Kaizen 29.12.2020 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 (edytowane) -np mój 9kW T-cap uzyskał największą moc 11,5kW (wcale nie latem-latem ok 10kW) i ma stałą moc do -15st. To nie inwerter? Jakoś odstaje od konkurencji, która ponad 2x przekracza moc nominalną jak jest ciepło: Chwali się Panas podobnymi danymi? Tylko moc maksymalna jak jest ciepło nie ma znaczenia - wtedy ważne, jaka jest moc minimalna. Odnośnie załączania grzałek , to jak najbardziej kiedy są potrzebne.Jeśli masz dobraną odpowiednią PC i ustawiony jak należy system ,to nie jest to problem. Problemem jest moc tych grzałek i koszt ich używania, jak już od -10 trzeba będzie grzać grzałkami nie dlatego, że PC brakuje mocy, tylko nie potrafi ogrzać GZ do potrzebnej temperatury przy kaloryferach. Edytowane 29 Grudnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.12.2020 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Kaizen-Ty uparciuszku...Nikt nikomu nie każe kupować PC z załączaniem grzałek przy -10st...Naprawdę -w tym przypadku jest na piecu te 60 st bo tak ustawili , a może być mniej lub można do inwestycji dołożyć te 1000 pln za dwa duże grzejniki C22 (a wiesz dobrze ,że PC HT są znacznie droższe ).Nigdzie nie jest powiedziane ,że montaż PC w miejsce kopciucha ma być 1:1...Tymczasem (zapewne) PSTeraz rozumiesz dlaczego tak wielu się przykleiło do tych Panasów-dają radę (i kiedyś były w dobrych pieniądzach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.12.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 I jeszcze raz :u mnie najniżej przez te 5 lat na PC ,było -23st na zewnątrz i nie załączałem grzałek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.12.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 I jeszcze raz : u mnie najniżej przez te 5 lat na PC ,było -23st na zewnątrz i nie załączałem grzałek... I Twój dom pożera 20 MWh ciepła rocznie... Uwierzę, jak zobaczę wykres temperatury powietrza wewnątrz domu w te mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 30.12.2020 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 3000 zł w sezonie za 140 metrów to doskonały wynik, bo domniemywam że sufity i ściany parteru , te wewnętrzne nie ocieplone. Chcesz pozbawić rodziców konieczności pracy przy piecu ! Rozważ piece automaty wymagające tylko co tygodniowego uzupełniania zasobnika czy to na pelet czy groszek obojętne. Może piec na propan ze zbiornikiem. Ale na pewno rozejrzeć się czy w okolicy nie ma programów pomocowych na wymianę ogrzewania- teromomodernizację etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2020 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 I Twój dom pożera 20 MWh ciepła rocznie... Uwierzę, jak zobaczę wykres temperatury powietrza wewnątrz domu w te mrozy. A to ile mam zużywać ?.... Myślisz ,że zmyślam i w domu mam 20st ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 30.12.2020 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Tak myślimy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.12.2020 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 A to ile mam zużywać ?.... Myślisz ,że zmyślam i w domu mam 20st ?... Panowie, Ten Gość wie co piszę, I dał nie jeden raz tego wyraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 30.12.2020 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 I Twój dom pożera 20 MWh ciepła rocznie... Uwierzę, jak zobaczę wykres temperatury powietrza wewnątrz domu w te mrozy. Nie każdy jest maniakiem umieszczania wszędzie czujników itp. Są osoby, którą wystarczą podstawowe dane. Sam w jednym z wątków chwaliłeś się, że czegoś nie opomiarowałeś. Niektórzy zachowują się jak niewierny Tomasz....... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.12.2020 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 A to ile mam zużywać ?.... Myślisz ,że zmyślam i w domu mam 20st ?... Nie wiem, ile teraz masz. Wiem, że jak brakuje znaczącą część mocy czy temperatury zasilania to przy kaloryferach temperatura musi spaść zauważalnie. I wiem też, że ludzka pamięć jest zawodna jak w żarciku: - Opowiadałem Ci, jak złapałem szczupaka? - Nooo. Trzy razy. I co? Dalej rośnie? Nie ma pomiarów, nie wierzę w cuda na słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.12.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 (edytowane) Nie wiem, ile teraz masz. Wiem, że jak brakuje znaczącą część mocy czy temperatury zasilania to przy kaloryferach temperatura musi spaść zauważalnie. I wiem też, że ludzka pamięć jest zawodna jak w żarciku: - Opowiadałem Ci, jak złapałem szczupaka? - Nooo. Trzy razy. I co? Dalej rośnie? Nie ma pomiarów, nie wierzę w cuda na słowo. Tak samo jak z podgrzaniem wody. ha ha --Bo jest nie po twojemu tylko tak jak wynika . Bobrow to stary wyjadacz PC i tak jak on testował swoją PC to chyba nikt inny by się nie bawił. Ja też grzeję z max 45*C i mrozy u nie były w 12r ponad -30 a w domu 22,5--23.4 jedynie w garażu wtedy było +5 bo przy umiarkowanych zimach jest ok 11* Pralnia 17--18 Przekonywał cię nie będę bo tak samo Ja jak i bobrow jaki cel byśmy mieli z pisania nieprawdy. Oszukalibyśmy samych siebie bo to właściciel później koszty fiansowe ponosi za CO +CWU Edytowane 30 Grudnia 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2020 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Nie wiem, ile teraz masz. Wiem, że jak brakuje znaczącą część mocy czy temperatury zasilania to przy kaloryferach temperatura musi spaść zauważalnie. I wiem też, że ludzka pamięć jest zawodna jak w żarciku: - Opowiadałem Ci, jak złapałem szczupaka? - Nooo. Trzy razy. I co? Dalej rośnie? Nie ma pomiarów, nie wierzę w cuda na słowo. Nie mam pomiarów , ale mam zapisane temperatury z eurostera i parametry PC-tę sytuację opisywałem 4 lata temu. Dalej nie rozumiesz ,że ten super mróz (-23st) przyszedł nad ranem i trwał ok 3-4 godziny. Chałupa wygrzana , rolety na oknach zaciągnięte (5mm poliuretan)-przy wył całkowicie CO przez te 4 h bym nie zamarzł , a co dopiero przy mniejszej mocy PC w ciągu tych 4h-a potem max przed -15st... No i jest jeszcze coś-ten mój potworek rozpędza się do 11,5kW (ta sama sprężara i wymiennik co 12kW T-cap) ,więc szybko uzupełnia straty... Kaizen , myśląc Twoimi kategoriami można tak wszystko praktycznie podważyć... Ech... Bywaj zdrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 30.12.2020 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 3000 zł w sezonie za 140 metrów to doskonały wynik, bo domniemywam że sufity i ściany parteru , te wewnętrzne nie ocieplone. Chcesz pozbawić rodziców konieczności pracy przy piecu ! Rozważ piece automaty wymagające tylko co tygodniowego uzupełniania zasobnika czy to na pelet czy groszek obojętne. Może piec na propan ze zbiornikiem. Ale na pewno rozejrzeć się czy w okolicy nie ma programów pomocowych na wymianę ogrzewania- teromomodernizację etc. Za 10 lat w miastach ma nie być pieców w domach i zamykają kopalnie, a ja będę montował piec na ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.12.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Za 10 lat w miastach ma nie być pieców w domach i zamykają kopalnie, a ja będę montował piec na ekogroszek Też uważam, że nie warto zamieniać zwykłego kopciucha na kopciucha z podajnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 30.12.2020 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Dobra namówiliście mnie chyba na ocieplenie. Myślę o 25 cm na trzy ściany i tynk silikatowy. Czwartej ściany nie dam radny, bo tam ledwo człowiek się mieści i pamiętam, że jak ocieplaliśmy, to było ciężko. Myślę o ociepleniu dachu za pomocą pianki, bo ponoć to jeszcze nie takie drogie. Przypuśćmy, że to zrobię. Wydam 25-30 tys. Co dalej? Nie muszę wszystkiego robić od razu, ale czy wtedy pompę już na te grzejniki dałoby radę zamontować, czy grzejniki też do wymiany? I ile bym mógł wtedy zapłacić rocznie za prąd, bo panele chyba montowałbym później z powodu braku funduszów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.12.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 I ile bym mógł wtedy zapłacić rocznie za prąd, bo panele chyba montowałbym później z powodu braku funduszów. 16800kWh/COP2,5=6720kWh*0,6zl=4032zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 30.12.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Dobra namówiliście mnie chyba na ocieplenie. Myślę o 25 cm na trzy ściany i tynk silikatowy. Czwartej ściany nie dam radny, bo tam ledwo człowiek się mieści i pamiętam, że jak ocieplaliśmy, to było ciężko. Myślę o ociepleniu dachu za pomocą pianki, bo ponoć to jeszcze nie takie drogie. Przypuśćmy, że to zrobię. Wydam 25-30 tys. Co dalej? Nie muszę wszystkiego robić od razu, ale czy wtedy pompę już na te grzejniki dałoby radę zamontować, czy grzejniki też do wymiany? I ile bym mógł wtedy zapłacić rocznie za prąd, bo panele chyba montowałbym później z powodu braku funduszów. Wszystko zależy ile masz kasy ja bym grzejniki przewymiarował tak czy tak... Policz ile możesz dostać dotacji z czystego powietrza będzie wtedy łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 30.12.2020 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Wszystko zależy ile masz kasy ja bym grzejniki przewymiarował tak czy tak... Policz ile możesz dostać dotacji z czystego powietrza będzie wtedy łatwiej Przepraszam za głupie pytanie, ale jestem laikiem. Czym jest przewymiarowanie grzejników i z czym się to je? Oznacza to wymianę grzejników? A co do dotacji, to nie napalałbym się bardzo, ponieważ wiem, że zależne są one od dochodów, a moi rodzicie wraz z moim rodzeństwem nie należą do najuboższych ale też nie do burżuazji. A pompa ciepła wtedy do niskotemperaturowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2020 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Przepraszam za głupie pytanie, ale jestem laikiem. Czym jest przewymiarowanie grzejników i z czym się to je? Oznacza to wymianę grzejników? A co do dotacji, to nie napalałbym się bardzo, ponieważ wiem, że zależne są one od dochodów, a moi rodzicie wraz z moim rodzeństwem nie należą do najuboższych ale też nie do burżuazji. A pompa ciepła wtedy do niskotemperaturowych? Przewymiarowanie grzejników polega po prostu na doborze grzejnika na niższe temp pracy przy zachowaniu odpowiedniej mocy. W uproszczeniu zazwyczaj są to większe tj dłuższe grzejniki ,albo z większą ilością elementów grzejnych-jeśli masz np grzejniki dwu płytowe C22 i chcesz nie zwiększając wym szer i wys z zachowaniem tych samych mocować, to po prostu kupujesz grzejnik trzy płytowy (C33). Pojawiają się tu dwie kwestie : -dobór potrzebnej mocy do pomieszczenia wg zadanej temp -dobór grzejnika do w/w mocy Moc dla danego pomieszczenia jest do wyliczenia precyzyjnego lub do oszacowania w różnych kalkulatorach (są wręcz odpowiednie "średnie" W/m2). Moc grzejników obliczasz np na stronce Purmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2020 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Tylko nie daj się wpuścić w maliny z wymianą wszystkich jak leci grzejników-możesz je po zamieniać ile się da tj np przełożysz grzejniki z większego pomieszczenia do mniejszego i zakupisz tylko te , których po prostu zabraknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts