Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chyba mamy za mało danych, żeby zdefiniować "natychmiast". Może Arturo ma mocne kable grzejne w warstwie kleju co 10cm i faktycznie jest lepiej niż na filmiku u Kaizena?

Arturo nigdy by kabli nie położył u siebie w domu ;)

Jak już prąd to wodna podłogówka i kociołek elektryczny :D

Ale masz rację, moc kabli ma tu duże znaczenie.

Chyba mamy za mało danych, żeby zdefiniować "natychmiast". Może Arturo ma mocne kable grzejne w warstwie kleju co 10cm i faktycznie jest lepiej niż na filmiku u Kaizena?

Te kable z linku są słabe - tylko 10W/mb. Mój jest mocniejszy 370W/25m czyli 50% więcej i jest ułożony tak gęsto, jak się dało. 150W/m2 to 15kW w domu 100m2 - kto daje takie moce przy grzaniu PC czy kotłem? W domu mam 16W/mb co 20cm (czyli 80W/m2 - w salonie trochę gęściej, bo nie było akurat w hurtowni tak dobranych kabli i elektryk wziął o oczko dłuższe) a w łazienkach i w kuchni co 10cm (160W/m2).

Błyskawicznie to się nagrzewa farelka czy promiennik podczerwieni. Nawet klima dłużej się rozpędza. Wszystko nagrzeje pomieszczenie szybciej, niż podłogówka (z kablami w warstwie kleju w kategorii "szybkość" przegrywają tylko kable i rury w wylewce/płycie).

Edytowane przez Kaizen

Ale z tego co zrozumiałem to Arturo mówi o kablach w warstwie kleju. Ty chyba masz kable głęboko w wylewce. To trochę teoria, ale jeśli założyć że Arturo ma cienki anhydryt to jednak może nie będzie tak źle jak na filmiku. Oczywiście to teoria bo cienki anhydryt w łazience dla kabli to niekoniecznie najlepsza opcja.

Te kable dałem przykładowe, bo tam jawnie wpisują że one się dobrze nadają do warstwy kleju.

Ale z tego co zrozumiałem to Arturo mówi o kablach w warstwie kleju. Ty chyba masz kable głęboko w wylewce.

W mieszkaniu miałem 150W/m2 (15W/mb) w warstwie kleju, i to z tego wrzucałem film z termowizji.

W domu mam 80W w pokojach i 160W w łazienkach (16W/mb) i kuchni w wylewce.

• 2 weeks później...

Jeśli dobrze rozumiem sugestie bardziej doświadczonych kolegów , niezależnie od rodzaju nośnika ( kable głęboko w wylewce czy maty pod powierzchnią ) przy ogrzewaniu podłogowym elektrycznym zawsze dostanę system o bardzo dużej bezwładności . Czy tak ?

i oto rodzą się kolejne pytania

1.Kable w płycie: Zimowy chłodny poranek . Płyta nagrzewa się w nocy .W salonie przez południowe duże przeszklenie słoneczko zaczyna "smażyć ". Czy nas nie usmaży zanim podłoga przestanie grzać ? Otwierać okno?

2 Łazienka - co najlepiej Kable czy maty ( dla "ciepłej podłogi ) , czy możę jedno nad drugim ?( ale za to chyba na mnie nakrzyczą :) )

Jeśli dobrze rozumiem sugestie bardziej doświadczonych kolegów , niezależnie od rodzaju nośnika ( kable głęboko w wylewce czy maty pod powierzchnią ) przy ogrzewaniu podłogowym elektrycznym zawsze dostanę system o bardzo dużej bezwładności . Czy tak ?

Masa pod jak i nad będzie magazynowała energię. Drobna różnica będzie pomiędzy umieszczeniem kabli/maty na górze, a na dole - ale nie będzie kolosalna. Za to wielkość masy i jej odizolowanie od gruntu/chudziaka/stropu będzie miała znaczenie istotne.

1.Kable w płycie: Zimowy chłodny poranek . Płyta nagrzewa się w nocy .W salonie przez południowe duże przeszklenie słoneczko zaczyna "smażyć ". Czy nas nie usmaży zanim podłoga przestanie grzać ? Otwierać okno?

Do tego uzupełnienie:

attachment.php?attachmentid=451801

Widzisz gdzieś "smażenie"?

2 Łazienka - co najlepiej Kable czy maty ( dla "ciepłej podłogi ) , czy możę jedno nad drugim ?( ale za to chyba na mnie nakrzyczą :) )

Ja miałem dawać dwie warstwy, ale zrezygnowałem. Jak bardzo chcesz, to możesz dołożyć drugie kable w warstwie kleju - drogie to nie jest, a jak będziesz regularnie o tej samej porze korzystał to można ustawić z pół godziny wcześniej dogrzanie podłogi.

Promieniowanie.jpg