NieporadnyWojtek 04.01.2021 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Dzień dobry. Planuję montaż w nowo budowanym domu kotła gazowego kondensacyjnego dwufunkcyjnego, ma współpracować z ogrzewaniem podłogowym.Jako że kocioł będzie musiał być raczej 24kW to przejście z kominem przez ścianę odpada. Dom jest z poddaszem użytkowym ale nad garażem (przyklejonym do domu) będzie płaski stropodach (z grubsza plan zagospodarowania zabrania poddasza nad garażem), czy mogę zatem wyjść kominem dwuściennym stalowym przez stropodach i zakończyć go na tej wysokości czy muszę ciągnąć go wyżej (i czy może być jeden taki komin czy osobno muszę robić dolot powietrza i wylot?). Pozdrawiam,Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 05.01.2021 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Dom z ogrzewaniem podłogowym i 24kW? Jaką powierzchnię będzie ogrzewał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieporadnyWojtek 05.01.2021 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Dom z ogrzewaniem podłogowym i 24kW? Jaką powierzchnię będzie ogrzewał? Jakieś 200m2 podłogi plus 42m2 garażu (bardziej warsztat dla mnie), do tego przepływowo CWU. Za duży przy uwzględnieniu przepływowego grzania CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 05.01.2021 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Użytkowałeś kiedyś instalację z przepływowym grzaniem CWU? Skąd ta decyzja? Moim zdaniem ani to ekonomiczne, ani wygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.01.2021 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Jakieś 200m2 podłogi plus 42m2 garażu (bardziej warsztat dla mnie), do tego przepływowo CWU. Za duży przy uwzględnieniu przepływowego grzania CWU? Może ktoś produkuje o mocy do 21 kW i wtedy można by wylot puścić przez ścianę. Kiedyś na pewno były tzw. "turbo" o mocy 21 kW z przepływową cwu. Kondensacyjne o mocy 24 kW na indywidualne zamówienie chyba któryś producent jest w stanie przeprogramować. A jeśli nikt tego nie robi, to może zdecydujesz się na taki z zasobnikiem. Te 24 kW tylko po to by bieżąca ciepła woda leciała z kranu? Do ogrzania domu wystarczy sporo mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieporadnyWojtek 05.01.2021 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 (edytowane) Może ktoś produkuje o mocy do 21 kW i wtedy można by wylot puścić przez ścianę. Kiedyś na pewno były tzw. "turbo" o mocy 21 kW z przepływową cwu. Kondensacyjne o mocy 24 kW na indywidualne zamówienie chyba któryś producent jest w stanie przeprogramować. A jeśli nikt tego nie robi, to może zdecydujesz się na taki z zasobnikiem. Te 24 kW tylko po to by bieżąca ciepła woda leciała z kranu? Do ogrzania domu wystarczy sporo mniejszy. W sumie może faktycznie lepiej mniejszy i do tego zbiornik na CWU? Jak jeszcze mieszkałem w domu rodziców to oni mieli grzanie CWU właśnie przepływowe, ale tylko CWU (grzanie domu było miałem). Jak wygląda sprawa cyrkulacji przy zastosowaniu kotła z przepływowym grzaniem CWU, to w ogóle może działać bez osobnego zbiornika? Edytowany: Dobra, już się zorientowałem mniej więcej, faktycznie do takiego domu przepływowe grzanie wody nie ma najmniejszego sensu. Bardzo dziękuję za odpowiedzi, będzie mniejszy kocioł jednofunkcyjny i do tego zasobnik CWU, jeszcze nie wiem jaki ale minimum te 250l (narazie jest nas troje, w tym dwie kobiety, docelowo jeszcze dojdzie 4 mieszkaniec). Edytowane 5 Stycznia 2021 przez NieporadnyWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 05.01.2021 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 250 L to sporo, ale pewnie nie zaszkodzi. U nas będzie pięcioro i mam w planach 200 L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 06.01.2021 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 ..... Dobra, już się zorientowałem mniej więcej, faktycznie do takiego domu przepływowe grzanie wody nie ma najmniejszego sensu. Bardzo dziękuję za odpowiedzi, będzie mniejszy kocioł jednofunkcyjny i do tego zasobnik CWU, jeszcze nie wiem jaki ale minimum te 250l (narazie jest nas troje, w tym dwie kobiety, docelowo jeszcze dojdzie 4 mieszkaniec). Dobra decyzja. Zbiornik 200-300 litrów. Różnią sie zazwyczaj tylko wysokością. Polecam nierdzewny. Będziesz miał spokój na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 06.01.2021 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 ... jeszcze nie wiem jaki ale minimum te 250l (narazie jest nas troje, w tym dwie kobiety, docelowo jeszcze dojdzie 4 mieszkaniec). Jaki jeszcze dojdzie -to bierz 300L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 08.01.2021 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Zamontuj Berettę MySmart 20 RSI, jest do 21kW i możesz komin przez ścianę puścić, a moc moim zdaniem jest wystarczająca do CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.01.2021 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Termet ma kotły 20 kW, zawsze wygodniej dać zasobnik, dodatkowo można dać cyrkulację jeśli będzie potrzebna.Nie wiem na ile to jest problem , ale jednak jakaś para wylatuje z komina i może zawilgotnieć ściana, albo pod rurą jakieś zacieki po deszczu się porobią, dobrze to przemyśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 09.01.2021 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Termet ma kotły 20 kW, zawsze wygodniej dać zasobnik, dodatkowo można dać cyrkulację jeśli będzie potrzebna.Nie wiem na ile to jest problem , ale jednak jakaś para wylatuje z komina i może zawilgotnieć ściana, albo pod rurą jakieś zacieki po deszczu się porobią, dobrze to przemyśl. Para wylatuje rurą w środku (mniejszą, ale dłuższą), więc nie ma obawy - nie zaświni ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts