Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Intensywność wentylacji pustego domu

Recommended Posts

Jak ustawiacie wentylację gdy nie ma Was dłuższy czas w domu?

Ustawiłem u siebie minimum, wilgotność na 40% i w sumie po czasie obserwacji doszedłem do wniosku że to bez sensu. Wentylować i nawilżać powietrze w domu, w którym nikogo nie ma. Ustawiłem więc 2 okna po 2h, w których wentylacja działa i w sumie to się sprawdziło. Po powrocie w domu świeże powietrze, żadnych zapachów.

Kiedy wentylacja działa to wtedy nie zjadają kurzu? Roztocza potrzebują wysokiej wilgotności względnej.

Wentylowanie domu zimą bez nawilżania to wilgotność w okolicach 30%. Poniżej 40 nie chce schodzić przez wzgląd na drewniane meble, podłogi drzwi itd. Więc siłą rzeczą muszę wentylować i nawilżacz.

Nie mam problemu z wentylowaniem na najniższym biegu non stop, ale zastanawiam się czy są konkretne argumenty za takim rozwiązaniem.

Edytowane przez Owczar

W domu nie ma źródła wilgoci ani zanieczyszczeń gdy nikogo nie ma w domu.

Wyłączać wentylacji się nie powinno ze względu na osadzanie się zanieczyszczeń.

Kij ma zawsze dwa końce.

Kluczowa w powyższym przypadku jest minimalna wydajność z jaką pracować może wentylacja.

Masz dość mocno przewymiarowaną centralę.

System przemyślany by w krótkim czasie usuwać nadmiar wilgoci lub uzupełnić jej braki nawilżaczem.

To trochę analogia, do układów chłodzących serwerownie.

Jeśli chcemy panować nad parametrami powietrza w pomieszczeniu (z dużą dokładnością) trzeba operować na dużych przepływach medium (powietrza) które jest nośnikiem chłodu lub wilgoci.

Problem w tym, że im dokładniej sterujemy parametrami i na większych przepływach operujemy, tym bardziej zawęża się nam elastyczność systemu.

A dom ma jednak dość dużą rozpiętość - od stanu pustego po "imprezowy"

Dlatego dobieranie urządzenia "z zapasem" również stwarza problem.

Błędy instalacyjne jak np. za duża ilości punktów wywiewu - skorygujesz zamykając zawór.

Niedobór powietrza w sypialni - skorygujesz dławieniem na innych odnogach.

Tak minimalnego biegu centrali wentylacyjnej nie przeskoczysz.

I zostajesz z dylematem - płacić za wentylacje, czy jednak wyłączyć.

Praca okresowa?

Kwestia kalkulacji kosztów.

Trzeba liczyć się z tym, że praca okresowa wentylatorów szybciej wykończy ich łożyskowanie.

Edytowane przez _John

Na minimum. Jak wychodzę, to prysznic, zlew, umywalka, pranie, naczynia itd. nie stają się magicznie suche - a po co mi pleśń, glony czy grzyb. Zapachy też nie znikają. Poziom CO2 spada ładnych parę godzin.

Dlatego wentylacja chodzi na minimum jak nikogo nie ma w domu.

Sasiedzi maja dosc spory problem z podloga zima. Gdy wilgotnosc spada ponizej 30% golym okiem widac roznice w szczelinach i spekania. Wiec to chyba nie do konca mit. W tym roku kupili chyba 4 nawilzacze xiaomi zeby ratowac sytuacje.

120 letnie meble tez nie beda na to wrazliwe. Problem sie pojawia gdy cos jest pasowane na styk, zmiana wilgotnosci powoduje skurcz i rozkurcz, a nierowe nprezenia wypaczanie.

Oczywiscie parkiet pewnie to przezyje, rozkurcy sie i skurczy - o ile nie peknie. Chociaz w waunach gwarancji mam wpisane przeglad zima poiarem wilgotnosci, ktora nie moze byc nizsa niz tyle i tyle - nie pamietam dokladnie ile wpisali. Im wieksza deska tym wieksze ryzyko.

Nie wiem kto im to układał i jaką miał ten materiał wilgotność podczas układania. Mam dechy 110 i 140mm szerokości i nie mam problemu, ale deski leżały w domu kilka miesięcy zanim zacząłem je układać. Dobrze położona podłoga nie powinna pracować tak, że to widać. Tym bardziej klejony parkiet.

Im bardziej egzotyczna decha tym więcej pracuje razem z wilgotnością.

Dokładnie odwrotnie. Kto zechce znajdzie tabelę z parametrami. Dla przykładu sosna ma skurcz styczny/promieniowy w % 9,8/5,1, dąb 11,9/8, merbau 4,4/2,7 teak 4,7/2,6. I zdecydowanie większe szczeliny zimą mi się robiły w dębie, niż w teaku (jeszcza jak nie miałem ERV - teraz jeszcze mniej) i to pomimo tego, że deski teaka mam znacznie większe.