Lukasz11 04.01.2021 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Pytanie do tych, co mają domy z silikatów o szerokości 18cm (taka grubosc muru). W jakiej klasie wytrzymałości na ściskanie są wasze bloczki?U mnie konstruktor zaproponował aż 25 MPa. I zastanawiam się, czy warto dawać do przeliczenia innemu konstruktorowi. W sensie jaka szansa, że przeliczy i wyjdzie niższa klasa? Kierownik budowy sugeruje, że ma to sens (przeliczenie). Przeliczenie kosztuje, ale bloczki o wyższej klasie wytrzymałości są drozsze i trudno dostępne. Mój dom to:Silikaty 18cmStrop Vector (rozpiętości około 4,4m - 5,4m)Dach krokwiowo-jetkowy kryty dachówka ceramiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 04.01.2021 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Mam w projekcie silikat 18 minimum 15MPa. Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym 22,5x8,6, strop lany, więźba tradycyjna drewniana, przez środek puszczona belka na słupach, maksymalna odległość od belki do ściany konstrukcyjnej to 4,90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2021 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 nie mam pojęcia - pojechałam do hurtowni budowlanej i kupiłam 18 cm. Nikt nie mówił o ściskaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 04.01.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 15Mpa to nadal jest kilka razy więcej niż porotherm czy BK, bo w ich przypadku to chyba poniżej 5Mpa, a ściany nośne z nich stawiają, nawet w budynkach piętrowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 04.01.2021 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 To samo mówi mój kierbud. Ale by się zgodził na klasę 15 MPa potrzebuje podpisu uprawnionego konstruktora. I znów kasa poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2021 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 spytaj się konstruktora dlaczego takie. Mój wrysował pręty jak pod bunkier z lądowiskiem helikopterów, a po konsultacji wyszło, ze zrobił "na oko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 04.01.2021 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Ja o swoim biurze architektonicznym chce szybko zapomnieć... Ale pytałem konstruktora, czemu tak. Odpowiedział, że na jednej ścianie musi byc taka klasa, a na pozostałych wystarczy "tylko" 20 MPa. W ostatecznej wersji projektu jest jednak mowa wyłącznie o 25 MPa.No nic, trzeba zasponsorowac innego konstruktora. Wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 05.01.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Ja mam piętrowy dom, pełne piętro z sylikatu 18, dokładnie N18 z H+H i tam chyba jest 15MPa. Dom z dwoma stropami żelbetowymi 15cm, więźba tradycyjna oraz dachówka ceramiczna. Nie sądzę, żeby to miało się rozpaść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts