PaweL71 24.12.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2020 Witam,architekt mówi mi że nie dostanę pozwolenia na budowę domu z piwnicą niższą niż 220cm, a ja bym wolał płacić połowę podatku za pomieszczenie gospodarcze. To prawda że nie wolno budować piwnic niższych niż 2,2m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.12.2020 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2020 Być może się mylę ale wysokość podatku zależała od przeinaczenia pomieszczenia a nie wysokości. Wyjątek był na poddaszach./skosach/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 25.12.2020 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 mam 2,18m i dostalem pozwolenie w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 25.12.2020 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Jak w piwnicy masz kotłownię to tam minimum 220. A 220 nie wlicza się do obniżonej stawki? Bo jest od 140 do 220 to chyba włącznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 25.12.2020 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Dzięki za odpowiedzi. Liczę to sobie i zmniejszanie wysokości w prywatnym domu dużych oszczędności mi nie przyniesie. Przy tegorocznych stawkach podatku oszczędziłbym niecałe 30zł rocznie. Zbuduję wyższą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 29.12.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Witam, architekt mówi mi że nie dostanę pozwolenia na budowę domu z piwnicą niższą niż 220cm, a ja bym wolał płacić połowę podatku za pomieszczenie gospodarcze. To prawda że nie wolno budować piwnic niższych niż 2,2m? W nowym Prawie Budowlanym wydział architektury nie sprawdza rozwiązań wewnątrz domu, a ponadto nie ma zakazu budowania kondygnacji niższych niż 220 cm. Przy niższej piwnicy płacisz połowę podatku wynikającego ze sposobu użytkowania pomieszczenia. W domu jednorodzinnym bez działalności gospodarczej są to niskie stawki. Zwróć uwagę na jedną rzecz: urządzenie gazowe wymaga 220 cm wysokości - jeśli zamierzasz mieć tam piec gazowy lub kuchenkę. Wyższa kondygnacja, to więcej schodów i więcej wysiłku w wychodzeniu do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts