Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja grunt - piwnica / piwnica - parter / parter - poddasz użytkowe

hmotnost

Recommended Posts

Witam,

Chciałem zapytać odnośnie izolacji pomiędzy piętrami,

Podłoga w piwnicy,

Dawać XPS 10cm na podłogę tak samo jak na ściany piwnicy czy typowo podłogowy EPS? Ile na podłogę piwnicy 2x 5cm, 2 x 10cm czy jakieś inne kombinacje i grubości?

podłoga między piwnicą a parterem

Ma być ogrzewanie podłogowe na cały parterze czy 5 cm EPS wystarczy? nie będzie rur wodno kanalizacyjnych ponieważ będą puszczone sufitem piwnicy tak żebym je miał na widoku.

Podłoga na poddasz użytkowym

no i tu pojawia się problem ponieważ w łazience będzie ogrzewanie podłogowe a reszta kaloryfery, drugi problem to rekuperacja partetu która będzie w umieszczona w podłodze poddasza. rury będą 75mm wiec tu raczej nie ma wyjścia i na podłodze poddasza musi być 10cm żeby zakryć rury. no i chyba nie będzie się dało zrobić rekuperacji pomieszczenia pod łazienką w podłodze ponieważ będzie ogrzewanie podłogowe.

No i ostatnie pytanie czy jest sens martwić się lambdą EPSa miedzy piwnicą a parterem oraz miedzy parterem a poddaszem? jest sens izolować lepiej piętra od siebie jak wszystko będzie ogrzewane czy lepiej dołożyć te fundusze do izolacji zewnętrzenej domu.

Chyba trochę namotałem... :/ Ale jak cos niejasne to wyjaśnie.

Z góry dziękuję za pomoc

właśnie nie,

miałem projekt gotowy, architekt doprojektował tylko podpiwniczenie i powiedział że "dałem wam w projekcie 20cm ocieplenia na posadzce piwnicy ale zróbcie sobie jakie chcecie"

rekuperacja była projektowana oddzielnie więc projekt jej nie uwzględniał.

mój projekt nieuwzględniający piwnicy mówi tak:

termiczna:

stropodach - wełna mineralna

strop nad poddaszem - wełna mineralna

ściany zewnętrzne - styropian EPS FASADA

podłogi na gruncie - styropian EPS 100 PODŁOGA

ściany fundamentowe - styropian EPS FUNDAMENT ------ czemu nie XPS?

balkon - styropian EPS 100 PODŁOGA

Edytowane przez hmotnost