Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z grzłlkami w pompie ciepła dietrich

fonia2012

Recommended Posts

Ja mam podpięty licznik do pompy i w zasadzie konfiguracja sprowadza się do dwóch rzeczy:

1. Odpowiednia polaryzacja przewodów wyjścia impulsowego z licznika
  2. Waga impulsu

Ja po kilku miesiącach niezliczania przez pompę impulsów chciałem wykorzystać licznik impulsów Supla LIW-01. W wyniku eksperymentów zamieniłem miejscami przewody idące do pompy ciepła i pompa zaczęła poprawnie zliczać zużycie.

Niestety nie dzieje się to w czasie rzeczywistym, pompa pokazuje zużycie dopiero po jakimś czasie, być może po skończeniu cyklu grzania.

Polecam zatem upewnić się czy waga impulsu jest prawidłowa, a następnie zamienić przewody miejscami.

Edytowane przez pdothash
literówki

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pdothash czyli w Twoim przypadku wartości zużycia kWh dla CO oraz CWU sumując się odpowiadają wynikowi z podlicznika?

Pytam dlatego że dziś rozmawiałem z moim instalatorem, który konsultował tą kwestię z serwisem fabrycznym De Dietrich gdzie ponoć twierdzili, że licznik na pompie zlicza tylko zużycie jednostki zewnętrznej, co wydaje mi się bez sensu...

Co do samego podlicznika to u mnie niestety wskazuje więcej (przy czym jest to realne zużycie) niż PC.

Wartość impulsu mam ustawioną zgodnie z tabelą w instrukcji pompy.

Moj podlicznik generuje 1000 imp/kWh czyli wartość na pompie mam ustawioną na 1Wh.

Co do biegunowości to chodziła mi po głowie taka myśl że być może oznaczenie biegunów na wpięciu do pompy lub na samym podliczniku jest niewłaściwe - bo samo podłączenie jest zgodnie z biegunowością bi 3 razy to sprawdzałem. Zastanawiam się na zmianą biegunów tylko mam obawę czy nie uszkodzę w ten sposób płyty w pompie?

Pdothash czyli w Twoim przypadku wartości zużycia kWh dla CO oraz CWU sumując się odpowiadają wynikowi z podlicznika?

Zasadniczo tak, oto porównanie z ostatnich sześciu dni

+------------+-------+
| podlicznik | pompa |
+------------+-------+
|       15,7 |    16 |
+------------+-------+
|       14,5 |    15 |
+------------+-------+
|       18,0 |    18 |
+------------+-------+
|       20,4 |    20 |
+------------+-------+
|       17,2 |    17 |
+------------+-------+
|       13,3 |    14 |
+------------+-------+

Pod ten podlicznik podpięta jest jednostka zewnętrzna, jednostka wewnętrzna (łącznie z grzałkami, czyli zasadniczo wbrew zaleceniom DeDietrich które są w instrukcji) oraz pompa obiegowa do cyrkulacji CWU (tak wyszło po prostu, ale pompa cyrkulacyjna to pomijalne zużycie nie zafałszowujące wyników).

Co do biegunowości to chodziła mi po głowie taka myśl że być może oznaczenie biegunów na wpięciu do pompy lub na samym podliczniku jest niewłaściwe - bo samo podłączenie jest zgodnie z biegunowością bi 3 razy to sprawdzałem. Zastanawiam się na zmianą biegunów tylko mam obawę czy nie uszkodzę w ten sposób płyty w pompie?

No cóż, głowy sobie nie dam uciąć że nic się nie uszkodzi, natomiast ja u siebie podczas eksperymentów zmieniłem tę polaryzację kilkukrotnie i nic się nie stało. Zresztą o ile rozumiem działanie tego układu, to prędzej uszkodziłoby się wyjście impulsowe w liczniku energii, niż coś po stronie zliczacza, czyli w tym przypadku płyty pompy ciepła.

• 4 weeks później...
Jeśli tak to przy niewłaściwej polaryzacja licznik wcale Ci nie zliczał zużycia czy przekłamywał wyniki?

Coś pomiędzy, bo coś tam czasami zliczał, ale jakieś niewielkie losowe wartości.

Tak samo się zachowywał gdy nie miałem nic podłączone pod wejście impulsowe, czyli raz na kilkanaście tygodni jakieś bzdury naliczał.

• 2 months później...

Cześć. Nie napisałem bo nie chciałem nic sugerować. ;)

U mnie wygląda to następująco:

4 os. (2+2).

Temp. Komfort = 55 st.

Temp. Eko = 47 st.

Histereza = 6 st.

Komfort 11h na dobę w tygodniu i 15h na dobę w weekendy.

Maks. Te p wytwarzania CWU podobnie = 65st.

Zużycie miesięczne 10.06-10.07 wyniosło 190kWh, czyli średnio wychodzi 6.3 kWh na dobę.

Myślę że obniżając temperaturę dla strefy komfort i eko oraz zmniejszając zakres czasowy dla komfort w weekendy osiągnąłbym podobny rezultaty jak u Ciebie pdothash.

Generalnie wydaje mi się że to mimo wszystko dużo - myślałem że latem podgrzewając tylko CWU osiągnę zużycie poniżej 100 kWh a jednocześnie wraz ze wzrostem Temp. na zewnątrz COP też mocno podskoczy. Tymczasem pompa pokazuje wartość COP na poziomie 3.4, choć nie do końca jej wierzę (myślę że zawyża).

Tymczasem pompa pokazuje wartość COP na poziomie 3.4, choć nie do końca jej wierzę (myślę że zawyża).

Gdzie Ci to pompa pokazuje?

Ja COP liczę ręcznie na podstawie wskazań zużycia z podlicznika i produkcji wskazanej przez pompę, wychodzi ok 2,0, czyli tragedia.

Ta pompa to jest po prostu jeden wielki badziew.

• 3 months później...

Cześć wszystkim,

Borykam się z tymi samymi problemami jak wszyscy posiadając pompę De Dietrich Alezio. Dom oddany w zeszłym roku w grudniu i od razu problemy z ogrzewaniem, które zostały rozwiązane wiosną 2023 (sterowniki tech, brak sprzęgła etc).

Obecnie próbując zrozumieć instrukcję pompy wprowadziłem kilka zmian, ale dalej nie rozumiem wszystkich wartości i parametrów do ustawienia.

Wracając do problemu z pompą, czy mógłby ktoś zweryfikować ustawienia mojej pompy. Dzwoniłem do serwisu który poruszał się po sterowniku jak dziecko we mgle i nie potrafił wytłumaczyć podstawowych parametrów, a ja po prostu na tym się nie znam.

Tzad. - 24°C

Rodz. obiegu - bezpośredni

Max Tzad dla Obiegu - 37°C

Wybieg obiegu 1 - 3min

Tpocz. krzyw grzew - 23°C

Tpocz krzyw grzew zred. - 15°C

Krzywa grzania obiegu 1 - 0,1

Wpływ cz.pok.1 - 3

Czas podgrzewania wstępnego 1 - 0min

Zew Temp biwalencji - (-8°C) (była +5)

Opóżnienie uruchomienia generatora CO - 0min

Opoźnienie zatrzymania generatora CO - 4min

Czas nis temp zew - 8min

Czas wys temp zew - 30min

Wartość min T zew - 0°C

Wartość max T zew - 15°C

Próg COP - 2,5

Hyb efekt kotła - 100%

Włącz zasob buforowy - TAK

Histereza Zasob Bufor - 6°C

CO Czas Między Stop - 4min

Min Temp Chłodz Pciepła - 5°C

Przepływa CO - 14,00l/min

Wartość imp. el. - 1Wh

Wydajność 1st wspomag. - 3kW

Wydajność 2st wposmag - 3kW

Min Temp Zew PC - 20°C

Max Temp inst CO - 75°C

Czas Wyb pompy CO - 3min

Max pręd pompy CO - 100%

Min pręd pompy CO - 30%

Wiem, że parametrów od groma, ale kompletnie nie mam pojęcia jak to ustrojstwo ustawić, żeby było komfortowo.

Czyli że teraz nie jest komfortowo? Co konkretnie jest nie tak?

Teraz jest tak, że nie potrafię wyregulować temperatury i moja wizyta w kotłowni jest prawie codziennie.

Będę wdzięczny za wytłumaczenie tych funkcji i czy warto je zmienić lub zostawić fabryczne nastawy:

Opoźnienie zatrzymania generatora CO - 4mi

Max Temp inst CO - 75°C

Wydajność 2st wposmag - 3kW - czy tutaj jest dobrze ?

Dziękuję za odpowiedź

Teraz jest tak, że nie potrafię wyregulować temperatury i moja wizyta w kotłowni jest prawie codziennie.

Jest za gorąco, czy za zimno?

Jeśli chodzi o parametry, to nie dam sobie ręki uciąć, że to co napiszę to prawda.

To jest minimalny czas pracy sprężarki podczas grzania, po jakim włączy się wspomaganie (czyli grzałki elektryczne, chyba że ktoś ma wspomaganie hydrauliczne, co chyba nie jest często stosowane).

Ja mam to ustawione na 240 minut, przy 0 z tego co rozumiem pompa może od razu zdecydować się na użycie grzałek.

Opoźnienie zatrzymania generatora CO - 4mi

To jest minimalny czas pracy wspomagania, czyli minimalny czas pracy grzałek, również mam 4 minuty.

Max Temp inst CO - 75°C

To chyba maksymalna temperatura zasilania CO, u siebie mam 40.

Masz podłogówkę czy grzejniki? 75 to strasznie wysoka wartość, chyba w ogóle nieosiągalna dla pompy PW. Być może intencją ustawiającego było to, żeby pompa grzała ile fabryka dała.

