Użytkownik97 02.01.2021 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Witam wszystkich użytkowników forum. Przymierzam się do wymiany kopciucha w domu, a jako że mam zamontowaną fotowoltaike to intensywnie zastanawiam się nad pompa ciepła (o której jednak mało co jak na razie wiem-proszę więc o wyrozumiałość). Do rzeczy. Zastanawiam się nad tym w jakim przedziale temperatur powinna pracować pompa ciepła. W starym kopciuchu robiłem tak, ze pozwalałem mu się nagrzać do 50-60 stopni, po czym zamykałem dopływ powietrza i piec stopniowo się ochładzał do 45-50 stopni. W okolicach 40 juz najczęściej trzeba było dołożyć węgla. Czyli, jako że pompa trzymałaby stałą temperaturę, to sadze ze musiałbym ja ustawić gdzieś w okolice 45 stopni, by zapewnić komfort termiczny. I tu rodzi się moje pytanie. Czy pompa ciepła mogłaby zapewnić ekonomiczne grzanie do takiej temperatury? Jeden z fachowców(lub też może "fachowców") wyliczył, że potrzebowałbym pompę ciepła o mocy 12kw. Zaproponował LG Therma. Czy ta konkretna pompa sprawdziłaby się przy grzaniu nastawionym na 45 stopni? Czy może musiałbym do kosztów montażu pompy doliczyć koszt wymiany grzejników na większe? Podłogówka raczej nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 02.01.2021 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Kierunek myślenia dobry PV + PC.Reszta to wróżenie z fusów, brak informacji o budynku, o izolacjach ścian, dachu, czy podłóg.Brak danych jak i na jakich wstępnych założeniach została dobrana moc PC 12 kW.Podajesz tylko temp. pieca, która też jest zmienna - na tej podstawie można powiedzieć wszystko byle jak i jednocześnie nic konkretnego. Z tego co podajesz ta temp. średnia 45*C to chyba dla obecnych temp. ok. 0*C,przy -20*C możesz już potrzebować 60*C - tu wchodzisz w pompy wysokotemperaturowe. By utrzymać się przy PC niskotemperaturowej musiałbyś dodatkowo przewymiarować grzejniki - o ile ? Trzeba policzyć jakie masz przegrody zewnętrzne, ile na nich izolacji - jakie jest zapotrzebowanie domu na ciepło OZC.Policzyć moc obecnych grzejników. Różnica w cenie PC nisko czy wysoko temp. może przekraczać 10'000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.01.2021 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Witam wszystkich użytkowników forum. Przymierzam się do wymiany kopciucha w domu, a jako że mam zamontowaną fotowoltaike to intensywnie zastanawiam się nad pompa ciepła (o której jednak mało co jak na razie wiem-proszę więc o wyrozumiałość). Do rzeczy. Zastanawiam się nad tym w jakim przedziale temperatur powinna pracować pompa ciepła. W starym kopciuchu robiłem tak, ze pozwalałem mu się nagrzać do 50-60 stopni, po czym zamykałem dopływ powietrza i piec stopniowo się ochładzał do 45-50 stopni. W okolicach 40 juz najczęściej trzeba było dołożyć węgla. Czyli, jako że pompa trzymałaby stałą temperaturę, to sadze ze musiałbym ja ustawić gdzieś w okolice 45 stopni, by zapewnić komfort termiczny. I tu rodzi się moje pytanie. Czy pompa ciepła mogłaby zapewnić ekonomiczne grzanie do takiej temperatury? Jeden z fachowców(lub też może "fachowców") wyliczył, że potrzebowałbym pompę ciepła o mocy 12kw. Zaproponował LG Therma. Czy ta konkretna pompa sprawdziłaby się przy grzaniu nastawionym na 45 stopni? Czy może musiałbym do kosztów montażu pompy doliczyć koszt wymiany grzejników na większe? Podłogówka raczej nie wchodzi w grę. Akurat to czy pompa lg 12kw czy inna to nie wynika z Twoich grzejników a z tego jakie Twoja chata ma zapotrzebowanie na cieplo i obciazenie w temp.obliczeniowej czyli np.minus 20st. 45st na grzejnikach to juz górna granica w miarę ekonomicznej pracy pompy niewazne czy lg czy innej. Jeszcze zalezy w jakich temp.zewnetrznych musisz miec stale te 45st na grzejnikach i czy przez 24h na dobe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 02.01.2021 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Czy może musiałbym do kosztów montażu pompy doliczyć koszt wymiany grzejników na większe? Podłogówka raczej nie wchodzi w grę. Raczej pewne, że nie wymienić, ale dołożyć grzejników - a to niższe koszty. Ile dołożyć to na podstawie tej informacji trudno powiedzieć. Jeśli da się zwiększyć ocieplenie, to może się okazać, że będzie trzeba dokupić mniej grzejników, ale wtedy być może mniejsza pompa wystarczy, czyli tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2021 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Witam wszystkich użytkowników forum. Przymierzam się do wymiany kopciucha w domu, a jako że mam zamontowaną fotowoltaike to intensywnie zastanawiam się nad pompa ciepła (o której jednak mało co jak na razie wiem-proszę więc o wyrozumiałość). Do rzeczy. Zastanawiam się nad tym w jakim przedziale temperatur powinna pracować pompa ciepła. W starym kopciuchu robiłem tak, ze pozwalałem mu się nagrzać do 50-60 stopni, po czym zamykałem dopływ powietrza i piec stopniowo się ochładzał do 45-50 stopni. W okolicach 40 juz najczęściej trzeba było dołożyć węgla. Czyli, jako że pompa trzymałaby stałą temperaturę, to sadze ze musiałbym ja ustawić gdzieś w okolice 45 stopni, by zapewnić komfort termiczny. I tu rodzi się moje pytanie. Czy pompa ciepła mogłaby zapewnić ekonomiczne grzanie do takiej temperatury? Jeden z fachowców(lub też może "fachowców") wyliczył, że potrzebowałbym pompę ciepła o mocy 12kw. Zaproponował LG Therma. Czy ta konkretna pompa sprawdziłaby się przy grzaniu nastawionym na 45 stopni? Czy może musiałbym do kosztów montażu pompy doliczyć koszt wymiany grzejników na większe? Podłogówka raczej nie wchodzi w grę. Świerzynka... Witaj CZYTAJ i pytaj (po poczytaniu, o to co niejasne). Od zawsze jest kilka prostych zasad. - Dom, taki jaki jest, weźmie tyle ciepła, ile musi! - Ciepło do wnętrz da się dostarczyć na sto sposobów. -Jedne są SKUTECZNE a inne SPRAWNE, i naucz się tego nie mylić. - Nie płacisz za ciepło do ogrzania domu a za pobraną ENERGIĘ ! - Im dom mniej potrzebuje tym droższą energię (postać energii) możesz do grzania zatrudnić. - Zwykle najtańsza postać energii (drewno z własnego lasu) jest najbardziej pracochłonna. - Grzejniki... kaloryfery... Im większa powierzchnia tym skuteczniej działają. Żeliwiaki są "smutne" bo potrzebują wysokich temperatur zasilania. Pompa ciepła... Jaka? Wiele zależy od miejsca w którym mieszkasz. Im bardziej Suwałki - tym mocniejsza. Im bardziej Wrocław - tym słabsza przy takim samym domu. Jest takie coś jak OZC (Obliczenie zapotrzebowania na ciepło). BARDZO zgrubnie możesz sam to policzyć jak kilogramy (tony) spalane w kopciuchu przeliczysz na kWh uwolnionej energii i odejmiesz stratę kominową. Optymalnie? Wyrzucić żeliwiaki i zamienić na płytowe z falbanką - zasilane sporo niższą temperaturą. Oszacować/obliczyć OZC - Wyjdzie jak dużego (mocnego) źródła ciepła potrzebujesz. Rozważyć czy pompa gruntowa czy powietrzna (mocno zależy od tego gdzie mieszkasz. Poszukać dotacji w czystym powietrzu i gdzie się da - dają czasem sporo. Za samą likwidację komina każdemu dają 5 000zł. Na termomodernizację są osobne fundusze. No i... zimą bym tego nie robił. Zimą to bym poczytał, popytał i poszukał. "Raczej pewne, że nie wymienić, ale dołożyć grzejników - a to niższe koszty." Cena żeliwa w skupie to teraz ponad 80 groszy za kilo. Podnosiłeś kiedyś żeliwiaka? Adam M. Edytowane 2 Stycznia 2021 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Użytkownik97 02.01.2021 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Dziękuję wam za odpowiedzi. W moim pytaniu nie chodziło o dobór samej pompy, a raczej o mocno orientacyjne stwierdzenie czy pompa ciepła jest jakkolwiek ekonomiczna przy nastawianiu jej na 45 stopni na grzejnikach(kaloryferach...). Podałem te 12kw, gdyż nie byłem pewny czy taka informacja jest potrzebna do takiego orientacyjnego stwierdzenia Kierunek myślenia dobry PV + PC. Reszta to wróżenie z fusów, brak informacji o budynku, o izolacjach ścian, dachu, czy podłóg. Brak danych jak i na jakich wstępnych założeniach została dobrana moc PC 12 kW. Podajesz tylko temp. pieca, która też jest zmienna - na tej podstawie można powiedzieć wszystko byle jak i jednocześnie nic konkretnego. Z tego co podajesz ta temp. średnia 45*C to chyba dla obecnych temp. ok. 0*C, przy -20*C możesz już potrzebować 60*C - tu wchodzisz w pompy wysokotemperaturowe. Tak, 45 stopni przy temperaturze aktualnej- okolice 0 stopni na zewnątrz. Przy niższych temperaturach 45 nie wystarczyłoby absolutnie, co sprowadza mnie do wniosku że faktycznie musiałbym zmienić grzejniki na większe(i nie, nie mam aktualnie żeliwnych), albo najlepiej iść w podłogówkę- ale to odpada. Wstępny dobór mocy pompy wykonał "fachowiec"- gość który pompy montuje, wiec nie ufam mu w pełni. Zależało mi jednak by mieć jakiekolwiek rozeznanie o kosztach. Gdybym juz na poważnie miał zakładać to pewnie zapłacę komuś za profesjonalne wyliczenia. Co do samego budynku, to sprawa jest taka że budynek ma dwadzieścia kilka lat, i od nowości był ocieplony(styropian w ścianach i stopach), jednak na dzień dzisiejszy pewnie wpasowuje się w kategorię "dom starszy ocieplony". No ale wyliczeniami zapotrzebowania itp zajmę się gdy wyjdę z fazy "przymierzania" do fazy "zdecydowania" ������ Dziękuję Wam bardzo za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 02.01.2021 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Ja mam grzejniki panelowe (novello, zwykłe o głębokości 10cm) a zamieniłem piec na ekogroszek na pompę ciepła. Zasilanie CO mam cały czas 40*. Jak było u nas -10* to spokojnie dawały radę, a tak na oko pracowały wtedy tylko przez 50% czasu (parę godzin grzania, parę godzin przerwy i tak w kółko). Dom 10 letni, dość dobrze ocieplony, ale mieszkamy prawie na Podhalu. Edytowane 2 Stycznia 2021 przez Nanofox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 03.01.2021 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Są też pompy ciepła Polskich producentów na CO2 które dają wyższą temperaturę od standardowych przy tym samym poborze energi a jaki producent to ja nie wskażę bo każdy może to sam znaleźć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 03.01.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 (...) Tak, 45 stopni przy temperaturze aktualnej- okolice 0 stopni na zewnątrz. Przy niższych temperaturach 45 nie wystarczyłoby absolutnie, co sprowadza mnie do wniosku że faktycznie musiałbym zmienić grzejniki na większe(i nie, nie mam aktualnie żeliwnych), albo najlepiej iść w podłogówkę- ale to odpada. (...) Przed decyzją o wymianie grzejników należy wykonać pomiary temperatur (wyjście/powrót) dla: - grzania całodobowego - zwiększonej (na ile to możliwe) wartości przepływu w układzie (otwarte zawory przy grzejnikach i zwiększona wydajność obiegówki) Układy z kotłem często pracują ze stosunkowo małym przepływem co skutkuje wysoką temperaturą zasilania. Jeśli uda się zwiększeniem przepływu zmniejszyć wartość różnicy wyjście/powrót do jakichś 6 - 8*C, to będzie to w zupełności wystarczające dla PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Użytkownik97 03.01.2021 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Są też pompy ciepła Polskich producentów na CO2 które dają wyższą temperaturę od standardowych przy tym samym poborze energi a jaki producent to ja nie wskażę bo każdy może to sam znaleźć . Hmm. A jak wychodzą cenowo takie pompy względem tradycyjnej powietrze woda, np. tej LG Therma 12kw(w sensie ile wyniosłaby cena takiej na CO2, która odpowiadałaby mocy tej LG- o ile oczywiście można to jakoś określić)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.01.2021 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Przed decyzją o wymianie grzejników należy wykonać pomiary temperatur (wyjście/powrót) dla: - grzania całodobowego - zwiększonej (na ile to możliwe) wartości przepływu w układzie (otwarte zawory przy grzejnikach i zwiększona wydajność obiegówki) Układy z kotłem często pracują ze stosunkowo małym przepływem co skutkuje wysoką temperaturą zasilania. Jeśli uda się zwiększeniem przepływu zmniejszyć wartość różnicy wyjście/powrót do jakichś 6 - 8*C, to będzie to w zupełności wystarczające dla PC. Zigi, dodam jeszcze tylko ,że bardzo często w CO węglowych są montowane obiegówki o dość małych przepływach dla PC. Koszt takiej full electric pompeczki o przepływie ponad 1m3/h (oczywiście w zakresie jej pracy...) to ok 400 pln. Osobiście dobierałem PC do grzejników w trzech budynkach i w żadnym nie trzeba było dokładać czy nawet wymieniać grzejników-wszystkie opracują do 48st max. W dwóch przypadkach grzejniki były dobierane pod temp ok 55st , w jednym zupełnie "na oko" ponad 20 lat temu -a grzane było na wysokich temp przez kilka godzin... Ale , to moje doświadczenia-zaraz ktoś mi tu napisze ,że w zasadzie jest zupełnie odwrotnie... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts