Lutek102 19.12.2022 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 16 grudnia: dom 53, w tym pompa 43 17 grudnia: dom 53, w tym pompa 40 18 grudnia: dom 49, w tym pompa 33 I takie zużycie masz przy komforcie cieplnym domu zadowalającym cię ?? po kodzie pocztowym i nazwie miejscowości widzę że jesteśmy ,,sąsiadami ,, ja mam 55-100:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 19.12.2022 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Mam ustawione 21,0 w nocy i 21,5 w dzień i jest ok, ja chodzę generalnie w krótkim rękawku i bez kapci, chociaż w zeszłym roku mieliśmy pół stopnia wyżej, w tym roku obniżyliśmy prewencyjnie mając na uwadze niejasne koszty prądu w przyszłym. Żona jest ciepłolubna, więc i w tym i w zeszłym roku chodzi w bluzie, a jak siedzimy na kanapie to ma nogi pod kocem.Próbowałeś zmienić parametry na takie jak podawałem? U użytkownika Buble zdaje się że pomogło to na zbyt częste włączanie grzałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lutek102 19.12.2022 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Mam ustawione 21,0 w nocy i 21,5 w dzień i jest ok, ja chodzę generalnie w krótkim rękawku i bez kapci, chociaż w zeszłym roku mieliśmy pół stopnia wyżej, w tym roku obniżyliśmy prewencyjnie mając na uwadze niejasne koszty prądu w przyszłym. Żona jest ciepłolubna, więc i w tym i w zeszłym roku chodzi w bluzie, a jak siedzimy na kanapie to ma nogi pod kocem. Próbowałeś zmienić parametry na takie jak podawałem? U użytkownika Buble zdaje się że pomogło to na zbyt częste włączanie grzałek. możesz jeszcze raz przytoczyć te parametry , spróbuje - nie mam nic do stracenia. Ja mam tylko grzejniki , bez podłogówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 19.12.2022 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Post zawierający moje parametry. Oczywiście w związku z tym, że masz grzejniki myślę że nie powinieneś kopiować ode mnie parametrów związanych z temperaturą zasilania, no i generalnie rzecz jasna zalecam ostrożność w manipulowaniu parametrami które nie wiadomo do czego służą, np Nastawa wejścia BL Wydaje mi się, że jeśli chodzi o grzałki to kluczowe są Zewn Temp Biwalencji, Opóźn.uruch.gen. CO, COCzasMiędzyStopn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lutek102 21.12.2022 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lutek102 21.12.2022 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 [ATTACH=CONFIG]462954[/ATTACH] sprawcie czy macie czujniki podłączone według schematu , taki schemat macie też na ,,blaszce ,, pod panelem sterowania , a pod nimi jest płytka. Ja miałem zamienione te czujniki , od razu grzałki się wyłączyły i zaczęła chodzić jednostka zewnętrzna . zobaczymy Takie wytyczne dostałem z centrali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lutek102 21.12.2022 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 sprawcie czy macie czujniki podłączone według schematu , taki schemat macie też na ,,blaszce ,, pod panelem sterowania , a pod nimi jest płytka. Ja miałem zamienione te czujniki , od razu grzałki się wyłączyły i zaczęła chodzić jednostka zewnętrzna . zobaczymy Takie wytyczne dostałem z centrali . trochę słabo widać , chyba będzie problem z odczytaniem zdjęcia ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lutek102 21.12.2022 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 trochę słabo widać , chyba będzie problem z odczytaniem zdjęcia ...... Opisze ; płytka FTC czujnik CNW12 i CN21 zobaczcie czy są podłączone tak jak na schemacie . ja miałem zamienione...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buble 23.12.2022 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Buble ja u siebie zauważyłem że zmiana temp. pomieszczeń z 23 na 20.5-21 st. przyniosła kolosalne różnice w zużyciu prądu. Przy 23 zużyła ok. 55kW na dobe, przy 21 st. 30 kWh. Niestety okolice 21 st. to daleko od poczucia komfortu cieplnego naszej rodziny i tu chyba jest pies pogrzebany. Wychodzi na to ze aby PC była ekonomiczna to przy temp. dobowych na zewnątrz poniżej 0 należałoby nie przekraczać 21 st. temp. w pomieszczeniach co niekoniecznie będzie komfortowe... Ja póki co nadal eksperymentuje z ustawieniami, ale póki co nie znalazłem złotego środka. Zauważyłem że największe zużycie zanotowałem kiedy strategię ogrzewania ustawiłem na "Regulacja temp. W oparciu o temp. zewnętrzną". Obecnie pompa chodzi na ustawieniu "Regulacja w oparciu o temp. zewn. i w pomieszczeniu" zużycie mniejsze, ale komfort również.... Cześć, dzień dobry. Dawno mnie tu nie było, tak eksperymentowałem, że się wszyscy pochorowaliśmy .. @Voldik dziękuję za sugestie. Pierwotne ustawienia miałem na automatyczny dobór strategii. Następnie zmieniłem na "Regulacja temp. W oparciu o temp. zewnętrzną" i nie dość, że miałem zimno w domu i nie zauważyłem spadku temp. Obecnie PC mam skonfigurowaną ustawieniu "Regulacja w oparciu o temp. zewn. i w pomieszczeniu" faktycznie zużycie mniejsze, komfort optymalny. Za wczoraj w totalu mialem 60 kW, ale bez podlicznika nie jestem wstanie precyzyjnie wskazać ile w tym jest PC. No i temperatura jest dodatnia. @pdothash Dziękuję za pomoc dzięki Twoim ustawieniom zdecydowanie obniżyłem zużycie pamiętam ze 120kW na 80, 70 kW. Cały czas obserwuje PC i odczytuje wyniki, które przestawiają się następująco. Widzę, że za wczoraj włączyły się grzałki ale może to efekt ustawienia "Regulacja w oparciu o temp. zewn. i w pomieszczeniu". W każdym razie wierzę, że jest jeszcze przestrzeń do obniżenia kW. Zdrowych i spokojnych Świąt Wam życzę, odezwę się po Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lutek102 24.12.2022 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2022 Opisze ; płytka FTC czujnik CNW12 i CN21 zobaczcie czy są podłączone tak jak na schemacie . ja miałem zamienione...... Poskutkowało , grzałki nie włączyły sie od tego czasu ani razu , zużycie dobowe spadło ( z wszystkimi urządzeniami ) do 22 Kw , w czoraj 33 kw ( ale to już pieczenia i gotowania świąteczne) . Mało tego , jest list stwierdzający i przepraszający za taką sytuację od zarządu DeDietrich...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voldik 20.02.2023 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Cześć. Mam pytanie o Wasze ustawienia CWU. Ostatnio zauważyłem problem z grzaniem wody. Rodzina 4 os. CWU sterowane jest za pomocą programu - w godz. 6:00-11:00 mam ustawione 45 st(komfort)., następnie 40 st. do 18:00 (eko), 18:00-23:00 znowu 45 st. i ostatnia strefa to od 23:00 do 6:00 40st. Zauważyłem że w sytuacji gdy kilka osób chce kąpać się jedna po drugiej brakuje ciepłej wody. Problem w tym, że sytuacja taka pojawia się już przy drugiej osobie kiedy 1sza wzięła tylko prysznic lub wykąpała się w wannie pełnej w połowie (szacuje ok. 100l). Moim zdaniem coś jest nie tak, skoro zbiornik w mojej pompie Alesio ma 177l to 2 osoby spokojnie powinny być w stanie się wykąpać a w międzyczasie pompa powinna podgrzać wodę dla pozostałych.Czy możecie podzielić się doświadczeniami z Waszymi pompami i CWU?Jakie macie ustawione parametry? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 20.02.2023 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Nie podałeś wartości jednego istotnego parametru - histerezy CWU.Ja mam komfort 50C, eko 35C, histereza 15C.4:30-10:00 oraz 15:00-21:00 komfort, poza tymi przedziałami eko.Nie mamy wanny, więc tu się nie wypowiem, natomiast na pewno dwie osoby mogą wziąć prysznic w ciepłej wodzie. Tak samo było gdy miałem ustawiony komfort na 45C, ale histerezę na 10C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voldik 20.02.2023 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 pdothash a możesz podpowiedzieć w którym menu ustawie/sprawdzę wartość histereza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voldik 20.02.2023 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 pdothash a możesz podpowiedzieć w którym menu ustawie/sprawdzę wartość histereza? Dobra - znalazłem. Mam ustawioną histereza na 3st. Teoretycznie przy tak niskiej woda powinna być praktycznie cały czas podgrzana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 21.02.2023 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Zgadza się, zatem widzę dwie opcje: 45C to dla ciebie graniczna temperatura komfortu i wystarczy spadek o te trzy stopnie żebyś uznał wodę za "zimną". Podniesienie temperatury komfortu może pomóc.Temperatura spada poniżej tych 42C i trzeba dojść dlaczego tak się dzieje. Musisz w pierwszej kolejności monitorować temperaturę zasobnika tuż po zakończeniu cyklu grzania, powiedziałbym co 20 minut. Są parametry, które mogą wpływać na to w jaki sposób jest grzana CWU. Masz panel z pokrętłem, czy czterema przyciskami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voldik 21.02.2023 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Czesc. Mam wersję z pokrętłem.Wczoraj zrobiłem test - zwiększyłem temp.komfortu do 47 st. Odczekałem, aż pompa podgrzeje do tej temp. Wykąpałem się pod prysznicem (max 10 min) i sprawdziłem temp CWU zasobnika w pompie - wskazywała 17 st. - co jest b. dziwne bo po pierwsze temp.wody w kranie miała 42 st. (sprawdziłem termometrem). Po drugie temp. wody na powrocie wskazywała 37 st. (na powrocie CWU mam pompkę do cyrkulacji z termometrem). Generalnie wskazania są jakieś z czapy i nie pokrywają się z rzeczywistością bo w tym wypadku CWU w instalacji miała faktycznie wyższą temp od tej którą wskazywała pompa. A poza tym w czasie kilkuminutowego prysznica niemożliwe żeby opróżniło zasobnik na co sugerowałaby temperatura wyświetlana przez pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 21.02.2023 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Hmm, ciekawe, choć błędne wskazanie zbyt niskiej temperatury w żaden sposób nie tłumaczy tego że szybko ci się kończy ciepła woda...Pozostaje monitorowanie, tej temperatury, najlepiej przez kilka dni i przez kilka cykli grzania w ciągu dnia, a także notowanie swoich odczuć odnośnie temperatury wody w kranie. Może po zebraniu tych danych (a może i podczas samych obserwacji) okaże się co jest nie tak.Parametry które mogą wpływać na działanie podgrzewania CWU o których wspominałem to MinCzasCOPrzedWytCWU i Maks.czas wytw.CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voldik 22.02.2023 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Zdecydowanie kwestia analizy ustawień, ew. zmian i obserwacji.W kwestii szybko kończącej się wody to faktycznie temperatura 45 st. była chyba za niska, dlatego zwiększyłem do 50 st. i monitoruję. Inna kwestia związaną z CWU, którą odkryłem to że pewne funkcje są tak samo nazywane w aplikacji mobilnej/Smart TC oraz menu pompy, ale znaczą kompletnie różne rzeczy. W aplikacji/smart TC Eco/Komfort odnosi się do stref czasowych dla zadanej temperatury, natomiast w menu pompy to oznacza grzanie wody tylko przez pompę (tryb eco) lub przez pompę ze wspomaganiem (tryb komfort). Jak rozumiem czas podgrzewania w drugim trybie jest krótszy, ale zapewne bardziej energochłonny. Na pompie miałem i mam ustawienie Eco bo do samego tylko CO pompa zużywa już spore ilości kW pomimo modyfikacji i monitorowania Ustawień.Jeśli chodzi o temperaturę CWU, ktora jest wyświetlana w głównym menu na pompie to odkryłem z kolei że jest to temperatura dolnego czujnika w zasobniku CWU. Po wejściu w szczegółowe parametry dla CWU można odczytać temp. dolnego czujnika oraz temp. górnego. Odkryłem że po spuszczeniu wody (np. prysznic 1 os.) różnica może wynosić ponad 25 st. Np dolny wskazywał 17 a górny 42. Jest to niestety dosyć mylne (jak już zauważylemntaka niepisana reguła przy pompie De Dietrich...) bo oczekiwałbym że głowne menu na pompie pokazywać będzie obecną temp. CWU czyli parametr z górnego czujnika bo przecież wypływ wody z zasobnikiem jest na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 22.02.2023 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 W kwestii szybko kończącej się wody to faktycznie temperatura 45 st. była chyba za niska, dlatego zwiększyłem do 50 st. i monitoruję. No cóż, to pewnie zależy od indywidualnych preferencji, nas w domu jest dwoje i podgrzewanie do temperatury 45C było wystarczające żeby wziąć dwa prysznice w komfortowych dla nas warunkach, i to przy histerezie 10C (obecnie mam ustawione 50C/15C bo eksperymentuję). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voldik 17.03.2023 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Witam po przerwie. Ok, wychodzi na to że jesli chodzi o temp. CWU to byla kwestia ustawienia temp. max. - przy 50 st. jest komfort i wody wystarcza dla całej rodziny (4 os.). Obecnie mam nową zagwozdkę - jako że licznk zużycia pradu w naszej PC wskazuje jakies kompletnie niewiarygodne wartości postanowilem podłaczyć podlicznik prądu wyposażony w licznik impulsów elektrycznych, który można połączyć z naszymi pompami.Licząc na wreszcie właściwe odczyty zużycia prądu tak na PC jak i aplikacji. Niestety okazuje się że pomimo skonfigurowania licznika zgodnie z instrukcją PC odczyty zużycia pomiędzy podlicznikiem a tym co widzę na PC są różne tzn. podlicznik wskazuje wyższe zużycie niż PC, przy czym jest to zużycie wiarygodne. Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z podlicznikiem podpiętym do naszych pomp i mógłby się podzielić ustawieniami parametrów?Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts