Munder 16.04.2021 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Skoro nie miałeś izolowanego poddasza, stąd tak wysokie rachunki. Zapewne masz rację. Też tak o tym myślałem... Jak wspominałem wcześniej od kończa września pracuje TYLKO pompa (bez grzania wody użytkowej) i jak obliczyłem pobór to około (ze wskazaniem na ponad ) 600 kW na miesiąc. WYdaje mi się że to dużo za dużo a instalator mówił że jest oszczędna... Pompa ustawiona jest na zadaną temperature 20 st.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 16.04.2021 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Odpowiedni dobór pompy i to czy ona jest oszczędna czy nie sprawdzisz w kolejnym sezonie gdy dom będzie w pełni zamknięty izolacjami. W obecnej chwili każde źródło grzania "nie będzie oszczędne" bo ciepło ucieka z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 17.05.2021 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 Wystarczy obniżyć napięcie na trafo i problem znika - żadna wielka robota pod warunkiem że enrgetyka ma chwilę czasu ( nie trzeba zmianiać trafo choć te które są mają już po kilka czasem kilkadziesiąt lat - niestety pazerny Tauron zamiast inwestować w to z czego żyje woli roz... kasę na Tauron areny i inne takie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 17.05.2021 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 6MWh na bytówkę na 3 osoby ??? masz plantację marychy czy koparkę bitcoinów ?? rozumiałbym 6MWh z pompą - DUŻO naprawdę dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.05.2021 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 Wystarczy obniżyć napięcie na trafo i problem znika - żadna wielka robota pod warunkiem że enrgetyka ma chwilę czasu ( Tylko pojawia się nowy - za niskie napięcie na końcu linii. I na to nie ma prostej rady. Więc po co ma obniżać napięcie, skoro przed przekroczeniem broni zabezpieczenie falownika i jego wyłączanie się? Dla ZE problemu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.05.2021 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 A może ktoś wyjaśnic co sie stanie jesli w obrebie jednego transformatora bedzie 100 domków i srednio w każdym z nich w godzinach od 11-tej do 15-tej będzie pobór 2kw czyli razem 200kw a w 30tu z nich zostanie założona instalacja po 10kwp i w tych godzinach produkcja będzie(lub mogła by byc) na poziomie 300kwa) część z bardziej zaawansowanych inwerterów obniży swoją moc aby nadal cos produkowaćb) część z gorszych inwerterów sie wyłaczy całkowiciec) nie bedzie to mialo znaczenia(czy transformator potrafi "zadziałać"w drugą stronę i podnieść napięcie do średniego aby wtłoczyć te 100kw nadmiaru poza obreb tego trafo ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.05.2021 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 a) część z bardziej zaawansowanych inwerterów obniży swoją moc aby nadal cos produkować Który tak działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.05.2021 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 Który tak działa? Nie wiem dlatego pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.05.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 Nie wiem dlatego pytam AFAIK obecnie każdy musi się wyłączyć jak napięcie jest poza normą - całkowicie, choćby przekroczenie było na jednej fazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graciela8 03.11.2021 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 (edytowane) Zbyt dużo informacji na raz. Jednak myślałem że sam będę potrafił to ogarnąć ale bez wiedzy osób które sie tym zajmują nie ma szans... Także dzięki za info i według Was skontaktuje sie z - Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts