codix 17.03.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Dzwoniłem już do 3 firm, które montują tego typu PC i mówili, że da radę. 55C pompa wyciąga przy -20. Zrobiłem OZC budynku. W załączniku przesyłam wyniki. Uwzględniłem już ocieplony dach, na co się zdecyduje. Po pierwsze to nie jest ozc budynku to taka mocno orientacyjna stronka ktora moze niezle w blad wprowadzic. Naprawde jak nie chcesz zaliczyc wtopy to wydaj z 500zl i zrob prawdziwe ozc. Po drugie powiedzmy ze wiekszosc pomp wyciagnie te 55st przy -20 ale ze sprawnoscia rowna 1 czyli tak jskbys grzal sobie tylko grzalkami elektrycznymi szkoda meczyc pompy. Sam widzisz ze z tej stronki wyszlo Ci ze powinienes miec pompe ktora da przy -20 czy tam 18 jakies 14kw mocy a taka pompa 7kw to da przy 55st ze 4kw tylko to z kad wezmiesz reszte? Jesli tak duze obciazenie jak tam w tam wyszlo bylo by prawda to praktycznie taka pompa 7kw to przez cala zime musiala by chodzic na maksa 24h/dobe juz przy 0st a jak zimniej to juz z grzalkami. Tak ze przyłuż sie do tematu bo instalator to Ci zamontuje i pojedzie a potem to se bedziesz mogl dzwonic do niego ze Ci nie dogrzewa domu do usranej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.03.2021 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 No i nastepnym problemem niektórych osób jest podawanie do doboru pompy swojego zuzycia wegla na sezon np.3t ale bez uwzglednienia drewienka lub tez idzie u niektorych te 3t ale nie jest utrzymyeane cala dobe no.22st tylko takie przepalanie a w sumie wiekszosc doby jest 20 albo nawet po 17 ,zakladaja potem pompe a ze jest wygoda i nie trzeba nosic to utrzymuja stale 22st i potem zdziwienie ze tyle pradu idzie.I tez blad w doborze pompy po ilosci opalu bo dobieramy pompe wedlug zuzycia 3t a tak naprawde jakbysmy chcieli caly sezon utrzymac te 22st to poszlo by 5t a wiec i pompa wyjdzie wieksza gdy dobieramy wedlug zuzycia opalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 17.03.2021 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) No i nastepnym problemem niektórych osób jest podawanie do doboru pompy swojego zuzycia wegla na sezon np.3t ale bez uwzglednienia drewienka lub tez idzie u niektorych te 3t ale nie jest utrzymyeane cala dobe no.22st tylko takie przepalanie a w sumie wiekszosc doby jest 20 albo nawet po 17 ,zakladaja potem pompe a ze jest wygoda i nie trzeba nosic to utrzymuja stale 22st i potem zdziwienie ze tyle pradu idzie. I tez blad w doborze pompy po ilosci opalu bo dobieramy pompe wedlug zuzycia 3t a tak naprawde jakbysmy chcieli caly sezon utrzymac te 22st to poszlo by 5t a wiec i pompa wyjdzie wieksza gdy dobieramy wedlug zuzycia opalu Tu się do końca nie zgodzę. Jeśli o godz. 21 wyłączam piec i rozpalam go o godz. 9:00, to w nocy bazuje na stygnących grzejnikach. Oczywiście jest chłodniej, ale mi to odpowiada. W takim razie, dlaczego pompa miałaby być ustawiona na 22C przez 24h? To nonsens. Druga sprawa. Była w tym roku zima, to fakt. Ale u mnie do -20 nie doszło. Może przez tydzień, niecałe dwa było -15 w nocy. Klimat się ociepla. Nie przesadzajmy z tymi temperaturami. Edytowane 17 Marca 2021 przez pietre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.03.2021 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Tu się do końca nie zgodzę. Jeśli o godz. 21 wyłączam piec i rozpalam go o godz. 9:00, to w nocy bazuje na stygnących grzejnikach. Oczywiście jest chłodniej, ale mi to odpowiada. W takim razie, dlaczego pompa miałaby być ustawiona na 22C przez 24h? To nonsens. Bazowanie na stygnacych grzejnikach to chyba przez 30minut Nie mowilem moze akurat o Tobie ale o roznych przypadkach bo sa tez takie ze rozpalaja po przyjsciu z pracy o 15tej i grzeja do 22giej rano 17st ale ida do pracy to po co grzac a kto tego bedzie pilnowal o 15tej ogien na tloki grzejniki 60st po chwili a jak grzejnik grzeje to juz jest cieplo mimo ze w domu dalej zimno Ale mozna sobie na to pozwoloc bo w piwnicy kociol 30kw a opalu idzie na sezon 3t. Tylko z pompa tak nie da rady chyba ze sie tez zamontuje taka 30kw No i zmieniaja sie tez nawyki bo jak komus nie przeszkadzalo ze jak przychodzil z pracy i bylo 17 albo jak wstawal i z pod koldry wskakiwal w polar to nagle jest mu przyjemnie rano pochodzic w badejkach i wrocic do cieplego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casc 17.03.2021 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Dzwoniłem już do 3 firm, które montują tego typu PC i mówili, że da radę. 55C pompa wyciąga przy -20. Zrobiłem OZC budynku. W załączniku przesyłam wyniki. Uwzględniłem już ocieplony dach, na co się zdecyduje. Nie wyświetla mi się to ozc. To dopytaj jaka moc ma ta pompa w takich warunkach Bez sensu uparles się na pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2021 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) Dzwoniłem już do 3 firm, które montują tego typu PC i mówili, że da radę. 55C pompa wyciąga przy -20. I jaką moc osiąga przy A-20W55? Podziw się należy - Mitsubishi przy -20 za oknem nie daje rady osiągnąć 55 na zasilaniu. Max 45. Nie wierz na słowo - niech dadzą to na papierze. Zrobiłem OZC budynku. W załączniku przesyłam wyniki. Uwzględniłem już ocieplony dach, na co się zdecyduje. To nie jest OZC. Tu się do końca nie zgodzę. Jeśli o godz. 21 wyłączam piec i rozpalam go o godz. 9:00, to w nocy bazuje na stygnących grzejnikach. Oczywiście jest chłodniej, ale mi to odpowiada. W takim razie, dlaczego pompa miałaby być ustawiona na 22C przez 24h? To nonsens. Jakiej mocy masz kocioł? >24kW? To możesz sobie pozwolić w mrozy na wystygnięcie domu - PC nie będzie miała takiego zapasu. Do tego kotły na paliwo stałe wręcz wymagają wysokich temperatur, żeby spalać paliwo z dużą sprawnością. A to oznacza gorące grzejniki i szybkie nagrzewanie. PC nie dość, że nie lubi wysokich temperatur to ma algorytm który optymalizuje COP - nie podaje na starcie zadanej temperatury zasilania np. te 50* a mierzy temperaturę powrotu i dodaje do niej zadaną deltę. To z instrukcji KIT-WC09H3E5: Czyli jak masz powrót np. 20* - to zasilanie maksymalnie (przy najniższym COP w danych warunkach) ta konkretna pompa pośle 35* (oczywiście jeżeli będzie w stanie wykrzesać z siebie taką moc). Dopiero jak powrót podniesie się do 21* to podniesie zasilanie przy delcie ustawionej na 15* do 36* itd. aż do osiągnięcia temperatury wynikającej z ustawień (np. z krzywej grzewczej). Więc pompą ciepła nawet gdy ma ogromny zapas mocy (a raczej celujesz w zbyt słabe) nie podniesiesz tak szybko temperatury w domu, jak kotłem na węgiel. Jest też kwestia ekonomii - opłaca się grzać w taniej strefie taryfy energetycznej (na maksa w dziennym okienku - a ile się da w nocy, bo prąd ze 2x tańszy, a COP niższy o kilkanaście czy nawet kilka procent). Edytowane 17 Marca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.03.2021 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 I jaką moc osiąga przy A-20W55? Podziw się należy - Mitsubishi przy -20 za oknem nie daje rady osiągnąć 55 na zasilaniu. Max 45. Nie wierz na słowo - niech dadzą to na papierze. Niektóre pompy podobno osiągają te 55 stopni przy minus 20 np.nowe panasy seri J,pewnie na najniższym możliwym przepływie i z niezbyt dobrym odbiorem po stronie grzejników.Tylko co z tego że to osiągną jak zrobią to z katalogowym copem 1,27 a w realnym życiu i łapiąc ze dwa defrosty realny cop z takiej nocki wyjdzie 1,0 więc szkoda pompy męczyć,lepiej grzałki włączyć i iść spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 17.03.2021 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Nie wyświetla mi się to ozc. To dopytaj jaka moc ma ta pompa w takich warunkach Bez sensu uparles się na pompę ciepła. https://cieplo.app/wynik/cyrv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 17.03.2021 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 https://cieplo.app/wynik/cyrv I jeszcze jedno. W domu są rodzice, którzy mają po 70-80 lat i codziennie palą w piecu. To czym mają grzać? Drogim gazem, który jeszcze podrożeje? Ekogroszkiem, który z eko ma tyle wspólnego co TVP z wolnymi mediami i który będzie niedługo zakazany? No pytam się, czym mają grzać starsi ludzie, w czasach gdy palenie węglem ma być zakazane. Mają sprzedać domy i iść do bloków, czy walnąć samobója, a problem ogrzania starych domów zostawić dzieciom o wnukom? Mają oszczędności i chcą to zainwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 17.03.2021 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 I jeszcze jedno. W domu są rodzice, którzy mają po 70-80 lat i codziennie palą w piecu. To czym mają grzać? Drogim gazem, który jeszcze podrożeje? Ekogroszkiem, który z eko ma tyle wspólnego co TVP z wolnymi mediami i który będzie niedługo zakazany? No pytam się, czym mają grzać starsi ludzie, w czasach gdy palenie węglem ma być zakazane. Mają sprzedać domy i iść do bloków, czy walnąć samobója, a problem ogrzania starych domów zostawić dzieciom o wnukom? Mają oszczędności i chcą to zainwestować. Gazem, który jest niewiele droższy niż węgiel a tańszy niż pompa ciepła przy grzejnikach i wysokiej temp.zasilania. Jak chce się ograniczyć rachunki za ogrzewanie to przede wszystkim przydało by się wykonać termoizolacje i za to są również dopłaty i to powinien być priorytet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 17.03.2021 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 https://cieplo.app/wynik/cyrv 26tys.kWh to gazem jakieś 5tys.zl Dużo drożej niż węglem po 1000zl/t ? 26tys.kWh pompą ciepła z COP2 wyjdzie 13tys.kWh i to powiedzmy razy 0,6zl/kWh w taryfie G11 daje prawie 8tys.zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.03.2021 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 I jeszcze jedno. W domu są rodzice, którzy mają po 70-80 lat i codziennie palą w piecu. To czym mają grzać? Drogim gazem, który jeszcze podrożeje? Ekogroszkiem, który z eko ma tyle wspólnego co TVP z wolnymi mediami i który będzie niedługo zakazany? No pytam się, czym mają grzać starsi ludzie, w czasach gdy palenie węglem ma być zakazane. Mają sprzedać domy i iść do bloków, czy walnąć samobója, a problem ogrzania starych domów zostawić dzieciom o wnukom? Mają oszczędności i chcą to zainwestować. Może być i pompą ciepła tylko zrobić to z głową a nie zrobić rodzicom kuku. Ad.1 porządne ozc za 500zł Ad.2 jak największa część z tej kasy w ocieplenie Ad 3 przewymiarować grzejniki aby chodziła jak na najnizszych temp.w czym może pomóc ocieplenie i grzanie całodobowe i wtedy może nawet nie trzeba będzie wymieniać grzejników (osobiście i tak bym to zrobił) Ad.4 prawidłowo dobrana pompa a nie na czuja (tak to sobie mozna dobierać w ciepłej chatce jak sie walnie to za ogrzewanie się najwyżej zapłaci 800zł a nie 600 to można przeżyć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 18.03.2021 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 26tys.kWh to gazem jakieś 5tys.zl Dużo drożej niż węglem po 1000zl/t ? 26tys.kWh pompą ciepła z COP2 wyjdzie 13tys.kWh i to powiedzmy razy 0,6zl/kWh w taryfie G11 daje prawie 8tys.zl Drożej o 2 tys. Na gaz jeszcze paneli nie wymyślili, a sam go nie wydobędę. Prąd za to mogę samemu wyprodukować. Sami mówicie, że ten "audyt" nie jest miarodajny, a gaz ma iść jeszcze w górę. Już widzę, jak gazem bym dogrzał ten dom przy - 20, skoro tak na pompę mówicie. Bądźcie konsekwentni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 23.03.2021 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Dziś miałem audyt firmy, która zakłada panele i PC. Wyniki będę znał niebawem. Skorzystano także z kamery termowizyjnej. Wstępne zalecenia:- ocieplić dach (tu decyduje się na celulozę lub wełnę granulowaną, ale jeszcze nie wiem co lepsze)- ocieplić płytą PIR 5 cm sufity w nieogrzewanych pomieszczeniach na paterze (czyli prawie cały parter)- ocieplić fundamenty - wymienić 2 pary drzwi które oddzielają ogrzewaną część budynku od nieogrzewanej Wstępnie zalecona jest pompa o mocy 9 kw (chyba panasonic) i 7 kw paneli, ale więcej powiem, jak poznam szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 23.03.2021 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 A jaki koszt tego szczęścia? Audytu? 300 zł, a co do reszty to jeszcze nie wiem. Jeśli zdecyduje się na te firmę, to te kasę zwrócą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 23.03.2021 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Dziś miałem audyt firmy, która zakłada panele i PC. Wyniki będę znał niebawem. Skorzystano także z kamery termowizyjnej. Wstępne zalecenia: - ocieplić dach (tu decyduje się na celulozę lub wełnę granulowaną, ale jeszcze nie wiem co lepsze) - ocieplić płytą PIR 5 cm sufity w nieogrzewanych pomieszczeniach na paterze (czyli prawie cały parter) - ocieplić fundamenty - wymienić 2 pary drzwi które oddzielają ogrzewaną część budynku od nieogrzewanej Wstępnie zalecona jest pompa o mocy 9 kw (chyba panasonic) i 7 kw paneli, ale więcej powiem, jak poznam szczegóły. Wygląda profesjonalnie. Wnioski też słuszne czyli, że lepsza izolacja znaczy podwójny zysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.03.2021 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Wygląda profesjonalnie. Wnioski też słuszne czyli, że lepsza izolacja znaczy podwójny zysk Dla takich wniosków audytu nie potrzeba. Jezeli cos jest nieocieplone lub słabo ocieplone to znaczy ze trzeba to docieplic, praktycznie kazdy inwestor powinien to wiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.03.2021 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Zgoda na 100%. Jedyne co nie zadziwia to olanie zmian klimatycznych i drenowanie WT przez ustawodawcę jakby przespał w trumnie z 30 lat co najmniej albo nabawił się odmrożeń pod Stalingradem. Przecież są miejsca w Europie gdzie ma w domach ogrzewania bo nie jest to konieczne. klimat nam się ociepla i moim zdaniem poprzednie WT to był max opłacalności, Kiedyś były zimy obecnie to już anomalie. Przepowiadanie przyszłosci nie jest prostą sprawą, wielu próbowało, nikomu w 100% sie nie udało. Tendencja ocieplania klimatu jest i zapewne zmiany w normach sie pojawią, ale uwazam ze WT w zakresie Ep jeszcze trzeba zaostrzac, stopniowo ale sukcesywnie, jenoczesnie z eliminacją kotłow stałopolnych na wszystkie rodzaje paliwa łacznie z pelletem. Oczywiscie obowiazkowa rekuperacja. Nie tylko koszty inwestycyjne powinny byc brane pod uwagę, ale głownie zmniejsze do minimum zapotrzebowania na ciepło. Mniejsze zapotrzebowanie to mniejsza ilosc energii koniecznej do ogrzania i mniejszy wklad w powiakszenie efektu cieplarnianego.Nie mozna patrzec tylko z przez pryzmat własnej kieszeni, nie mzna zafundowac przyszłym pokoleniom zycia na przegrzanej i zniszczonej planecie. Niektórzy podchodzą do tego w mysl powiedzenia " po nas chcby potop" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.03.2021 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Ja nawet nie dopuszczam żadnych kotłów bo to średniowiecze, jednak dalsze zwiekszanie warstw ociepleń jest nieuzasadnione bo ilość ciepła jaką trzeba przepompować z zewnątrz do wewnątrz jest coraz mniejsza i zużywa tylko około 1/3 - 1/4 energii i ma tez o tyle mniej emisji wszelkiego rodzaju syfu dlatego robienie trumienek-termosów jest bez sensu , Na maginesie materiały izolacyjne nie rozsna na polu i też są związane z degradacją środowiska. To samo dotyczy rekuperacji , jeżeli ograniczymy emisję syfu i polepszymy jakość powietrza to po co rekuperacja? Nie wspomnę o ociepleniu klimatu. Odzysk ciepła i "zyski " z tym związane mieszczą się w granicach blekotu marketingowego. Róznimy w sie pogladach, ja zdania nie zmienie. Zarówno w zakresie zmniejszenia zapotrzebowania na ciepło jak i w zakresie rekuperacji. :Jestem za termosami, bo termos zmniejsza do minmum zapotrzebowanie na ciepło, a brak rekuperacji to sredniowiecze. Wspominasz o kotlach ze to sredniowiecze a WG to tez sredniowiecze. Bardzo wybiórczo okreslasz rozwiazania instalacyjne. To co Tobie pasuje nie jest sredniowieczem i odwrotnie. Calkowity brak konsekwencji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.03.2021 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Jaki sens ma WM np w Chorwacji czy Hiszpanii? ŻADEN , ponieważ różnice w temperaturach wewnątrz i na zewnątrz są żadne. Podobnie z ociepleniem. NIe beierzesz pod uwagę degradacji środowiska przy produkcji materiałów izolacyjnych i wentylacyjnych a to błędne i też tendencyjne. Nie mam na celu zmiany twoich poglądów bo się z tego utrzymujesz, ale też powoduje to że nie jesteś wiarygodny, gdybym handlował kitem to też bym go wciskał na lewo i prawo bo to by było moje źródło utrzymania, Ale na szczęście nie handluję. Uważam ze WM jest ok ale w zanieczyszczonych , zdegradowanych ekologicznie rejonach oraz miejscach narażonych na hałas to faktycznie ma wtedy sens, nie dla każdego i wszędzie i za każdą cenę. Kiedy sie przenosisz do Chorwacji lub Hiszpanii, lub inaczej kiedy bedą u nas take same temperatury? Nie handluje materiałami izolacyjnymi a nawet jakby to od kiedy ocieplanie jest be. Owszem dla pewnej grupy nawet nie wiem jak ich nazwac mieszkanie w ziemiance jest super bo i koszt inwestycyjny mniejszy i zwiekszone ocieplenie zbyteczne, przezyc sie nich da. Są tez inni którzy nie chca płacic za duzo za ogrzewanie, myslac przy okazji o swojej przyszłosci, kiedy moze nie bedzie ich stac na zwiekszone opłaty za ogrzewanie. Co do WM maiałem przypadek a nawet kilka przypadków gdzie inwestorzy montowali dodatkowe filtry dla ochrony przed pyłkami roslin na ktore mieli oni lub ich rodziny alergię. Teren nie zdegradowany i nie zanieczyszczony. Inni z kolei mieli zwiekszoną wilgotnosc i pojawiła sie plesn przy WG któa tak zachwalasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts