wrotarianin 05.01.2021 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Witam. Interesuje mnie taka kwestia. Czy można postawić garaż na granicy działki, który będzie częściowo stykał się z budynkiem mieszkalnym poprzez łącznik lub bezpośrednio? Czy jeśli garaż nie ma okien na ścianie od strony granicy działek to może stać bliżej niż 4m mimo, że budynek mieszkalny z którym się łączy będzie miał okna po tej stronie? Czy może są w takim przypadku traktowane jako jedna bryła? Zapytam też bardziej ogólnie. Czy budynek w kształcie litery L może częściowo być usytuowany bliżej granicy? Jeśli ta krótsza wystająca część nie ma okien, czy też wymóg braku okien dotyczy całej strony budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/259586-czy-gara%C5%BC-dobud%C3%B3wka-z-%C5%82%C4%85cznikiem-mo%C5%BCe-by%C4%87-na-granicy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 05.01.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Witam. Interesuje mnie taka kwestia. Czy można postawić garaż na granicy działki, który będzie częściowo stykał się z budynkiem mieszkalnym poprzez łącznik lub bezpośrednio? Czy jeśli garaż nie ma okien na ścianie od strony granicy działek to może stać bliżej niż 4m mimo, że budynek mieszkalny z którym się łączy będzie miał okna po tej stronie? Czy może są w takim przypadku traktowane jako jedna bryła? Zapytam też bardziej ogólnie. Czy budynek w kształcie litery L może częściowo być usytuowany bliżej granicy? Jeśli ta krótsza wystająca część nie ma okien, czy też wymóg braku okien dotyczy całej strony budynku? Jeśli chodzi o okna od strony granicy to przepis mówi o ścianie. To nie jest tak, że budynek stojący 3 m nie może mieć w ogóle okien naokoło, tylko nie może mieć okien w tej ścianie, która jest bliżej niż 4 m od strony granicy. W każdym narożniku zaczyna się kolejna ściana. Nie wiem jak traktować garaż przyklejony do domu. Łukasz Ładziński się wypowie. I bardzo ważne: co mówi Twój MPZP? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/259586-czy-gara%C5%BC-dobud%C3%B3wka-z-%C5%82%C4%85cznikiem-mo%C5%BCe-by%C4%87-na-granicy/#findComment-7875819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts