amator30 03.01.2021 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Witam, Mam problem z podłączeniem łącznika żaluzjowego. Z silnika rolety wychodzi przewód typu linka, a nie drut. Podłączam wszystko jak na zdjęciu poniżej, ale silnik rolety nie działa. Próbowałem też zaciskać linkę w tulejkę zaciskową, ale wtedy przewód nie mieści się w miejscu na kabel w łączniku żaluzjowym. Łączę ze sobą neutralne i ochronne za pomocą wago (od skrzynki przewód drut, a od rolety linka), do L1 zasilanie z tablicy rozdzielczej, do X2, X3 zasilający (linka) z rolety (jak na dodanym zdjęciu). Proszę o jakąś podpowiedź, bo próbowałem już wszystkiego, dlaczego to nie działa? - mamy razem 9 rolet i żadna nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 05.01.2021 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Pewnie odpiszą Ci -wezwij elektryka z uprawnieniami albo montażystę rolet. No i słusznie, bo to raczej prosta sprawa dla nich będzie.Muszą ustalić czy jest zasilanie i czy jest ono poprawne.Teoretycznie czy jest to zgodne z projektem, schematem?Co do końcówek przewodów -mogą być pokryte cyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.01.2021 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 (edytowane) A sprawdziłeś napięcie między L i N?Ps. Tulejki źle dobrane, źle zaciśnięte do tego dochodzi złe mocowanie w wyłączniku. Edytowane 5 Stycznia 2021 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyspio 17.02.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Pewnie kolega już dał sobie radę... Jak dla mnie podłączone jest zgodnie ze schematem na włączniku, tylko jakoś mi ten schemat nie pasuje W takich sytuacjach polecam wziąć multimetr do ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts