Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwiększenie przekroju rury wodnej

NieporadnyWojtek

Recommended Posts

Dzień dobry.

Wodę do działki (dom w trakcie budowy) mam doprowadzoną do studzienki wodomierzowej rurą PE 32 (od zaworu w drodze jakieś 10m), niestety nie miałem wpływu na umiejscowienie studzienki i teraz o niej muszę przeciągnąć do maszynowni rurę około 40m.

Tutaj rodzi się moje pytanie, czy powinienem od zaworu za wodomierzem (w studzience) położyć rurę PE32 czy raczej powinienem celować w rurę wodną PE40 aby zmniejszyć opory przepływów?

Dom w dwoma łazienkami, w jednej prysznic, umywalka i toaleta, w drugiej wanna, umywalka i toaleta, w kuchni zlewozmywak i zmywarka, póki co 3 osoby, docelowo 4.

Czy dobrze rozumiem ze mimo zastosowania większej średnicy to do momentu przekroczenia możliwości przepływu rury od zaworu głównego do wodomierza (PE32) nie powinienem zauważyć spadku ciśnienia?

Pozdrawiam,

Wojtek

Zapytam może inaczej, jeśli faktycznie od zaworu położę rurę PE40 zamiast 32 to nie przysporzę sobie dodatkowych problemów?

Rury jeszcze nie zakupiłem, pytam żeby nie wprowadzać zbyt dużych oporów przepływu ale jednocześnie uniknąć generowania kolejnych kłopotów.

Zapytam może inaczej, jeśli faktycznie od zaworu położę rurę PE40 zamiast 32 to nie przysporzę sobie dodatkowych problemów?

Rury jeszcze nie zakupiłem, pytam żeby nie wprowadzać zbyt dużych oporów przepływu ale jednocześnie uniknąć generowania kolejnych kłopotów.

Raczej nie powinno być problemu jak dasz większy przekrój rury... ale z drugiej strony - czy potrzebujesz? Przez rurę d32 przepłynie nominalnie ok 7 m3/h, a takich wartości w domu raczej nie wykorzystasz...

• Like 1

Raczej nie powinno być problemu jak dasz większy przekrój rury... ale z drugiej strony - czy potrzebujesz? Przez rurę d32 przepłynie nominalnie ok 7 m3/h, a takich wartości w domu raczej nie wykorzystasz...

Myślałem że na takiej długości (40m) mogą być problemy, ale jeżeli nie, to faktycznie nie kombinuję tylko położę PE32 i z głowy, dziękuję bardzo za odpowiedź.

Czy przy okazji mogę zapytać w jaką grubość ścianki celować?

Myślałem że na takiej długości (40m) mogą być problemy, ale jeżeli nie, to faktycznie nie kombinuję tylko położę PE32 i z głowy, dziękuję bardzo za odpowiedź.

Czy przy okazji mogę zapytać w jaką grubość ścianki celować?

Opory przepływu będą zawsze... ale wątpię czy je zauważysz przy domowych warunkach. Tu możesz sprawdzić dokładniej: http://www.pressure-drop.com/Online-Calculator/ - przy 2 m3/h (co jak na dom jest i tak wartością raczej maksymalną) i średnicy wewnętrzej 25mm, spadek ciśnienia na 40 m rury wyniesie ok 0,27 bar.

Jeśli będziesz brał mniej wody to spadek będzie jeszcze mniejszy.

Co do grubości ścianki to ja bym brał normalne... na PN10.