Konrad162 01.01.2021 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Cześć, chciałem się zapytać co byście poradzili. Z obecnej lokalizacji muszę się wynieść bo jest za ciasno i może coś poradzicie. Do wyboru: 1. Szeregowiec w mieście 140m2 + Garaż + spory ogródek jak na szeregowcem chyba ok. 200m2 - do pracy 4km 2. Budowa własnego za miastem w odległości 10km od miasta - do pracy 15km Szeregowiec jest z 2000-2005 za jakieś 670 tys. Własna budowa? Działka darmo, ale drogę dojazdową trzeba zrobić, przyłącza itp. bo to pole. Całą budowę będę musiał zlecić jakiejś firmie bo nie mam na to kompletnie czasu. Najlepiej jakby też załatwili formalności Kupno działki w mieście odpada bo to cena ~120 tysięcy. Ciekawostka szeregowiec ma 5cm styropianu - co jak na dom wolno stojący i obecne standardy jest mało, ale tu dwie ściany są grzane przez sąsiadów. Powiedzcie, co o tym myślicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 01.01.2021 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Cześć, chciałem się zapytać co byście poradzili. Z obecnej lokalizacji muszę się wynieść bo jest za ciasno i może coś poradzicie. Do wyboru: 1. Szeregowiec w mieście 140m2 + Garaż + spory ogródek jak na szeregowcem chyba ok. 200m2 - do pracy 4km 2. Budowa własnego za miastem w odległości 10km od miasta - do pracy 15km Szeregowiec jest z 2000-2005 za jakieś 670 tys. Własna budowa? Działka darmo, ale drogę dojazdową trzeba zrobić, przyłącza itp. bo to pole. Całą budowę będę musiał zlecić jakiejś firmie bo nie mam na to kompletnie czasu. Najlepiej jakby też załatwili formalności Kupno działki w mieście odpada bo to cena ~120 tysięcy. Ciekawostka szeregowiec ma 5cm styropianu - co jak na dom wolno stojący i obecne standardy jest mało, ale tu dwie ściany są grzane przez sąsiadów. Powiedzcie, co o tym myślicie. przy takim założeniu "Całą budowę będę musiał zlecić jakiejś firmie bo nie mam na to kompletnie czasu" to Ja bym kupił gotowy dom ale po dobrym sprawdzeniu przez profesjonalistę stanu domu - jeżeli masz szczęście to ktoś może go kiedy porządnie zbudował ( po prostu dopilnował "fachowców") budowanie domu bez systematycznej bieżącej kontroli co się tam dzieje to strzał w kolano,.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.01.2021 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Takich tematów jest co najmniej kilka. Dostaniesz jedną odpowiedz za i jedną przeciw - dużo ci to w wyborze nie pomoże 1. Szeregowiec jedna lub dwie ściany z sąsiadem, więc dużo zależy od tego jaki to będzie sąsiad. 2. Gotowy dom to uzależnienie od rzetelności dewelopera. Możesz trafić dobrze, możesz kupić bubel. Wielu błędów budowalnych nie jesteś w stanie wychwycić (np. jaka jest izolacja dzwiękochłonna między segmentami?). 3. Dojazd do miasta - a jaki jest dostępny dojazd dla dzieci do szkół (o ile dotyczy)? Ten dojazd jest łatwy czy trudny (wąskie uliczki, światła, korki)? 4. Nie nadzorując budowy, najprawdopodobniej zapłacisz więcej niż gdybyś pilnował (straty materiału, zaśmiecenie). A jak nie wynajmiesz rzetelnego kierbuda lub inspektora nadzoru to ekipa może narobić ci bubli tyle samo co nierzetelny deweloper. 5. 5 cm styropianu na współczesne standardy to bardzo mało. Ile kosztuje ogrzewanie tego szeregowca? czym jest ogrzewany? 6. Czy układ szeregowca ci odpowiada? Bo w starszym budownictwie są to często niewygodne domy, z ogromną ilością schodów i ciasnymi, niewygodnymi wnętrzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad162 01.01.2021 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 .... Sąsiadów znam cisza i spokój. Był już spec ocenił stan na bardzo dobry, jedyne na co zwrócił uwagę to te 5cm styropianu. Stan gotowy do zamieszkania bez remontów. Dojazd do miasta super, generalnie w mieście autobus niedaleko. Co do kosztów ogrzewania generalnie jest to porównywalny z moim obecnym mieszkaniem 60m2 w spółdzielni. Kocioł kondesacyjny + kaloryfery i podłogówka (łazienki, kuchnia i korytarze = tam gdzie kafelki) Układ jest super, parter + zagospodarowane poddasze (sypialnie i łazienka) widok nie ma inne domy. Wiem że dostanę za i przeciw ale chciałem po prostu poznać inne punkty widzenia. Z tą budową to niestety nie będę miał czasu tego kontrolować, więc ewentualnie rozważałem budowę z prefabrykatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.01.2021 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 nie musisz mi odpowiadać, bo nie ja tam będę mieszkać. Spisałam podstawowe pytania i stwierdzenia na które TY sam SOBIE musisz odpowiedzieć i się do nich ustosunkować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts