Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z grzłlkami w pompie ciepła dietrich

fonia2012

Recommended Posts

Alesio v200 + bufor 50l. pomka obiegowa CO cały czas chodzi w niskiej temperaturze. Domyślam się, że chodzi o ochronę przeciwko zamarzaniu. Czy to prawidłowe zachowanie poniżej 3 stopni na zewnątrz ? czy u was też pracuje pompka? Na chłopski rozum w środku mam 21 stopni wiec po co ta ochrona na zewnątrz jest tylko gaz?

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W dniu 11.11.2024 o 15:55, Krzych1991 napisał:

Można zmniejszyć temperaturę ochrony przeciw zamarzaniu do -30st

To wiem. Pytanie tylko jakie to niesie za sobą skutki i jakie są optymalne ustawienia. Wiadomo, że instalacja w zamieszkałym domu raczej ? nie zamarznie. ciągła praca pompki CO zabezpiecza instalacje i pewnie podnosi nieco komfort ale z kolei wychładza bufor i generuje jakieś tam koszty ok 1 kW/dzień.

22 godziny temu, pdothash napisał:

Czyli w wyższej nie chodzi cały czas?

I skąd wiesz że cały czas chodzi? I czy towarzyszy temu wskazanie na wyświetlaczu, że jest włączone grzanie?

Chodzi o pomkę obiegową CO. Nie. w wyższej temp >3^ zewnętrznej pompka CO nie chodzi cały czas. Tylko wtedy gdy pracuje PC. Obecnie przy pracy w oparciu o harmonogram dzień-ceiplej 21 noc-zimniej 19,5 mimo, że w nocy PC nie pracuje to pomka chodzi cały czas. Wiem, że chodzi bo ją słychać i willo ma wskazanie pracy to z kolei powoduje wychłodzenie instalacji i rano przyłapałem PC na wspomaganiu grzałką przy trybie CWU bo pewnie potrzebowała do defrostu.

Edytowane przez yearman

Godzinę temu, yearman napisał:

ciągła praca pompki CO zabezpiecza instalacje i pewnie podnosi nieco komfort ale z kolei wychładza bufor i generuje jakieś tam koszty ok 1 kW/dzień.

No generalnie ogrzewanie domu wychładza bufor i powoduje koszty ;)

Z ciekawości: bufor masz równolegle, czy szeregowo? I czy masz za buforem zewnętrzną pompkę obiegową sterowaną przez pompę ciepła?

W każdym razie - sprawdź parametr zaawansowany Czas wybiegu pompy CO. On domyślnie chyba jest ustawiony na 5 minut, ja np chcę żeby po zakończeniu pracy sprężarki pompa obiegowa mi chodziła i "wychładzała bufor", bo chcę żeby to ciepło trafiło do posadzki, więc mam ustawione na 60 minut, tylko że ja mam duży bufor 300 l. Aczkolwiek w sumie nie upieram się że tak jest efektywnie, po prostu eksperymentuję.

Nie przejmowałbym się też samym faktem że grzałki się włączają, istotniejsze jest na jak długo się włączają.

Aczkolwiek mogę też dodać, że u mnie grzałki włączają się tylko przy CO i to w sumie niezależnie od temperatury na zewnątrz (w sensie nawet jak na zewnątrz jest 10 stopni na plusie, to i tak nie wiedzieć czemu grzałki się na chwilę włączają). Generalnie czas pracy grzałek to u mnie 15 godzin na rok, więc się tym nie przejmuję.

nie mam pojęcia czy to jest równolegle czy szeregowo. Za buforem mam pompkę obiegową i to o niej cały czas piszę :) Podejrzewam, że grzałki się włączają ze względu na niską temperaturę na powrocie po tym jak PC nie pracowała np przez całą noc i układ się wychłodził. U mnie bufor działa jako zabezpieczenie instalacji a nie zrodło ciepła Te 50 l plus podłogówka ma być buforem dla defrostów

Edytowane przez yearman

23 minuty temu, yearman napisał:

Za buforem mam pompkę obiegową i to o niej cały czas piszę

No to o ile ona nie jest na stałe włączona i wcześniej nie chodziła cały czas, to spójrz na wartość parametru o którym pisałem.

I proponuję jeszcze sprawdzić temperaturę zasilania i powrotu w czasie gdy sprężarka nie chodzi, a pompa obiegowa tak, może to też coś nam powie.

Swoją drogą 19,5 stopnia to ziąb 😛

5 godzin temu, pdothash napisał:

W każdym razie - sprawdź parametr zaawansowany Czas wybiegu pompy CO. On domyślnie chyba jest ustawiony na 5 minut, ja np chcę żeby po zakończeniu pracy sprężarki pompa obiegowa mi chodziła i "wychładzała bufor", bo chcę żeby to ciepło trafiło do posadzki, więc mam ustawione na 60 minut, tylko że ja mam duży bufor 300 l.

Jesteś pewien, że u Ciebie pompa obiegowa bufora działa 60 minut po wyłączeniu ogrzewania np. przez termostat? Chodzi mi o zewnętrzną pompę obiegową podłączoną kablem z pompą ciepła.

U mnie ta pompka chodzi 20 minut bo taką wartość ustawiłem. Ale nie w tym parametrze o którym mówisz, tylko w menu obiegu CO "Wybieg pompy obiegu 1" i tam można ustawić maksymalnie 20 minut a wolałbym ustawić więcej.

Ustawiłem ten parametr o którym piszesz na 60 minut i wszystkie pompki wyłączyły się po 20 minutach. Ustawiłem ten parametr na 99 minut (zgodnie z opisem pompka będzie chodzić cały czas) ale chodzi tylko ta pompka wewnątrz pompy ciepła.

Edytowane przez Krzych1991

5 godzin temu, pdothash napisał:

No to o ile ona nie jest na stałe włączona i wcześniej nie chodziła cały czas, to spójrz na wartość parametru o którym pisałem.

I proponuję jeszcze sprawdzić temperaturę zasilania i powrotu w czasie gdy sprężarka nie chodzi, a pompa obiegowa tak, może to też coś nam powie.

Swoją drogą 19,5 stopnia to ziąb 😛

czas wyb. pompy CO -  3 minuty.

Miałem wymienioną płytkę jakąś w pompie i wszystkie ustawienia serwisant zrobił swoje.Wszystko się pozmieniało i ucze się pompy na nowo. 

Obecnie pompa pobiera ok 15kW na dzień. 6kW - 130 m2

Edytowane przez yearman

W dniu 13.11.2024 o 17:45, Krzych1991 napisał:

Jesteś pewien, że u Ciebie pompa obiegowa bufora działa 60 minut po wyłączeniu ogrzewania np. przez termostat? Chodzi mi o zewnętrzną pompę obiegową podłączoną kablem z pompą ciepła.

Nie jestem pewien czy działa przez 60 minut, ale na pewno chodzi dłużej niż te 3 minuty, które też mam ustawione w menu obiegu. DeDietrich to po prostu badziewie i nie wiadomo jak działa 😛

W dniu 13.11.2024 o 20:48, yearman napisał:

czas wyb. pompy CO -  3 minuty.

W którym menu, pompy, czy obiegu? Może ten w menu pompy jest nadrzędny...

W dniu 13.11.2024 o 20:48, yearman napisał:

Obecnie pompa pobiera ok 15kW na dzień.

Nie wiem czy to dużo czy mało, u mnie średnia od początku listopada to 22kWh/dzień, ale ja grzeję do 22 stopni w taniej taryfie i do 21,5 w szczycie (grzeje 7 godzin/dobę), ponadto CWU mam ustawione na komfort przez większą część doby (grzeje 3 godziny na dobę).