Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe + drabinka jaka moc

dymek153

Recommended Posts

Dzień dobry ;)

Mam zrobioną podłogówkę 100% + osobne dojście z rozdzielacza pod grzejnik "drabinkę" +grzałka. Jak wielki musi być grzejnik? Kiedyś czytałem czym większy tym lepiej. Łazienka ma 7m2 w niej wanna pod którą też jest pętla ogółem na ona ok 80m i rozstaw co 10cm. Myślałem by dać Gorgiel ak-dr 143x55 moc 55/45/20 °C 556w

Co o tym myślicie? A i jeszcze czy grzejnik "stalowy" nie będzie miał wpływu na ogrzewanie podłogowe /rdza/syf? Ogrzewanie będzie z pieca gazowego

Podłączenie grzejnika drabinkowego do rozdzielacza podłogowego nie ma większego sensu. Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę jak drastycznie spada moc grzejnika wraz z obniżeniem temp.zasilania.Podłogówka pracuje na temp.powiedzmy 35-37st i to przy dużych mrozach.Przy temp.zewn.przykładowo -5 temp.zasilania OP będzie strzelam 30st .Jak zasilisz swoją drabinkę taką temp. to moc jej będzie pewnie 50W a raczej nawet mniej) Edytowane przez Kondensat

Ja jeszcze powyżej 30 stopni nie puszczałem. Jeśli się pali prądem w taniej to wtedy nie skorzystamy z takiego h

grzejnika. Lepiej zamontować grzejnik na prąd. Sa teraz fajne, programowalne. Na 500-700wattów zagrzeje łazienkę w pół godziny przed wieczorem. Sam o tym myślę, bo nie mogę uzyskać w głównej łazience 25 stopni przy 23 w mieszkaniu.

Do grzejnika zamierzam zamontować grzałkę elektryczną w razie potrzeby dogrzania pomieszczenia :) A taki grzejnik jak zasilimy wodą 30c to nic nie będzie grzać ?

To ma być ozdoba, suszarka do ręczników czy faktycznie grzać?

To ostatnie - to ile mocy grzewczej zabraknie podłogówce?

Jak dwa pozostałe - wg uznania. Ale nie podłączałbym do CO tylko zrobił niezależne zasilanie elektryczne.

A jak robisz system bez obliczeń i projektu - to zgadula.

Zapotrzebowanie łazienki to 24Co Q{W} 852W. To było obliczone pod ogrzewanie grzejnikowe ale zrobiłem podłogówkę rozstaw co 10cm pod wanną też jest pętla ma 80-90 m łazienka ma 7m2 na rurkach 18. Rurki mam podpięte do rozdzielacza ale mogę je zawsze zaślepić i dać zwykły elektryczny grzejnik

Zrobiłem taką samą głupotę w swoim domu, dziś miałbym tylko grzejnik elektryczny bez podejścia z rozdzielacza.

Na szczęście od razu zaplanowałem grzałkę elektryczną i grzeję tylko prądem. Kupiłem inteligentną wtyczkę i grzejnik działa godzinę po 22 ( suszenie ręczników ) i godzinę po 5 ( ciepły ręcznik i łazienka podczas porannej toalety ).

W 2 łazience nie mam grzejnika, tylko podłogówka.

Dzięki wielkie za odpowiedz. To sugerujecie by nie robić podejścia od podłogówki i dać sam grzejnik elektryczny. Myślałem że coś tam dogrzeje przy 30stopnaich zasilania ale chyba jestem w błędzie.

Z drugiej strony zastanawia mnie czy grzejnik metalowy będzie korodował od środka i zasyfi całą podłogówkę. Pospieszyłem się z zakupem kupiłem używkę z demontażu deweloperskiego gorgiel ak-dr 134/50

Dzięki wielkie za odpowiedz. To sugerujecie by nie robić podejścia od podłogówki i dać sam grzejnik elektryczny. Myślałem że coś tam dogrzeje przy 30stopnaich zasilania ale chyba jestem w błędzie.

Z drugiej strony zastanawia mnie czy grzejnik metalowy będzie korodował od środka i zasyfi całą podłogówkę. Pospieszyłem się z zakupem kupiłem używkę z demontażu deweloperskiego gorgiel ak-dr 134/50

Grzejnik stalowy -to wg mnie syf w instalacji "plastikowej".

Wg mnie zakup nierdzewnego i wpięcie do podłogówki -to dobre rozwiązanie dla suszenia ubrań które na nim wiszą. Jego praktyczna moc w zależności od wielkości to ok. 50-100Wat. Niestety duży nierdzewny -to kosztowne rozwiązanie.

Dzień dobry ;)

Mam zrobioną podłogówkę 100% + osobne dojście z rozdzielacza pod grzejnik "drabinkę" +grzałka. Jak wielki musi być grzejnik? Kiedyś czytałem czym większy tym lepiej. Łazienka ma 7m2 w niej wanna pod którą też jest pętla ogółem na ona ok 80m i rozstaw co 10cm. Myślałem by dać Gorgiel ak-dr 143x55 moc 55/45/20 °C 556w

Co o tym myślicie? A i jeszcze czy grzejnik "stalowy" nie będzie miał wpływu na ogrzewanie podłogowe /rdza/syf? Ogrzewanie będzie z pieca gazowego

Jeśli grzejnik miał by dodatkowo dogrzewać, a nie suszyć tylko ręczniki to podam Ci co ja zrobiłem w łazience likwidując drabinkę:

kupiłem grzejnik Calanda 880. To coś ma 880 mm wysokości, jest z aluminium. Pakowane jest po 10 żeberek, a wg producenta ma moc grzewczą 2400 W (chyba dla wysokich temperatur - u mnie na zasilaniu jest poniżej 40 st.C.). W miejsce drabinki zmieściło się 7 żeberek i mimo wszystko w łazience jest ciepło, więc do tej pory te 3 żeberka nie są zamontowane.

Drabinki stalowe prędzej, czy później mają tendencje do rdzewienia. W handlu są też inne "długie" grzejniki z aluminium.

Do grzejnika aluminiowego też można wmontować grzałkę

......

Drabinki stalowe prędzej, czy później mają tendencje do rdzewienia. W handlu są też inne "długie" grzejniki z aluminium.

Do grzejnika aluminiowego też można wmontować grzałkę

Teoretycznie chyba aluminium nie powinno być w obiegu z instalacją gdzie jest miedź (a jakieś elementy miedzi pewnie są).

Nie wiem na ile teoria ma się do rzeczywistości tzn na ile to szkodzi.

• 3 weeks później...
Wybrałem stalową drabinkę zobaczymy w przyszłości co będzie z wodą w układzie jak będzie syf dam malowane amelinium :rolleyes: Myślałem jeszcze o stal nierdzewnej ale po dokształceniu okazało się że nie można dawać do niej grzałki ;o

Amelium też nie nadaje się do instalacji gdzie jest w obiegu miedź.

Na nierdzewkę jest obejściowy sposób w postaci grzałki do tego przeznaczonej która nie jest idealnym rozwiązaniem ale obejściowo -na 5-10 lat powinna dac radę -tzw grzałki INOX do nierdzewek albo chyba ceramiczne. Przecież są w ofercie same grzejniki elektryczne z nierdzewki.

Grzejnik stalowy -to wg mnie syf w instalacji "plastikowej".

Wg mnie zakup nierdzewnego i wpięcie do podłogówki -to dobre rozwiązanie dla suszenia ubrań które na nim wiszą. Jego praktyczna moc w zależności od wielkości to ok. 50-100Wat. Niestety duży nierdzewny -to kosztowne rozwiązanie.

Hallo tu XXI wiek :wiggle: ubrania suszy się w suszarce a nie na grzejnikach, zegnaj badziewny PRL.

Dzień dobry ;)

To zależy jak usytuowana jest łazienka , jaką ma wentylację itp. Moja ma ok 6m2 , okno i zabudowany komin oraz nieogrzewaną spiżarnię z drugiej strony , wentylacja wywiewna mechaniczna sterowana higrostatem, mata grzewcza 0,38 Kw drabinka 0,7kw zasilana tylko grzałką 0,3 kw . Wystarcza sama podłogówka nawet w mrozy do suszenia ręczników po kąpiei głownie jak sa goście drabinka wystarczy ze ma temp 30-40 st aczkolwiek moze i nagrzać się do 60