Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z grzłlkami w pompie ciepła dietrich

fonia2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To też może być rozwiązanie zagadki wysokiego zużycia, generalnie dynamiczne sterowanie per pomieszczenie to nie jest super pomysł w przypadku podłogówki, która ma bardzo dużą bezwładność.

Komfort najczęściej kosztuje, może to jeden z tych przypadków właśnie ;)

Zmieniłem na pompie temperaturę zadaną z 26 C na 25 C, zauważalnym min. spadek komfortu temperatury w pomieszczeniach. Natomiast zobaczymy jak to/i czy w ogóle przełoży się na spadek zużycia prądu.

Natomiast zastanawiam się czy przypadkiem nie pomiąłem jednego ustawienia. Bazując na naszej korespondencji zmieniłem na pomie:

- wydajność 2 st. wspomagania z 3kW na 0kW

natomiast poniższe parametry przyjmują następujące wartości

- wydajność 1 st.wspomagania = 3kW

- wartościow.imp.el. = 1kW

Czy to też mam wyzerować?

natomiast poniższe parametry przyjmują następujące wartości

- wydajność 1 st.wspomagania = 3kW

- wartościow.imp.el. = 1kW

Czy to też mam wyzerować?

Jeśli chodzi o 1 st. wspomagania - to tak naprawdę zależy od tego co chcesz uzyskać, te grzałki jednak po coś są i czasami pewnie są potrzebne. Skoro z twoich ostatnich pomiarów wynika, ze nie włączają się już nadmiernie, to może nie ma potrzeby ustawiać na 0.

Jeśli chodzi o to drugie - to ma znaczenie tylko jak masz podpięty zewnętrzny licznik energii elektrycznej do pompy, ten parametr mówi pompie jaką wartość ma nadać jednemu impulsowi z tego licznika.

zmieniłem na 0 ( było odpowiednio 3 i 6) nic się nie zmieniło , nadal grzałki się włączaj .

Jak rozumiem masz na myśli to, że na wyświetlaczu pompy pojawia się symbol i komunikat o włączonym wspomaganiu elektrycznym?

Możliwe że jest tak, że pompa przestawia pstryczek do włączania grzałek, ale one wcale się nie włączają będąc ustawionymi na 0kW, no ale to by trzeba sprawdzić organoleptycznie na liczniku energii.

Buble ja u siebie zauważyłem że zmiana temp. pomieszczeń z 23 na 20.5-21 st. przyniosła kolosalne różnice w zużyciu prądu. Przy 23 zużyła ok. 55kW na dobe, przy 21 st. 30 kWh. Niestety okolice 21 st. to daleko od poczucia komfortu cieplnego naszej rodziny i tu chyba jest pies pogrzebany. Wychodzi na to ze aby PC była ekonomiczna to przy temp. dobowych na zewnątrz poniżej 0 należałoby nie przekraczać 21 st. temp. w pomieszczeniach co niekoniecznie będzie komfortowe... :(

Ja póki co nadal eksperymentuje z ustawieniami, ale póki co nie znalazłem złotego środka. Zauważyłem że największe zużycie zanotowałem kiedy strategię ogrzewania ustawiłem na "Regulacja temp. W oparciu o temp. zewnętrzną". Obecnie pompa chodzi na ustawieniu "Regulacja w oparciu o temp. zewn. i w pomieszczeniu" zużycie mniejsze, ale komfort również...

Ciekawy wątek poruszył Lutek102 być może faktycznie jest jakiś błąd w oprogramowaniu bo u siebie również zauważyłem czasem wyższą temp. powrotu niż zasilania. Widząc jak nichlujnie napisane jest oprogramowanie pompy - niektóre elementy menu w wersji polskiej nie przetłumaczone z ang., brak spójności między elementami menu (czasem element menu nazywa się Program, gdzie indziej ten sam element to Harmonogram), brak zachowania konwencji nazw (niektóre skóry nazw z dużej, inne z małej litery, czasem z kropką, innym razem bez), brak spójności pomiędzy opcjami na pompie/TC Smart a aplikacją mobilną (np. dla CWU na pompie można ustawić 3 programy, na aplikacji tylko 1) - wnioskuję że błędy nie ograniczają się tylko do funkcji/konwencji nazw, ale być może również do samego optymalnego działania urządzenia. Chcę uderzyć bezpośrednio do DeDietrich Polska z zapytaniem odnośnie błędów w sofcie, zapytam o motyw poruszony przez Lutek102.

Screenshot_20221217_205333.jpg

Chcę uderzyć bezpośrednio do DeDietrich Polska z zapytaniem odnośnie błędów w sofcie.

Napisz co odpowiedzą, jeżeli w ogóle, dla mnie też to ich oprogramowanie jest żenujące i dużo mówi o podejściu do jakości i klienta.

I tak cieszcie się że macie te nowe panele sterujące, w starych trzeba było mieć książkę kodową z instrukcji, żeby cokolwiek sprawdzić/zmienić, to było tak surrealistyczne, że aż trudne do uwierzenia że ktoś to kiedyś zaprojektował w taki sposób, a potem jeszcze ktoś to zatwierdził.

Jak rozumiem masz na myśli to, że na wyświetlaczu pompy pojawia się symbol i komunikat o włączonym wspomaganiu elektrycznym?

Możliwe że jest tak, że pompa przestawia pstryczek do włączania grzałek, ale one wcale się nie włączają będąc ustawionymi na 0kW, no ale to by trzeba sprawdzić organoleptycznie na liczniku energii.

Dzisiaj ,,ukazał ,, się wykres ( zużycie prądu ) za wczorajszy dzień, niestety , grzałki dalej grzeją......

Lutek102 jak masz osobny bezpiecznik do grzałek, to możesz je jeszcze w ten sposób wyłączyć i zobaczyć jaki będzie efekt.

Mam osobne zabezpieczenie ( ESY) , oczywiście wyłączyłem je, grzałki przestały grzać w momencie kiedy były załączone, nic się nie działo ....tzn ,,komputer,,tego nie wykrył(brak zasilania na grzałkach) temperatura w obiegu nie rosła , a wręcz malała bo oczywiście woda krążyła w obiegu i się chłodziła .Spadła temperatura o kilka stopni w obiegu , nie czekałem co dalej sie będzie działo. Jakiś dramat . Człowiek wydaje pieniądze , aby było dobrze dla ,,środowiska ,, i wygody , a tu d....i nikt nic nie wie na ten moment. Mam znajomego , który ma pompę Viessmann od 3 lat , bardzo podobne parametry domu i pompy . nie słyszał nic o takim czymś jak ,,wspomaganie grzałkami ,, nigdy mu się nie załączały....