hmotnost 30.12.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Witam, Chciałem zapytać odnośnie izolacji pomiędzy piętrami, Podłoga w piwnicy, Dawać XPS 10cm na podłogę tak samo jak na ściany piwnicy czy typowo podłogowy EPS? Ile na podłogę piwnicy 2x 5cm, 2 x 10cm czy jakieś inne kombinacje i grubości? podłoga między piwnicą a parteremMa być ogrzewanie podłogowe na cały parterze czy 5 cm EPS wystarczy? nie będzie rur wodno kanalizacyjnych ponieważ będą puszczone sufitem piwnicy tak żebym je miał na widoku. Podłoga na poddasz użytkowymno i tu pojawia się problem ponieważ w łazience będzie ogrzewanie podłogowe a reszta kaloryfery, drugi problem to rekuperacja partetu która będzie w umieszczona w podłodze poddasza. rury będą 75mm wiec tu raczej nie ma wyjścia i na podłodze poddasza musi być 10cm żeby zakryć rury. no i chyba nie będzie się dało zrobić rekuperacji pomieszczenia pod łazienką w podłodze ponieważ będzie ogrzewanie podłogowe. No i ostatnie pytanie czy jest sens martwić się lambdą EPSa miedzy piwnicą a parterem oraz miedzy parterem a poddaszem? jest sens izolować lepiej piętra od siebie jak wszystko będzie ogrzewane czy lepiej dołożyć te fundusze do izolacji zewnętrzenej domu. Chyba trochę namotałem... :/ Ale jak cos niejasne to wyjaśnie. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 30.12.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 A nie masz takich informacji w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hmotnost 30.12.2020 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 (edytowane) właśnie nie, miałem projekt gotowy, architekt doprojektował tylko podpiwniczenie i powiedział że "dałem wam w projekcie 20cm ocieplenia na posadzce piwnicy ale zróbcie sobie jakie chcecie" rekuperacja była projektowana oddzielnie więc projekt jej nie uwzględniał. mój projekt nieuwzględniający piwnicy mówi tak:termiczna: stropodach - wełna mineralna strop nad poddaszem - wełna mineralnaściany zewnętrzne - styropian EPS FASADApodłogi na gruncie - styropian EPS 100 PODŁOGAściany fundamentowe - styropian EPS FUNDAMENT ------ czemu nie XPS? balkon - styropian EPS 100 PODŁOGA Edytowane 30 Grudnia 2020 przez hmotnost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 31.12.2020 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 I projekt nie podaje grubości? Grubość powinna być wpisana na rzutach i przekrojach. Na fundament daj XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts