Terkus91 01.01.2021 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Witam. Mamy 2021 rok. Wymusił na mnie zmiany dotyczące ogrzewania domu. Dom zbudowany w 1986 roku jest ocieplony styropianem i ogrzewany piecem na węgiel. Powierzchnia ogrzewania około 150m, instalacja starego typu obwód rury 8 cm(średnice wew nie będę zgadywał) a grzejniki żeliwne prawdopodobnie 2L na jedno żebro wychodzi mi ze same grzejniki mieszczą około 274 L. Zastanawiam się nad zmianą ogrzewania, a ze dla mnie to póki co czarna magia to chciałbym sięgnąć porady tutaj. Myślę o pompie ciepła i wydaje mi się ze powinna to być pompa ciepła wysokotemperaturowa ale czytając dużo na forum znalazłem opinie ze nie koniecznie to musi być wysokotemperaturowa. Ktoś mógłby się na ten temat wypowiedzieć ? Albo wysunąć swoją opinie na temat ogrzewania takiego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 01.01.2021 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 (edytowane) Dom rozmiarem zbliżony do mojego - przeczytaj temat przeze mnie założony - to powinno dużo wyjaśnić - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi 8 cm to obwód rury, czy jej przekrój zewnętrzny - średnica?Bardziej istotne ile masz tego styropianu na ścianach i ile wełny na dachu, jaką temp. wody CO obecnie grzejesz?Może starczyć pompa niskotemperaturowa, gdy grzejniki żeliwne były przed ociepleniem domu.Po ociepleniu pewnie grzejesz CO poniżej 50*C lub dogrzewasz etapowo - bez utrzymywania stałej temp. na piecu.Przy takiej pojemności wodnej nie potrzebujesz dodatkowego bufora - o ile PC ma tylko grzać (bez chłodzenia). Wpierw musisz znać zapotrzebowanie na ciepło swojego domu - dopiero na tej podstawie można mówić o tym czy PC nisko, czy wysoko temp. i o doborze mocy pompy. Edytowane 1 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.01.2021 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 .... Ktoś mógłby się na ten temat wypowiedzieć ? Albo wysunąć swoją opinie na temat ogrzewania takiego domu? To nie temat wysnuwania opinii, to potrzeba przeliczyc. PC wyskokotemperaturowa. Moc pompy i grzejniki do przeliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2021 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Należy policzyć .Ale wązne też sa informacje historyczne . Jaka temperatura grzejników była wystarczajaca . ? Obecnie standardowa PC osiaga 60 *C co jest wystarczające po termomodernizacji budynkuIlośc wody w C.O. nie ma wpływu na moc pompy ciepłą.Mało tego duża ilość wody poprawia jakość pracy układu (forma bufora). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terkus91 01.01.2021 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Należy policzyć . Ale wązne też sa informacje historyczne . Jaka temperatura grzejników była wystarczajaca . ? Obecnie standardowa PC osiaga 60 *C co jest wystarczające po termomodernizacji budynku Ilośc wody w C.O. nie ma wpływu na moc pompy ciepłą.Mało tego duża ilość wody poprawia jakość pracy układu (forma bufora). Aktualnie używam zwykłego pieca który jest w tym domu od samego początku. Pale w nim węglem i rozpalam od góry. Gdy piec osiąga temperaturę 60stopni to zamykam drzwiczki z dopływem powietrza zostawiając tylko otwarte małe otwory w tych drzwiczkach( nie używam żadnych dmuchaw) i temperatura na większą część dnia wynosi od 45-55 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2021 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Aktualnie używam zwykłego pieca który jest w tym domu od samego początku. Pale w nim węglem i rozpalam od góry. Gdy piec osiąga temperaturę 60stopni to zamykam drzwiczki z dopływem powietrza zostawiając tylko otwarte małe otwory w tych drzwiczkach( nie używam żadnych dmuchaw) i temperatura na większą część dnia wynosi od 45-55 stopni. Ale to przy okolicać 0 *C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terkus91 01.01.2021 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Ale to przy okolicać 0 *C Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2021 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Istaotne czy ta temperatura 50 *Cjest stała przez 24 h są okresy znacznego obniżenia .jeśli jednak konieczna będzie wymiana instalacji to warto pomyśleć o klimakonwektorach.Ja mam grzejniki żeliwne i wystarczają przy 45*C . Ale dałem 30 cm wełny na dach i 15 cm na ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terkus91 01.01.2021 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Istaotne czy ta temperatura 50 *Cjest stała przez 24 h są okresy znacznego obniżenia . jeśli jednak konieczna będzie wymiana instalacji to warto pomyśleć o klimakonwektorach. Ja mam grzejniki żeliwne i wystarczają przy 45*C . Ale dałem 30 cm wełny na dach i 15 cm na ściany Temperatura nie jest stała. Piec nie pali sie 24h na dobę. Rozpalam rano wrzucam 5 czy 6 łopat węgla i sie to pali. Na drugi dzień czyszczę piec i powtórka z rozrywki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 02.01.2021 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Witam. U mnie wygląda to tak ze dom był ocieplany od samego początku. Ściany zewnętrzne są zrobione kolejno : tynk cem.wap., PGS 6cm,styropian 2cm, cegła kratówka i tynk wew. Dach ocieplony wełną 12 cm. A te 8 cm to obwód rury. Nie znam średnicy. PC miał by tylko grzać. Teraz ogrzewam dom zwykłym piecem . Rozgrzewam go do 60 stopni i przymykam drzwi z dopływem powietrza i tak temperatura utrzymuje sie na piecu około 50 stopni i w domu jest bardzo ciepło. Pale w systemie od góry także można powiedzieć ze do pieca ide tylko raz dziennie żeby go rozpalić. Nie dostrzegam tu wiedzy tajemnej, więc pozwolę sobie odpowiedzieć oficjalnie na forum. Nie wiem co to jest PGS, styropian 2 cm to malutko - chyba że można liczyć te 6 cm PGS + 2 cm styropianu jako izolacje - to te 8 cm w miarę - ale i to zależy jaka jest lambda tej izolacji i jaka jest gruba ściana z kratówki. 12 cm wełny na dachu to mało - zalecane 25 cm a nawet więcej. Jak dom od początku tak był izolowany i grzejniki dobrane wg tej izolacji to masz grzejniki przewidziane na 65*C przy -20*C mrozu. Jak chcesz iść w pompę to Trzeba policzyć zapotrzebowanie budynku na ciepło OZC. - zalecane dołożenie izolacji, zwiększenie izolacji automatycznie przewymiaruje grzejniki; - ale i tak będzie trzeba grzejniki przeliczyć - tak by przy 0*C starczała woda do 40*C i poniżej 50*C w mrozy -20*C (chyba ze mieszkasz w innej strefie niż -20*C). Wszystko trzeba dokładnie po-przeliczać - bo możesz się przejechać i albo będziesz marznąć, albo dogrzewał grzałkami bo pompa nie wydoli. opcja 1 Jeśli kocioł nie spełnia klasy 5 - możesz starać się o dotację z Czystego Powietrza - jest to program wojewódzki rządowy. Ale warunkiem jest zezłomowanie starego kotła i innych pieców niespełniających klasy 5 - wyjątkiem jest kominek ale bez płaszcza wodnego. Ale tu musisz do-cieplić dom - bez tego rachunki za prąd będą ciągły za kieszeń. opcja 2 Robisz wymianę z własnych środków - dajesz tanią PC na okres przejściowy - powiedzmy do -10*C i zostawiasz stary piec (pod warunkiem że nie jest starszy niż 10 lat), którym ogrzejesz dom w mocniejsze mrozy. Bez docieplania przegród. Ta opcja ma już wyznaczony termin ważności - nie wiem jak reszta, ale w województwie śląskim do końca 2025 roku trzeba usunąć kotły węglowe. Opcja druga może być kosztowna. Do Opcji pierwszej można uzyskać dopłatę do PC 45% lub 60%, a jak niskie dochody na członka rodziny to nawet więcej z programu Stop Smog. Edytowane 2 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts