andrzejgrochocki 26.12.2020 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 Witam, obecny sezon grzewczy jest pierwszym w którym użytkuję kocioł Vitodens 200W i na razie wiem jeszcze niewiele i też trochę testuję aby znaleźć optimum pomiędzy wygodą a ekonomią. Są dwa obiegi grzewcze (podłogówka i grzejniki) jest sprzęgło, zawór trójdrogowy, i jest zasobnik CWU. W ciągu tygodnia kocioł pracuje w zasadzie w dwóch trybach: normalnym (22*C) i zredukowanym (20*C a dla grzejników 18*C) tak jak na poniższych zdjęciach w dni pn-śr: Z racji wyjazdu na święta postanowiłem sprawdzić jak zachowa się kocioł w kwestii spalania gdy na cały czas nieobecności ustawię temperaturę zadaną na tryb zredukowany. Ten okres widać na zdjęciu - czwartek 6:30 do sobota 13:00. Dla pełnego obrazu wyłączyłem CWU na ten okres. Oczywiście liczyłem się, że powrót do trybu normalnego po dwóch dniach nieobecności będzie się wiązał z nieco większym zużyciem ale tak na prawdę zbaraniałem gdy zobaczyłem zużycie w drugim dniu nieobecności czyli w piątek, w szczególności porównując z dniami poprzednimi w których kocioł pracował w trybach mieszanych czyli normalnym i zredukowanym. Na poniższych zdjęciach zużycie dla poszczególnych dni: sobota - dzień powrotu czyli zwiększone spalanie spowodowane powrotem do temperatury normalnej piątek - cały dzień i noc (poprzedzająca i następująca) w trybie zredukowanym poniedziałek - dla porównania z piątkiem ze względu na podobne temperatury zewnętrzne i jeszcze wykres temperatury zewnętrznej z ostatniego tygodnia Chciałbym Was zapytać o to jak wytłumaczyć zużycie gazu w dniu w którym przez cały czas kocioł pracował w trybie ze zredukowaną temperaturą pomieszczenia (piątek) w porównaniu z dniem o podobnej temperaturze zewnętrznej jednak z ustawioną wyższą temperaturą pomieszczenia przez pewien czas (poniedziałek i niedziela). Zużycie gazu jest wręcz większe. Dodatkowe pytanie - czy tryb zredukowany różni się w jakiś od trybu normalnego lub komfortowego czymś innym niż temperaturą? Chodzi mi o charakterystykę pracy kotła. A może to tylko nazwa i nie ma żadnego znaczenia a kluczowe są tylko temperatury ustawione dla danego trybu. Będę wdzięczny za sugestie i pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/259389-vitodens-200w-zu%C5%BCycie-gazu-w-trybie-zredukowanym/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.12.2020 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 (edytowane) W czwartek wprowadzony tryb oszczędny, ciepły budynek więc kocioł się nie załączał bo czekał aż budynek sie wychłodzi. W piątek nastąpił znaczny spadek temperatury zewnętrznej więc automatycznie wzrosło zapotrzebowanie na ciepło.Należy też wziąć pod uwagę tzw bytowe zyski ciepła, czyli to ile energii cieplnej dostarczamy my będąc w domu, ile ciepła mamy od np gotowania czy sprzętów domowych. W momencie gdy opuszczamy dom to system grzewczy niema tej "pomocy". Edytowane 28 Grudnia 2020 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/259389-vitodens-200w-zu%C5%BCycie-gazu-w-trybie-zredukowanym/#findComment-7873070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmac 07.01.2021 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Wg mojego doświadczenia (6ty rok), cały dom z podłogówką, stosowanie zredukowanej temperatury nie wpływa dobrze na zużycie a także na komfort. Pojemność cieplna betonu jest tak duża, że wychładzanie trwa bardzo długo - z moich obserwacji dojście do stanu ustalonego to ok 24h (jak nie więcej). Stąd zmiany trybu w ciągu doby nie mają żadnego sensu. To samo przy krótkich 2..3 dniowych wyjazdach. Dopiero przy wyjeździe na tydzień (np. na narty) widać sens. Co innego grzejniki - tu mamy b.szybką zmianę temperatury - tu widzę sens schodzenia z temperaturą na "zredukowaną". To przetrenowałem w poprzednim miejscu zamieszkania - kaloryfery o małej pojemności cieplnej (z żeliwnymi będzie nieco gorzej) z inteligentnymi głowicami i termostatami. Ciepło było miejskie, a zaobserwowane oszczędności (6 zim z tradycyjnymi termostatami i 6 zim z "inteligentnymi) były rzędu 30%. IMHO - dla obiegu podłogówki trzymaj stałą temperaturę, dla obiegu grzejnikowego hmmm... tu raczej zastosowałbym "inteligentne" głowice z termostatami dla każdego pomieszczenia Edytowane 7 Stycznia 2021 przez grzmac Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/259389-vitodens-200w-zu%C5%BCycie-gazu-w-trybie-zredukowanym/#findComment-7876381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.01.2021 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 IMHO - dla obiegu podłogówki trzymaj stałą temperaturę, Temperaturę czynnika czy temperaturę w pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/259389-vitodens-200w-zu%C5%BCycie-gazu-w-trybie-zredukowanym/#findComment-7876416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmac 07.01.2021 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Czynnik wg pogodówki Stała temp w pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/259389-vitodens-200w-zu%C5%BCycie-gazu-w-trybie-zredukowanym/#findComment-7876667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts