Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysł na sufit w małej łazience

Recommended Posts

Mam przed sobą mały remont w postaci mini łazienki w piwnicy o powierzchni około 3 metrów kwadratowych. Zarówno ściany, podłogę i armaturę mam zaplanowaną pozostał mi sufit aktualnie jest tynkowany ale będę musiał go skuć oraz pomyśleć nad nowym. Problem jest w tym iż pomieszczenie jest niskie około 190 cm a tym samym odległość od sufitu do górnej krawędzi drzwi to tylko 3,5 cm. Pod uwagę brałem różne możliwości :

- sufit podwieszany ale brak miejsca na stelaż

- tynkowanie teoretycznie tak ale jakoś nie mam do tego zdolności

- myślałem też o styropianie ale kłopot z dostępnością materiału gdyż nie mogę kupować ich na sztuki

- kasetony też odpadają strop jest dość nie równy

Ostatnio widziałem w sklepie materiał styrodur sprzedawany na sztuki i nad tym się dłużej zastanawiam co sądzicie o tym pomyśle ewentualnie z jakiego innego rozwiązania można skorzystać ?

Styropian myślałem ale 2 cm a w opakowania będzie ich sporo więc po co mi reszta. Myślałem o tym styrodur wiem można go kupować na sztuki ale jak to wygląda z montażem na sufit jest taka możliwość ogólnie czy jest polecana ? Ponadto musiałbym wziąć pod uwagę sposób klejenia czy zwykły klej do styropianu i kołki czy klej w postaci piany tylko na taką mała powierzchnie klej i do tego pistolet mało opłacalne. Też myślałem na tynkowaniem i znalazłem produkt firmy knauf Rotband

Szanowny Panie,

Może Pan przykleić płytę gipsową na klej Śnieżka Acryl-Putz® KG31 i dodatkowo przytwierdzić płyty do podłoża kołkami. Płytę klei się szybko i bezproblemowo, dodatkowo otrzyma Pan równą i gładką powierzchnię. Dla pewności można całość zaciągnąć siatką elewacyjną i nałożyć gładź do pomieszczeń wilgotnych.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
Wszystko dobrze ale okazało się że ościeżnica jest uszkodzona tzn. wybrzuszona i idzie do wymiany. Zamontuje stalową. Chciałbym na piankę ale również zabezpieczyć kotwami ale nie za bardzo mi się widzi wiercenie otworów w futrynie a potem wbijanie kołka który będzie widoczny. Czy są może inne sposoby zakotwiczenia ?