Wydajność 2st wposmag - 3kW - czy tutaj jest dobrze ?

Wydaje mi się, że to nie ma znaczenia, niezależnie od tego co ustawisz, to grzałki będą działały tak samo, to chyba ma tylko znaczenie przy liczeniu COP i/lub liczeniu wyprodukowanej energii cieplnej. W każdym razie ustawienie na 0 nie powoduje, że grzałki nie będą pracować, sprawdzone doświadczalnie.

Jest za gorąco, czy za zimno?

Problem polega na tym, że jak zacznie grzać to ustawione 23stopnie na pompie daje mi 25stopni w pomieszczeniach.

Wcześniej miałem puec gazowy dwufunkcyjny i nie musiałem tyle robić przy kotle ile teraz przy PC.

80% parametrów nie wiem do czego służy. Kolega ma PC Panasonica i tam menu jest intuicyjne. Strasznie jestem poirytowany bo każda zmiana parametru PC będzie zauważalna dopiero pi 24h.

Edytowane przez MaPe

• 2 weeks później...

To będzie mój pierwszy sezon z Alezio SV200R32 6kW dom 122 m2, sterownik smart TC, wszędzie podłogówka, brak termostatów. mały bufor 50l.

Obsługa jest bardzo nieintuicyjna

1 pytanie o dezynfekcję i legionellę. Macie to ustawione u siebie na pompie ? co tydzień czy tylko w razie potrzeby zwiększyć ręcznie CWU na więcej niż 65 stopni.

2 pytanie co robicie z PC w okresie letnim ? Wyłączacie tryb CO ?

3 pytanie czy grzejecie w oparciu o krzywą grzewczą czy temp zadaną ?

4 jak ustawic, zmienić naprościej temperaturę ? Strefy ? programowanie ?

Edytowane przez yearman

1 pytanie o dezynfekcję i legionellę. Macie to ustawione u siebie na pompie ?

Teraz chyba mam ustawione, aczkolwiek nie jestem przekonany czy to faktycznie się dzieje. Jeden jedyny raz nakryłem pompę jak niby przeprowadzała tę dezynfekcję, ale bynajmniej nie podgrzała do 65 stopni, program skończył się wcześniej. Mój serwisant twierdzi, że jak się regularnie korzysta z CWU, to dezynfekcja nie jest potrzebna. Nie wiem, nie mam zdania na ten temat, ręcznie jej nie robię.

co tydzień czy tylko w razie potrzeby zwiększyć ręcznie CWU na więcej niż 65 stopni.

2 pytanie co robicie z PC w okresie letnim ? Wyłączacie tryb CO ?

Tak, jak wyłączam, bo tam pompa jest nieprzewidywalna i potrafiła latem włączyć ogrzewanie.

3 pytanie czy grzejecie w oparciu o krzywą grzewczą czy temp zadaną ?

O ile pamiętam są dwa tryby "niemieszane" (w oparciu o temperaturę zewnętrzną oraz w oparciu o czujniki pokojowe) i dwa tryby mieszane (w oparciu o jedno i drugie). Chyba mam ustawiony któryś tryb mieszany. Ta pompa robi co chce generalnie, strasznie trudno jest nad nią zapanować.

4 jak ustawic, zmienić naprościej temperaturę ? Strefy ? programowanie ?

Ja mam dwa obiegi (parter i piętro), mam na każdy z nich ustawiony harmonogram dopasowany do taryfy G13 (czyli 21:00-7:00 oraz 13:00-16:00 temperatura docelowa, w tym momencie 21,5, a w pozostałych godzinach jakaś niska (chyba 18,5), żeby mieć pewność że nie będzie grzała. Ale to mój pierwszy sezon będzie z G13, w zeszłym miałem inny harmonogram.

Ja mam dwa obiegi (parter i piętro), mam na każdy z nich ustawiony harmonogram dopasowany do taryfy G13 (czyli 21:00-7:00 oraz 13:00-16:00 temperatura docelowa, w tym momencie 21,5, a w pozostałych godzinach jakaś niska (chyba 18,5), żeby mieć pewność że nie będzie grzała. Ale to mój pierwszy sezon będzie z G13, w zeszłym miałem inny harmonogram.

Te 2 obiegi to jest to CIRC A i B ?

sądzisz, że planowanie godzinowe przy bezwładności podłogówki ma sens ? no bo jeżeli wychłodzisz to później pompa musi "nadrobić"

Masz fotowoltaikę ?

Te 2 obiegi to jest to CIRC A i B ?

Tak.

sądzisz, że planowanie godzinowe przy bezwładności podłogówki ma sens ? no bo jeżeli wychłodzisz to później pompa musi "nadrobić"

Tak i mi właśnie o to nadrabianie chodzi, bo mam przewymiarowaną pompę i to jest w chwili obecnej mój jedyny pomysł na wydłużenie cyklu pracy.

Masz fotowoltaikę ?

Mam.