Kaizen 29.12.2020 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Nawet przy wyższej cenie energii tj do 0,47 pln brutto (energia i przesył) będzie taniej niż na wunglu z temp wunglowymi... Żeby przy kaloryferach osiągnąć 20% zużycia w drogiej strefie to trzeba wyrzec się komfortu. A przy 40% w G12W wychodzi już z 55gr/kWh. Ale fakt - przy G12as wyjdzie taniej (przy 50% jakieś 40gr/kWh). I przy tej ilości kWh PC ma szanse się wybronić opłacalnością pomimo wysokiej ceny nabycia i serwisu. Ale jest inny problem. Jakiej mocy musiałby być to pompa, żeby w większe mrozy nie marznąć? Taki Mitsubishi 8kW wyciągnie ledwo 7,5kW @-20* grzejąc wodę do maks 45*. A to nie podłogówka, która pozwoli przetrwać do rana przy niedoborze mocy. Trzeba dublować moc grzałkami na taką okoliczność? Czy dołożyć bufor z 1 czy 2m3 który z kolei spowoduje znacząco obniżenie COPu, jeżeli miałby magazynować znaczące ilości ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2020 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 (edytowane) Powiedzcie mi, jak wy sobie wyobrażacie wypełnienie półmetrowej szczeliny między domami styropianem, bo ja tego nie widzę. Na dodatek budynek rodziców jest dużo większy, niż ten obok. Po drugie, jeśli dam na ocieplenie styropian o grubości 25 cm, to parapety będę musiał mieć chyba na pół metra. Co do palenia w piecu obecnie. Na piecu mam 60 C, ale palone jest dziennie przez ok. 12h, więc to też się rozkłada. I jeszcze jedno. Mogę się mylić, ale jak wspominacie o dofinansowaniach, to są one chyba zależne od dochodów nieprawdaż? 13,5k -dostaniesz jak sam zarobisz do 100k lub z żoną do 200k Jak na członka rodziny wychodzi ci do 1,4k/osoba to dostaniesz 18k + 17% PIT dla obu opcji.To jest oczywiście dopłata do PC bo do pieców 5 klasy jest chyba ok 4k. Tego do pieców dokładnie nie wiem ale coś ok4k Edytowane 29 Grudnia 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2020 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Żeby przy kaloryferach osiągnąć 20% zużycia w drogiej strefie to trzeba wyrzec się komfortu. A przy 40% w G12W wychodzi już z 55gr/kWh. Ale fakt - przy G12as wyjdzie taniej (przy 50% jakieś 40gr/kWh). su. Ale jest inny problem. Jakiej mocy musiałby być to pompa, żeby w większe mrozy nie marznąć? Taki Mitsubishi I przy tej ilości kWh PC ma szanse się wybronić opłacalnością pomimo wysokiej ceny nabycia i serwi 8kW wyciągnie ledwo 7,5kW @-20* grzejąc wodę do maks 45*. A to nie podłogówka, która pozwoli przetrwać do rana przy niedoborze mocy. Trzeba dublować moc grzałkami na taką okoliczność? Czy dołożyć bufor z 1 czy 2m3 który z kolei spowoduje znacząco obniżenie COPu, jeżeli miałby magazynować znaczące ilości ciepła. Zarówno Mitsubishi Zubadan jak i Panasonic T-cap do (-20*C) mają stałą moc. Tak więc panas 12kW wystarczy na bank. PS. Czekam na obliczenia odnośnie podgrzania wody 200kg o 5*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.12.2020 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Żeby przy kaloryferach osiągnąć 20% zużycia w drogiej strefie to trzeba wyrzec się komfortu. A przy 40% w G12W wychodzi już z 55gr/kWh. Ale fakt - przy G12as wyjdzie taniej (przy 50% jakieś 40gr/kWh). I przy tej ilości kWh PC ma szanse się wybronić opłacalnością pomimo wysokiej ceny nabycia i serwisu. Ale jest inny problem. Jakiej mocy musiałby być to pompa, żeby w większe mrozy nie marznąć? Taki Mitsubishi 8kW wyciągnie ledwo 7,5kW @-20* grzejąc wodę do maks 45*. A to nie podłogówka, która pozwoli przetrwać do rana przy niedoborze mocy. Trzeba dublować moc grzałkami na taką okoliczność? Czy dołożyć bufor z 1 czy 2m3 który z kolei spowoduje znacząco obniżenie COPu, jeżeli miałby magazynować znaczące ilości ciepła. Kaizen, jak Mitsu nie da rady ,to 9kW T-cap będzie miał tyle samo mocy co nominał przy -20st ()... A poważnie , to nawet jak się pojawi ten super mróz -to jak długo ? Nie czasem na kilka godzin -i to nie każdej zimy ? U mnie nad ranem chyba 5 lat temu było -23st i w domu coś ok 21st -do południa po ruskim mrozie śladu nie było ,a PC dobiła do zadanych 22,5st. Dodam tylko ,że wtedy jeszcze dużo eksperymentowałem ze swoim T-capem i nie koniecznie PC była dobrze ustawiona. A na samym końcu są grzałki-nie wiem jak w innych PC, ale w Panasach są załączane kiedy nie ma wzrostu temp w założonym czasie. Parę kWh (głównie w T2) na grzałkach , to naprawdę nie jest grzech-choć przez te 5 sezonów tylko dla eksperymentu je załączyłem (żeby wiedzieć ,że działają i jak) Ot , i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 29.12.2020 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 (edytowane) A co myślicie o piecach akumulacyjnych, bo na takie coś natrafiłem w necie? Czytam, że przy słabym ociepleniu budynku na m2 mogą pobierać 100 w, czyli w przypadku 100 m2 mojej powierzchni grzewczej, wyjdzie 10000 kwh rocznie. Dobrze liczę? Edytowane 29 Grudnia 2020 przez pietre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.12.2020 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 (edytowane) A co myślicie o piecach akumulacyjnych, bo na takie coś natrafiłem w necie? Czytam, że przy słabym ociepleniu budynku na m2 mogą pobierać 100 w, czyli w przypadku 100 m2 mojej powierzchni grzewczej, wyjdzie 10000 kwh rocznie. Dobrze liczę? Źle to daje 10kW na 1godz.grzania czyli na 12h =120kWh/dzień i w zależności od zimy ---120kWh x ileś tam dni. Za miesiąc wyjdzie 3600kWh przy 12h grzania.Przy takim obciążeniu to grzałka o mocy 10kW Pytanie jeszcze nasuwa się takie ;;;;; czy trzeba grzać całe 100m2 ? bo jak nie to kup 1 lub 2 klimy najlepiej multi splita np. 2 x 4 kW Edytowane 29 Grudnia 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 29.12.2020 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 (edytowane) Źle to daje 10kW na 1godz.grzania czyli na 12h =120kWh/dzień i w zależności od zimy ---120kWh x ileś tam dni. Za miesiąc wyjdzie 3600kWh przy 12h grzania.Przy takim obciążeniu to grzałka o mocy 10kW Nie było pytania Ogólnie jestem załamany. Musiałbym mieć chyba 100 tys., żeby to ogarnąć. Ocieplić dom, kupić nowe grzejniki, PC i panele. A co mają powiedzieć ci biedni ludzie, którzy żyją w dziadkowskich warunkach i mają 1000 zł emerytury, czy renty? Jak przyjdzie zlikwidować piec, to czym oni będą ogrzewać te domki? Edytowane 29 Grudnia 2020 przez pietre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.12.2020 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Powiedzcie mi, jak wy sobie wyobrażacie wypełnienie półmetrowej szczeliny między domami styropianem, bo ja tego nie widzę. Na dodatek budynek rodziców jest dużo większy, niż ten obok. Po drugie, jeśli dam na ocieplenie styropian o grubości 25 cm, to parapety będę musiał mieć chyba na pół metra. Co do palenia w piecu obecnie. Na piecu mam 60 C, ale palone jest dziennie przez ok. 12h, więc to też się rozkłada. I jeszcze jedno. Mogę się mylić, ale jak wspominacie o dofinansowaniach, to są one chyba zależne od dochodów nieprawdaż? Od strony domu sąsiada możesz spróbować dokleić cieńszą warstwę styropianu. Jeśli uda Ci się dać nawet tylko 5 - 8 cm to już jest zawsze coś. Kolega @bobrow ma tylko 10 cm "po całości" i nie narzeka. Na pozostałych lepiej dać więcej. Co do parapetów - nie są drogie nawet wykonane na zamówienie. W zakładzie dekarskim zrobią jakie będą potrzebne. U ciebie: szersze o 20 cm od obecnych przy ociepleniu 25 cm. Miej świadomość, że ocieplenie jest na lata. Gdy w latach 90-tych ubiegłego wieku ocieplałem 8 + 5 cm = 13 cm ludzie stukali się w czoło. Tę "doklejkę" 5 cm dałem tylko dlatego, że w sprzedaży nie było grubszego styropianu niż 8 cm. Tu na Forum znajdziesz Kolegów, którzy mają 25 ocieplenia i nikogo to nie dziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.12.2020 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 (edytowane) Ogólnie jestem załamany. Musiałbym mieć chyba 100 tys., żeby to ogarnąć. Ocieplić dom, kupić nowe grzejniki, PC i panele. A co mają powiedzieć ci biedni ludzie, którzy żyją w dziadkowskich warunkach i mają 1000 zł emerytury, czy renty? Jak przyjdzie zlikwidować piec, to czym oni będą ogrzewać te domki? Weź się w garść. Jak samodzielnie ocieplisz to sporo zaoszczędzisz. Tynki akrylowe możesz zlecić później. Grzejniki to co najwyżej uzupełnisz tam, gdzie okaże się że jest za mało. Żebyś nie myślał, że cena za 1 m3 styropianu to około 120 zł z przywozem jest niemożliwa podsyłam linka do jednej z wielu firm na tym portalu: https://smartenergy.olx.pl/#items Oczywiście przy zakupie kilkunastu metrów sześciennych... Ooo - są też gotowe parapety... Edytowane 29 Grudnia 2020 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 29.12.2020 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Weź się w garść. Jak samodzielnie ocieplisz to sporo zaoszczędzisz. Tynki akrylowe możesz zlecić później. Grzejniki to co najwyżej uzupełnisz tam, gdzie okaże się że jest za mało. Co mam rozumieć, przez słowo uzupełnić? To te aluminiowe zostawić, a dołożyć do pomieszczeń jeszcze jakieś? Gdzie, an sufit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.12.2020 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Co mam rozumieć, przez słowo uzupełnić? To te aluminiowe zostawić, a dołożyć do pomieszczeń jeszcze jakieś? Gdzie, an sufit? Uzupełnić - dotyczy ściany od strony sąsiada. Na tej wąskiej przestrzeni (50 cm między domami) gdzie jest 5 cm styropianu najłatwiej na niego nakleić dodatkową warstwę. Jeśli styropian był przymocowany prawidłowo do ściany (klejony i na kołki) to bez dodatkowych kołków powinno się trzymać jak należy. Jeśli było zrobione źle to musisz pokombinować. Na pozostałych ścianach, gdzie jest siding tak się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 29.12.2020 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Uzupełnić - dotyczy ściany od strony sąsiada. Na tej wąskiej przestrzeni (50 cm między domami) gdzie jest 5 cm styropianu najłatwiej na niego nakleić dodatkową warstwę. Jeśli styropian był przymocowany prawidłowo do ściany (klejony i na kołki) to bez dodatkowych kołków powinno się trzymać jak należy. Jeśli było zrobione źle to musisz pokombinować. Na pozostałych ścianach, gdzie jest siding tak się nie da. Napisałeś tak, jakbym miał uzupełnić grzejniki. Dobra, powiedzmy, że dam ten styropian 25 cm. Co dalej? Jakbym nadal chciał PC, to muszę grzejniki wymieniać, na te niskotemperaturowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.12.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 (edytowane) Nie było pytania Ogólnie jestem załamany. Musiałbym mieć chyba 100 tys., żeby to ogarnąć. Ocieplić dom, kupić nowe grzejniki, PC i panele. A co mają powiedzieć ci biedni ludzie, którzy żyją w dziadkowskich warunkach i mają 1000 zł emerytury, czy renty? Jak przyjdzie zlikwidować piec, to czym oni będą ogrzewać te domki? Dlatego nie słuchaj pomysłów wziętych prosto z obłoków. Węglem płaciłeś za ogrzewanie 3000zl czyli ok.16800kWh. Jak przejdziesz na gaz to te 16800kWh da Ci ok.3500zl. Inwestycja to tylko kocioł gazowy, nie znam cen ale myślę, że za 5-7tys.zl kupisz już dobry. Myślę, że 500zl więcej rocznie za ogrzewanie warte jest komfortu dla rodziców. Będę zawsze się upierał, że jeśli pompa to tylko z podłogówką gdzie może w pełni się wykazać. Do grzejników się nie nadaje, chyba, że ktoś ma za dużo kasy i nie zależy mu na niej lub nie ma blisko gazu ziemnego. Edytowane 29 Grudnia 2020 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 29.12.2020 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Gazu na bank nie chcę, bo mało kto to u nas chce montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.12.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 (edytowane) jak Mitsu nie da rady ,to 9kW T-cap będzie miał tyle samo mocy co nominał przy -20st ()... Przy jakiej temperaturze GZ? Marketing nazewnictwa PC - co z tego, że się nazywa np. 8kW i wyciąga tyle przy -15 czy -20*, jak w innych warunkach wyciąga 16kW. To tylko nazewnictwo - w rzeczywistości to dużo mocniejsze maszyny które w wyższych temperaturach za to nie potrafią zejść nisko z mocą i taktują. https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/ Mitsu też niewiele odstaje - 7,5kW przy nominalnej 8. Co nie zmienia faktu, że nie podgrzeje wody do więcej niż 45* w takich warunkach - a przy kaloryferach dostosowanych do kotła to za mało, żeby tę moc przekazać powietrzu i utrzymać zadaną temperaturę. A poważnie , to nawet jak się pojawi ten super mróz -to jak długo ? Nie czasem na kilka godzin -i to nie każdej zimy ? 60* GZ wyciągnie chociaż przy -15*? Czy już przy -10 trzeba odpalać grzałki przy kaloryferach w durszlaku, o jakim tu mowa? Edytowane 29 Grudnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.12.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Napisałeś tak, jakbym miał uzupełnić grzejniki. Dobra, powiedzmy, że dam ten styropian 25 cm. Co dalej? Jakbym nadal chciał PC, to muszę grzejniki wymieniać, na te niskotemperaturowe ? Nie - tylko po pierwszym sezonie grzewczym uzupełnić w tych pomieszczeniach w których uznasz, że jest nieco za chłodno. Z tego co pisałeś to raczej przy dobrym ociepleniu może wystarczy to co jest. Może będzie potrzebne jakieś "przetasowanie", czyli w jednym pokoju np dać dodatkowo żeberka z innego pomieszczenia, a w innym dokupić odpowiednią ilość nowych żeberek. Piszę tak, bo stale w handlu pojawiają się niby te same grzejniki, ale na prawdę trochę inne od tych z poprzedniego sezonu. Przechodziłem to, to wiem o czym mówię. Nie mam podłogówki, lecz tylko zwykłe grzejniki aluminiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 29.12.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Nawet jak PC wydoli to ile wytrzyma trzymając tak wysoki parametr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.12.2020 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Gazu na bank nie chcę, bo mało kto to u nas chce montować. To pakuj 50tys.zl i nie narzekaj lub dalej węgiel wrzucaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.12.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Będę zawsze się upierał, że jeśli pompa to tylko z podłogówką gdzie może w pełni się wykazać. Do grzejników się nie nadaje, chyba, że ktoś ma za dużo kasy i nie zależy mu na niej lub nie ma blisko gazu ziemnego. Ja bym się nie upierał. Pewnie, że dobrze jak jest podłogówka, ale mam tylko grzejniki i jestem zadowolony. Fakt - od roku zimy to prawie nie było, ale przy grzejnikach na zasilaniu nie miałem jeszcze ustawione więcej niż 37 st.C. U Kolegi @bobrow dochodziło chyba do 47 st.C., ale rzadko. Rozumiem, że Wy "podłogowcy" macie większą sprawność z PC i ogrzewanie czasem mniej kosztuje, ale my z fotowoltaiką i tak jesteśmy "do przodu" bo za prąd płacimy "grosze". Czyli tak, czy siak bilans wychodzi "na zero". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.12.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Przy jakiej temperaturze GZ? Marketing nazewnictwa PC - co z tego, że się nazywa np. 8kW i wyciąga tyle przy -15 czy -20*, jak w innych warunkach wyciąga 16kW. To tylko nazewnictwo - w rzeczywistości to dużo mocniejsze maszyny które w wyższych temperaturach za to nie potrafią zejść nisko z mocą i taktują. https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/ Mitsu też niewiele odstaje - 7,5kW przy nominalnej 8. Co nie zmienia faktu, że nie podgrzeje wody do więcej niż 45* w takich warunkach - a przy kaloryferach dostosowanych do kotła to za mało, żeby tę moc przekazać powietrzu i utrzymać zadaną temperaturę. 60* GZ wyciągnie chociaż przy -15*? Czy już przy -10 trzeba odpalać grzałki przy kaloryferach w durszlaku, o jakim tu mowa? Kaizen to tak : -np mój 9kW T-cap uzyskał największą moc 11,5kW (wcale nie latem-latem ok 10kW) i ma stałą moc do -15st.Przy wyższych temp i jeszcze niższych temp po prostu spada mu moc.Praca sprężarki do -28st -niestety nie miałem okazji sprawdzić (i nic nie znalazłem w sieci) -są PC wysokotemperaturowe , do tych -15st spokojnie pociągną (oczywiście z różnymi mocami-różne modele różnych producentów) -60st przy PC można łatwo i niedrogo "zamienić" na okolice 50st (i mniej).Mała roszada kalafiorkami i ewentualny zakup ze 2 szt.Jak znam życie i geografię , to te 60st na piecu przy 12h zmieni się w okolice 50st na PC w trybie ciągłym Ale Ty to wszystko już wiesz-wałkowaliśmy to już wielokrotnie, proszę nie podciągaj na siłę "słabych argumentów". Odnośnie załączania grzałek , to jak najbardziej kiedy są potrzebne.Jeśli masz dobraną odpowiednią PC i ustawiony jak należy system ,to nie jest to problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts