mniejsze straty energii na oknie. Licząc, że 1/3 energii domu ucieka oknami (1/3 mury, 1/3 wentylacja) można w przybliżeniu założyć, że dla okien 25-10 letnich, termomodernizacja powinna dać oszczędności na rachunkach za ogrzewanie rzędu 1/6 kwoty rachunków. Jaki może być okres zwrotu inwestycji? Przy koszcie ogrzewania 6k PLN mamy szansę obniżyć rachunki o 1k. Licząc, że jedno okno +parapety (bez robocizny, ile demontaż starego, osadzenie nowego, gładź, malowanie+materiały? 1kpln?) to około 1k, z robocizną 2k, wymiana 10-20 okien będzie zwracać się przez 20-40lat. Albo źle liczę albo wymiana okien 2000+ mija się z celem.

Tarkus, zupełnie pominąłeś ostatni akapit mojego postu. Szczelność. Liczenie jej na starych oknach to jak kalkulowanie czy dziurawe wiadro to jeszcze może wodę nosić, czy bardziej służyć za durszlak.

Co gorsze: 99,9% nabywców nowych okien też patrzy tylko na Uw zupełnie pomijając szczelność. Także czuję się w obowiązku do przytoczenia bezpośredniego linku

https://oknotest.pl/okna-energooszczedne/okna-cieple-czy-szczelne-2764

Może ktoś nie zaślepiony liczeniem strat z Uw załapie sens lepszych okien..

Pominąłem szczelność, bo jest to dodatkowy wymiar skomplikowania tematu. Zostawiłem go do dalszych rozważań. Abstrahuje od różnic pomiędzy ciepłym montażem okien z nawiewnikami vs klasyczny montaż (nieszczelnosci przy parapetach itd) okien bez otworów wentylacyjnych. Z czystej matematyki, jeżeli wymiana okien to koszt 20k PLN, a założymy, że nowe okna staną się izolatorem idealnym czyli oszczędzimy 1/3 kosztu ogrzewania (pozostałe 2/3 to wentylacja grawitacyjna i mury) to nadal okres zwrotu to 10 lat. Wydaje się, że oszczędność ekonomiczna nie może być tutaj wyznacznikiem dla decyzji o medernizacji, a raczej elementy dodatkowe takie jak komfort akustyczny.