Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom piętrowy z silikatów

Recommended Posts

WItam wszystkich w nowym roku:)

Przeglądam forum od wielu lat i wreszcie nadszedł ten czas aby rozpocząć przygodę z budową domu.

Chciałbym prosić Was o porady i sugestie co do projektu.

Po przejrzeniu tysięcy projektów, niestety nic co by mi (a raczej mojej żonie) w 100% pasowało nie znalazłem. Dlategoteż zdecydowałem się na projekt indywidualny. Założenia były następujące:

- duży dom piętrowy

- w miarę prosta bryła (nie wiem dlaczego, ale większość projektów gotowych domów piętrowych, jest dość skomplikowana/ przekombinowana)

- garaż ogrzewany w bryle budynku.

- dom posadowiony na płycie fundamentowej, ściany z silikatów

- strop - płyty strunobetonowe lub filigran.

- dach - 4 spadowy kąt 20-22 stopnie. prefabrykowane wiązary oraz dachówka ceramiczna/ betonowa?

- ogrzewanie - pompa ciepła i podłogówka w całym domu.

Obecnie jestem na etapie projektu. Załączam rzuty koncepcyjne. Jeżeli moglibyście cos doradzić, skorygować to byłbym bardzo wdzięczny.

Jeżeli budowaliście dom z silikatów na płycie fundamentowej to chętnie poznam wasze doświadczenia i rady na co zwrócić uwagę.

miłego dnia:-)

Pietro.jpg

Parter.jpg

Jak w garażu planujesz dwa auta to będzie ciasno. Na styk może wjedziesz ale z otwarciem drzwi to już może być średnio. Pamiętaj że w garażu zawsze dojdzie jakiś rower, kosiarka, regał. Wydaje mi się że 6x6 m to minimum.

To cofnięcie drzwi z wiatrołapu do salonu - nie wiem dlaczego tak?

Spiżarka - malusia. Wręcz symboliczna. Nie wiem jak tam u waz z gotowaniem?

Co do salonu - stół bilardowy na wyjściu na ogród? Ja bym tam widział raczej stół (ten normalny), a bilarda może wywalić na piętro, ewentualnie do tej ciemniejszej części salonu tu gdzie jest kanapa? Stół w tej chwili masz ustawiony w największym centrum komunikacyjnym domu, tak trochę nieszczęśliwie. Może go przesunąć chociaż pod samo okno, bo w tej chwili za każdym razem wychodząc z kuchni będziesz wpadał na stół.

powodzenia

• Like 1

ten stół bilardowy wstawił architekt, raczej go nie będzie. Ustawienie mebli to też kosmetyka. ale słuszna uwaga , przy takim ustawieniu bedzie ograniczone wejscie do kuchni.

Garaż będzie na 1 auto a pozostała część to tak jak wspomniałeś , miejsce na rower, kosiarke i do majsterkowania.

co do spiżarki to racja. Jest mała ale nie mam pomysłu gdzie ją umieścic. Nie chce juz powiększac domu bo i tak jest duży.

Cofnięcie ściany wiatrołapu po to żeby od razu nie wchodzić na schody.

Jeśli chodzi o strop betonowy i wiązary to może nieprecyzyjnie sie wyraziłem.

strop miedzy parterem a piętrem będzie betonowy a wiązary będą miedzy piętrem a poddaszem. Legary wiązarów będą tworzyły rusztowanie dla sufitu piętra.

daleko od lodówki do blatu kuchennego.

Spiżarka jest mała jak na tak duży dom.

To jest dom za milion (powyżej 300m2, przy założeniu 3 tyś/m2) + koszty urządzenia - mam nadzieję, że zdajecie sobie z tego sprawę?

Edytowane przez Elfir
  • Like 1

Drzwi w łazience na piętrze otwierają się z widokiem na sedes. Tam mogłyby być umywalki, a sedes na ich obecnym miejscu.

Nie wiem jak zorientowany jest ten dom, ale parter sugeruje wejście od zachodu. W takim przypadku okno w garderobie p.2 jest na północ. Ja bym z niego zrezygnował.

W sypialniach p.2 i p.1 zastanowiłbym się nad pojedynczym większym oknem, niż dwoma.

Garderoba w p.3 zyska na funkcjonalności jeśli będzie miała drzwi

• Like 1

Drzwi w łazience na piętrze otwierają się z widokiem na sedes. Tam mogłyby być umywalki, a sedes na ich obecnym miejscu.

Nie wiem jak zorientowany jest ten dom, ale parter sugeruje wejście od zachodu. W takim przypadku okno w garderobie p.2 jest na północ. Ja bym z niego zrezygnował.

W sypialniach p.2 i p.1 zastanowiłbym się nad pojedynczym większym oknem, niż dwoma.

Garderoba w p.3 zyska na funkcjonalności jeśli będzie miała drzwi ������

Zgadzam się, wchodzi się do łazienki i widać sedes i bidet. Na to też zwrócił uwagę architekt ale mi jakoś to nie przeszkadza wizualnie. Chyba wole oddzielic wanne, prysznic, umywalki od części toaletowej.... ale jeszcze to przemyśle.

Okno w garderobie też mi sie nie podoba ale architekt mówi że z zewnątrz ładniej to bedzie wyglądało bo będzie sie zgrywać z oknem na parterze w jednej linii.

Co do drzwi w garderobie p.3 , też to zauważyłem ale powiedziałem żonie, że już za późno na zmiany ponieważ projekt już został wysłany do urzędu. Musi być wejscie od góry z poddasza:-)

To jest dom za milion (powyżej 300m2, przy założeniu 3 tyś/m2) + koszty urządzenia - mam nadzieję, że zdajecie sobie z tego sprawę?

Dom ma 239m2+ garaż 32m2. Starałem się aby bryła była możliwie prosta i wszystkie elementy konstrukcyjne domu mało skomplikowane. Milion to pewnie by kosztował gdybym do wszystkiego brał drogie ekipy i drogie materiały.

Instalacje elektryczne, hydraulike, podłogówke i wentylacje będe robił sam tak samo układanie płytek i wszelkie zabudowy i może ocieplenie. Także myśle że w 750tys się zmieszcze. :)

Okno w garderobie też mi sie nie podoba ale architekt mówi że z zewnątrz ładniej to bedzie wyglądało bo będzie sie zgrywać z oknem na parterze w jednej linii.

No to jeszcze musisz wstawić to okno na parterze, aby się to z garderoby mogło z nim zgrać. Chyba, że to taki sam patent jak z drzwiam do garderoby

EDIT.

Jeszcze jedno mnie zastanawia. Na czym te płyty stropowe mają się opierać? Ściany na piętrze jakoś mi się nie pokrywają z belką z parteru.

Edytowane przez Emtebe

Jeszcze jedno mnie zastanawia. Na czym te płyty stropowe mają się opierać? Ściany na piętrze jakoś mi się nie pokrywają z belką z parteru.

Parter_strop.jpg

Myślę że płyty stropu, między parterem a piętrem będą ułożone w taki sposób jak na rysunku(na czerwono). Prawdopodobnie trzeba będzie jeszcze dodać jeden podciąg i dwa słupy (na zielono). A być może uda się ułożyć wszystkie płyty w jednym kierunku .(horyzontalnym)

Więźba dachowa ma być oparta tylko na ścianach zewnętrznych piętra. Nad piętrem nie będzie stropu betonowego, tylko dźwigary więźby.

@Elfir

Liczyłem powierzchnie całkowitą podłóg. Czyli cała powierzchnia parteru i piętra minus ściany nośne i działowe. Wychodzi 271m2

ja bym wyrównała ścianę wiatrołapu ze ścianą kuchni i garderoby i odwróciła drzwi. Wówczas nie wchodziło by się z wiatrołapu na wystający stopień schodów, o który mozna się potknać.

Elfir chyba masz racje, kolega tomasziolkowski też na to zwrócił uwage. Musze to obgadać z architektem, no i to nieszczesne okno w garderobie.

Gdzie jest odpływ z kanalizacji z łazienki i pralni na górze? Przez salon i sypialnię?

Przez salon na pewno nie. Liczę, że pralnie i umywalki w łazience puszcze jedną rurą fi 50 w izolacji stropu do pionu zbiorczego fi 110 przy WC. Wanne i prysznic tak samo do pionu. Pion będzie wychodził w narożniku łazienki na dole.

p1.jpg

p2.jpg

p3.jpg

Jeśli to zbyt duża odległość i zbyt mały spadek to pralnie i umywalki poprowadze do pionu umieszczonego w narożniku małego pokoju w zabudowie szafy.