Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła modernizacja wybór umiejscowienie

Program93

Recommended Posts

No jak przy założeniu PC jest wymóg pod nią zbiornika to oczywiście tutaj wyjścia nie ma .

Ciekawa jest pompa ciepła na rynku firmy kołton model 11kw przy -15 COP dla 35st. zasilania 2,88 ,a dla zasilania 55 COP 2,28 dużej rozbieżności nie ma więc ten model by mi wystarczył tylko ,że tabela dla -15 i tej pompy wskazuje moc grzewczą 7kw ,a moc znamionową czyli 11kw dla temp +7 stopni . Tutaj również musi mi ktoś dopowiedzieć jak to działa skoro te 11kw ma zapotrzebowanie budynek przy -20 i wtedy pompa musi taką moc wytworzyć .

No jak przy założeniu PC jest wymóg pod nią zbiornika to oczywiście tutaj wyjścia nie ma .

Ciekawa jest pompa ciepła na rynku firmy kołton model 11kw przy -15 COP dla 35st. zasilania 2,88 ,a dla zasilania 55 COP 2,28 dużej rozbieżności nie ma więc ten model by mi wystarczył tylko ,że tabela dla -15 i tej pompy wskazuje moc grzewczą 7kw ,a moc znamionową czyli 11kw dla temp +7 stopni . Tutaj również musi mi ktoś dopowiedzieć jak to działa skoro te 11kw ma zapotrzebowanie budynek przy -20 i wtedy pompa musi taką moc wytworzyć .

Poczytaj trochę o PC Masz całą zimę wiosnę i lato -bo chyba teraz nie będziesz zakładał.

Skoro jesteś pewien co do zapotrzebowania to ja na twoim miejscu bym brał T cap tak jak większość tu ma . Nikt nie pisze że marznie. Ważne aby ten montaż przeprowadził dobry instalator bo tu może być więcej rozczarowań niż to że braknie mocy.

Tych -20* to parę godz./rok więc nie będzie w domu 22*C tylko 20 a zawsze można upiec ciasto i piekarnik cos tam da .Na pewno nie zamarzniesz.

Edytowane przez -voymar-

Właśnie to samo widzę popularność T cap u mnie model 12kw by pasował . Jeżeli jest wolna ręka to lepiej mono czy split ? Warto mieć tą jednostkę wewnątrz ?

Na szybko Panas 25tys. Kołton 31tys. jakaś róźnica jest , najlepiej taka pompa i montaż ,aby serwis był dostępny "pod ręką"

Właśnie to samo widzę popularność T cap u mnie model 12kw by pasował . Jeżeli jest wolna ręka to lepiej mono czy split ? Warto mieć tą jednostkę wewnątrz ?

Na szybko Panas 25tys. Kołton 31tys. jakaś róźnica jest , najlepiej taka pompa i montaż ,aby serwis był dostępny "pod ręką"

Ja zakładałem splita 2 miechy temu i dobry istalator mono ci odradzi. A i ty nie bedziesz mial problemu że tam coś zamarznie. Poprawnie zalozona PC nie wymaga żadnego tam grzebania przy niej serwis 1 raz na rok

Ok , wiec napewno split . Przy pompie tez jest zasada , ze bufor większy tym lepszy np. można dać taki 500-1000 litrów czy o wiele mniejszy wystarczy ?

Również proszę o informacje do wcześniejszego posta na temat głowic na grzejnikach czy mogą zostać czy lepiej przejść na pogodowke i stały przepływ da to lepsza prace PC ?

Ok , wiec napewno split . Przy pompie tez jest zasada , ze bufor większy tym lepszy np. można dać taki 500-1000 litrów czy o wiele mniejszy wystarczy ?

Również proszę o informacje do wcześniejszego posta na temat głowic na grzejnikach czy mogą zostać czy lepiej przejść na pogodowke i stały przepływ da to lepsza prace PC ?

Lepiej jechac krzywa czyli pogodówka bo wtedy masz najnizsze mozliwe zasilanie niz grzac wode do wyzszych temperatur i ograniczac to termostatami .(jak bedziesz mial sprzeglo bufor to moga zostac te glowice ale i tak ustawiasz na krzywej).

Masz raczej zimna chate wiec bedziesz grzal w sposób ciagly nie w jakis taryfach wiec magazynowanie energi w buforze na potem jeat Ci nie potrzebne.

Stosuje sie tylko taki buforek 50l lub 100l wpiety w instalacje na zasadzie ze obiegówka z PC mieli wode pomiedzy pompa ciepla a buforkiem a druga pompka obiegowa mieli wode pomiedzy buforkiem a grzejnikami.

W pompach(zalezy jaki producent) sa jeszcze grzalki pomocnicze (albo trzeba dokupic) ktore wspomagaja pompe w niskich temperaturach.

Jedni dobieraja pompy tak zeby mocy z samej pompy wystarczylo nawet na minus25 wtedy przewaznie maja klopot w cieple dni z za dużą moca pompy.

Inni dobieraja do punktu biwalencji np.minus 10 czy 15 ponizej tych temperatur pompa tez chodzi tylko wspomaga sie grzalkami nie ma wtedy problemu z cieplejszymi dniami a godzin z temperaturami ponizej minus15 jest tak malo ze nie trzeba sie bac ze te grzalki zjedzą jakis majatek.

Tak jak patrzyles na tego kołtona ze daje juz przy minus iles tam mniej mocy niz potrzebujesz to wlasnie wtedy uzupelniasz to grzalkami.

Pompy innych producentow maja tak samo wyjatkiem sa pompy "szczególne"takie jak tcap ale za to trzeba znowu dolozyc kapuchy (w niektórych przypadkach bardziej sie oplaca tymi grzalkami podjechac niz przeplacac za tcapa)

Kołton jest na czynniku r290 pewnie dlatego ma wyzsze copy niz pompy na r410 .teraz weszly na r32 ktore sa sprawniejsze niz r410 ale tcapy sa dalej na r410.

Dlatego wszystko sobie trzeba przeliczac co dla kogo lepsze i barfziej oplacalne.

Kołton jest monoblokiem (których tez podobno nie trzeba sie tak bac )sa plusy i minusy jednych czy drugich rozwiazan.

...

Stosuje sie tylko taki buforek 50l lub 100l wpiety w instalacje na zasadzie ze obiegówka z PC mieli wode pomiedzy pompa ciepla a buforkiem a druga pompka obiegowa mieli wode pomiedzy buforkiem a grzejnikami.

...

Taki buforek to lepiej szeregowo wpiąć i nic się nie mieli.

- Jak na wylocie to woda przepływa przez bufor - leci na grzejniki i z grzejników wraca bezpośrednio do Pompy.

- Jak na powrocie - to z pompy do grzejników - a bufor na powrocie przed pompą.

Starczy wtedy pompa obiegowa w Pompie Ciepła - często jest oszczędniejsza i mocniejsza niż pompki niezależne. I nie trzeba dodatkowej pompy dokładać.

Taki buforek to lepiej szeregowo wpiąć i nic się nie mieli.

- Jak na wylocie to woda przepływa przez bufor - leci na grzejniki i z grzejników wraca bezpośrednio do Pompy.

- Jak na powrocie - to z pompy do grzejników - a bufor na powrocie przed pompą.

Starczy wtedy pompa obiegowa w Pompie Ciepła - często jest oszczędniejsza i mocniejsza niż pompki niezależne. I nie trzeba dodatkowej pompy dokładać.

No a co mu da takie podlaczenie jak chce zachowac termostaty na kazdym grzejniku jak sie pozamykaja to błąd przeplywu.

Takie podlaczenie jak piszesz to jak ktos ma malo wody w obiegu.

Słuchales szumu wody w grzejnikach zdlawionych czesciowo glowicą termostatyczną podczas dwfrostu np.o 4tej nad ranem ??

Co do bufora to też myslalem aby byl większy Lecz ten co proponuje Panasonic 50L w zupełności wystarczy. PC nie grzejesz jak grzalką lub smieciuchem abyś musial magazynować wodę . Przy PC to raczej wyjdzie na straty i większe koszty ogrzewania/rok. Zasada to dobry instalator aby wszystko dobrze spiął w calość

Po przestudiowaniu trochę materiału również najlepszym wyjściem będzie wpięcie bufora 50l , aby zachować minimalny zład po zamknięciu termostatów i jakiś przepływ oraz rozdzielenie układu bo może nie wspomniałem ale , mam ok. 30m2 podłogówki , która aktualnie z racji grzejników nie chodzi . Co do kotła przy zapotrzebowaniu 11kw lepiej iść w stronę tcap 9kw niż 12kw , źródła mówią , że ta mniejsza będzie efektywniejsza , a awaryjnie grzałka jej pomoże przy tych okolicach -20 .

Po przestudiowaniu trochę materiału również najlepszym wyjściem będzie wpięcie bufora 50l , aby zachować minimalny zład po zamknięciu termostatów i jakiś przepływ oraz rozdzielenie układu bo może nie wspomniałem ale , mam ok. 30m2 podłogówki , która aktualnie z racji grzejników nie chodzi . Co do kotła przy zapotrzebowaniu 11kw lepiej iść w stronę tcap 9kw niż 12kw , źródła mówią , że ta mniejsza będzie efektywniejsza , a awaryjnie grzałka jej pomoże przy tych okolicach -20 .

A moze wystarczy w strone zwyklej 9kw przeciez nie wiesz ile tego wegla szlo na potrzeby cwu,a to ze piec mial 11kw nie oznacza ze na takiej mocy pracowal bo musialby chodzic chyba na okretke na 75st

Po przestudiowaniu trochę materiału również najlepszym wyjściem będzie wpięcie bufora 50l ,

aby zachować minimalny zład po zamknięciu termostatów i jakiś przepływ oraz rozdzielenie układu

bo może nie wspomniałem ale , mam ok. 30m2 podłogówki , która aktualnie z racji grzejników nie chodzi .

Co do kotła przy zapotrzebowaniu 11kW lepiej iść w stronę tcap 9 kW niż 12kW , źródła mówią ,

że ta mniejsza będzie efektywniejsza , a awaryjnie grzałka jej pomoże przy tych okolicach -20 .

Zbiornik /bufor/sprzęgło 50 l Panasonica - to zbiornik ze stali nierdzewnej

... - w zupełności wystarczy,

TCap 9 kW + 3 kW grzałki > 11 kW wg; obliczeń, będzie efektywniejsza;

- szczególnie przy temperaturach > 0 C,

Moc grzejników powinna być > = od mocy pomieszczeń,

@Andrzej5101 , każda inna pompa może i tak , ale akurat nie Panasonic T-CAP. 9kW to ograniczona "programowo" 12kW , wszystkie kluczowe komponenty ma te same (sprężarka , parownik , wymiennik) , inne są grzałki (12kW może mieć 9kW grzałek). Więc 12kW się tak samo nisko moduluje jak 9kW ( identyczna moc generowana przy niskiej modulacji) , a przy pełnym obciążeniu będzie miała większą moc ( nieograniczoną programowo)

Także T-CAP 9kW +3kW grzałek nie ma prawa być efektywniejsze od T-CAP 12kW. Przy bardzo niskich temperaturach będzie tak samo wydajna , a w ciutkę wyższych ma szansę wygenerować większą moc.

Tylko trzeba dopłacić z 2,5tys więcej...

Edytowane przez MiG25

Zostaje w takim razie kwestia ceny??

Obecnie - jest tendencja montażu klimatyzacji dla ;

- 1-nego czy 2-wu pomieszczeń najbardziej nasłonecznionych,

- więc wg; mnie bardziej racjonalnym wyborem jest TCap 9 kW

A wedlug mnie bardziej racjonalne jest obliczenie jakie ma obciazenie bo jak na caly rok palil 3,5t ekogrochu łącznie z cwu na caly rok to prawdopodobnie zwykla 9kw mu wystarczy a wyta sporo tys.mniej

Program93

Poczytaj temat przeze mnie założony https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi

przeszedłem tę drogę we właśnie zakończonym roku, też mam grzejniki, od października grzeję Daikinem (akurat mój wybór padł na tą firmę).

W temacie jest dużo opisane i w pewnym sensie skrócony opis tego co czytałem w temacie pomp Panasonica.

Daikin jest jedną z droższych PC, ale na czynniku R32. Na plus w Daikinie że możesz splita (hydrobox) wewnętrzny zamówić z dowolną grzałką 3, 6 lub 9 kW, konfigurujesz sobie jaką jednostkę zewn. i jaką wewn. chcesz. Na plus też przejrzysty system sterowania pracą PC.

Na minus że w Daikinie drogi jest jakikolwiek osprzęt dodatkowy. Moduł LAN 600-800 zł, sterownik pokojowy Madoka 500-600 zł, grzałka 3 kW do bojlera nierdzewnego 2'000 zł. Gdy grzałka do bojlera nierdzewnego Joule kosztuje 270 zł też 3 kW.

Szukałem tańszych PC na czynniku R32 (na Kołtuna jakoś nie wpadłem), trafiłem na Kaisai i pierwszy porównywany model był 5 tyś. tańszy od Daikina 8 kW, ale słabszej wydajności, jak sprawdziłem model Kaisai z lepszą wydajnością to cenowo wyszedł podobnie jak Daikin. Ostatecznie zostałem przy Daikinie - to był mój wybór, nie namawiam do naśladowania. Tańsze są pompy LG, ale na starym czynniku R410a. Jak potrzebujesz mocy powyżej 10 kW - to chyba T-CAP będzie lepszym wyborem.

Termostaty przy grzejnikach mogą zostać (lepiej jakby były dedykowane do grzejników na instalacji grawitacyjnej - te maja lepsze przepływy, mniej dławią). Natomiast wszystkie odkręcasz na max i regulujesz krzywą pogodową (grzewczą) - potem dopiero przykręcisz tylko te głowice gdzie będziesz chciał mieć chłodniej.

U mnie na 13 grzejników w połowie mam termostaty, ale tylko przy trzech są przydławione przepływy.

Bufor 100 L kazałem zamontować z bypasem zarówno na ciepłej jak i na zimnej wodzie, regulując zaworami kulowymi mogę wodę puścić przez bufor na 2 osobne obiegi (stara pompa cyrkulacyjna jest wpięta), mogę całkowicie ominąć bufor lub (to mam ustawione obecnie) bufor jest na przepływie ciepłej wody szeregowo, wcześniej (październik/listopad) miałem bufor szeregowo na powrocie.

Moje poszukiwania informacji o PC przeszły taką drogę, że wpierw trafiłem przez googla na YT na filmy Karola (klimatyzacje Katowice - chwalił Panasonica T-CAP i monobloka Haier), potem trafiłem na to forum na temat Panasonica T-Cap, z forum na bloga Karbon Rybnik (ten zachęcił mnie do Daikina) - potem znowu wróciłem do lektury forum i tu zostałem na dłużej :D

Edytowane przez Marco36

Czy dużym problemem są przyłącza do grzejników fi15 miedź czyli niski przepływ? Staram się przewymiarowac grzejniki i duże czy małe pomieszczenie są wrzucone 25 żeberek akurat na cały parapet tyle wchodzi ,ale każdy ten grzejnik zasilany fi15 od jednej strony .

Głowice raczej zostawię są ustawione na stałe 3/3,5 wiec buforek tutaj się przyda choć drabinki oraz 30m2 podłogi będą tez załączane .

Głównie podoba mi się ten tcap tutaj zagwozdka na ta porę to 9kw czy 12kw tutaj prośba do was o pomoc oraz czynnik r32 . Mogę poczekać do roku na założenie , ale inny czynnik raczej nie zagości w pompach .