Bartoszynski 28.12.2020 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Witam, pytanie jak w temacie, szczegolnie w kontekscie sąsiedzkim ale i przepisow budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 29.12.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Ja zrobiłem w budynku wielorodzinnym i działa już 13 lat, a teraz zrobiłem w domu, tylko nie mam podpiętych kabli, bo nie mam na razie odważnego co by postawił 1 krok na dachu od wyłazu do wentylatora i podpiął kabelki elektryczne.Nie widzę problemów z przepisami. Chyba, że ktoś ma w bloku dramat w postaci wspólnego kanału wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartoszynski 30.12.2020 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Ja zrobiłem w budynku wielorodzinnym i działa już 13 lat, a teraz zrobiłem w domu, tylko nie mam podpiętych kabli, bo nie mam na razie odważnego co by postawił 1 krok na dachu od wyłazu do wentylatora i podpiął kabelki elektryczne. Nie widzę problemów z przepisami. Chyba, że ktoś ma w bloku dramat w postaci wspólnego kanału wentylacji. Dzięki pytam w kontekscie budowy domu bo znalazlem przepisy, ktore mowią o odległościach wyrzutni od najblizszego okna w polaci czy krawędzi dachu i jest mowa o 3 metrach. Jak to u Ciebie wygląda? Ale z tego co piszesz to masz blisko wlazu czyli raczej blisko szczytu. U mnie myslalem o dużo niższej partii dachu tylko teraz te metry w przepisach mnie skołowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 01.01.2021 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Dzięki pytam w kontekscie budowy domu bo znalazlem przepisy, ktore mowią o odległościach wyrzutni od najblizszego okna w polaci czy krawędzi dachu i jest mowa o 3 metrach. Jak to u Ciebie wygląda? Ale z tego co piszesz to masz blisko wlazu czyli raczej blisko szczytu. U mnie myslalem o dużo niższej partii dachu tylko teraz te metry w przepisach mnie skołowały. Tak. Warunki Techniczne: § 152 Czerpnie i wyrzutnie powietrza. 12. Odległość wyrzutni dachowych, mierząc w rzucie poziomym, nie powinna być mniejsza niż 3 m od: 1) krawędzi dachu, poniżej której znajdują się okna; 2) najbliższej krawędzi okna w połaci dachu; 3) najbliższej krawędzi okna w ścianie ponad dachem. Mam mniej niż 3 m do krawędzi dachu i mam tak w projekcie zatwierdzonym przez Wydział Architektury. Nikt tego nie sprawdza w budynku jednorodzinnym. Zrób gdzie Ci pasuje i się tym nie przejmuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartoszynski 02.01.2021 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Dzięki za info ale u mnie chyba nie będzie tak łatwo, bo mam już zapowiedzianą kontrole z nadzoru na wyrzutnie, którą mam w tym momencie w ścianie w kierunku sąsiada. Więc szukam kolejnego rozwiązania, bo powiedziano mi, że to ze ściany nie przejdzie. To jak się czepią ściany, ro potem wyrzutni w dachu tak łatwo nie mogą nie przepuścic i będę musiał brać pod uwagę te odległości z przepisu, który cytowałeś. Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartoszynski 02.01.2021 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Czy robił ktoś wyrzutnie z okapu kuchennego w dachu domu? Temat: Czy robił ktoś wyrzutnie z okapu kuchennego w dachu domu? Odpowiedz na ten temat Bartoszynski napisał:28-12-2020 16:41 Czy robił ktoś wyrzutnie z okapu kuchennego w dachu domu? Witam, pytanie jak w temacie, szczegolnie w kontekscie sąsiedzkim ale i przepisow budowlanych. Lew2 napisał:29-12-2020 20:54 Ja zrobiłem w budynku wielorodzinnym i działa już 13 lat, a teraz zrobiłem w domu, tylko nie mam podpiętych kabli, bo nie mam na razie odważnego co by postawił 1 krok na dachu od wyłazu do wentylatora i podpiął kabelki elektryczne.Nie widzę problemów z przepisami. Chyba, że ktoś ma w bloku dramat w postaci wspólnego kanału wentylacji. Patrzcie o giaury! jam siny, blady...Zgadnijcie czyim ja posłem?...Jam was oszukał: wracam z Grenady,Ja wam zarazę przyniosłem!... Bartoszynski napisał:30-12-2020 12:35 Napisał Lew2 Ja zrobiłem w budynku wielorodzinnym i działa już 13 lat, a teraz zrobiłem w domu, tylko nie mam podpiętych kabli, bo nie mam na razie odważnego co by postawił 1 krok na dachu od wyłazu do wentylatora i podpiął kabelki elektryczne.Nie widzę problemów z przepisami. Chyba, że ktoś ma w bloku dramat w postaci wspólnego kanału wentylacji. Dzięki pytam w kontekscie budowy domu bo znalazlem przepisy, ktore mowią o odległościach wyrzutni od najblizszego okna w polaci czy krawędzi dachu i jest mowa o 3 metrach. Jak to u Ciebie wygląda? Ale z tego co piszesz to masz blisko wlazu czyli raczej blisko szczytu. U mnie myslalem o dużo niższej partii dachu tylko teraz te metry w przepisach mnie skołowały. Lew2 napisał:Wczoraj 21:56 Napisał Bartoszynski Dzięki pytam w kontekscie budowy domu bo znalazlem przepisy, ktore mowią o odległościach wyrzutni od najblizszego okna w polaci czy krawędzi dachu i jest mowa o 3 metrach. Jak to u Ciebie wygląda? Ale z tego co piszesz to masz blisko wlazu czyli raczej blisko szczytu. U mnie myslalem o dużo niższej partii dachu tylko teraz te metry w przepisach mnie skołowały. Tak. Warunki Techniczne:§ 152 Czerpnie i wyrzutnie powietrza.12. Odległość wyrzutni dachowych, mierząc w rzucie poziomym, nie powinna być mniejsza niż 3 mod:1) krawędzi dachu, poniżej której znajdują się okna;2) najbliższej krawędzi okna w połaci dachu;3) najbliższej krawędzi okna w ścianie ponad dachem. Mam mniej niż 3 m do krawędzi dachu i mam tak w projekcie zatwierdzonym przez Wydział Architektury. Nikt tego nie sprawdza w budynku jednorodzinnym. Zrób gdzie Ci pasuje i się tym nie przejmuj. Patrzcie o giaury! jam siny, blady...Zgadnijcie czyim ja posłem?...Jam was oszukał: wracam z Grenady,Ja wam zarazę przyniosłem!... Bartoszynski napisał:Dzisiaj 18:40 Dzięki za info ale u mnie chyba nie będzie tak łatwo, bo mam już zapowiedzianą kontrole z nadzoru na wyrzutnie, którą mam w tym momencie w ścianie w kierunku sąsiada. Więc szukam kolejnego rozwiązania, bo powiedziano mi, że to ze ściany nie przejdzie. To jak się czepią ściany, ro potem wyrzutni w dachu tak łatwo nie mogą nie przepuścic i będę musiał brać pod uwagę te odległości z przepisu, który cytowałeś. Masakra. Tagi - katalog słów kluczowych: Brak Odpowiedz na ten temat Wyloguj się Na górę Pełna wersja Powered by vBulletin™ Version 4.2.5Copyright © 2021 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski support vBulletinForum Modifications By Marco Mamdouh Polityka prywatności i cookies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 04.01.2021 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Dzięki za info ale u mnie chyba nie będzie tak łatwo, bo mam już zapowiedzianą kontrole z nadzoru na wyrzutnie, którą mam w tym momencie w ścianie w kierunku sąsiada. Więc szukam kolejnego rozwiązania, bo powiedziano mi, że to ze ściany nie przejdzie. To jak się czepią ściany, ro potem wyrzutni w dachu tak łatwo nie mogą nie przepuścic i będę musiał brać pod uwagę te odległości z przepisu, który cytowałeś. Masakra. Mnie się wydaje, że im chodzi o to żebyś nie zatruwał wyrzutnią sąsiada. Natomiast, to że będziesz dmuchał na swoje okno (na ścianie poniżej krawędzi dachu) to nie powinno nikogo obchodzić. W tym przypadku przepis troszczy się o Ciebie, abyś nie wdychał zapachów ze swojego własnego domu. Ale możesz zmienić okno, na "przeszklenie stałe" (tam gdzie ta krawędź od wyrzutni jest bliżej niż 3 m) przez usunięcie klamki z okna do odbioru i wpis w dzienniku jako zmiana nieistotna. Okna Ci nie potrzebne, bo masz wentylację mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts