Doe 05.01.2021 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Cześć, w planie zagospodarowania mam zapis że nakazuje się stosowanie w budynkach dachów stromych dwu- lub wielospadowych. Nigdzie nie znalazłem definicji dachu stromego, a jedynie że płaski to dach o nachyleniu do 12 stopni. Czy jeżeli zrobił bym dach o nachyleniu dwuspadowym o spadzie 13 stopni i zabudował attyką która i tak jest przewidziana w projekcie domu dostanę zgodę? Nakazuje się: 1) przeznaczenie na cele powierzchni terenu biologicznie czynnej nie mniej niż 60% powierzchni działki budowlanej; 2) stosowanie w budynkach dachów stromych dwu- lub wielospadowych; 3) zapewnienie liczby miejsc postojowych dla samochodów osobowych w liczbie nie mniejszej niż dwa miejsca postojowe na mieszkanie, z czego co najmniej połowa powinna być zagwarantowana miejscami garażowymi. Dodam, że w zakazach nie ma nic o płaskich dachach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.01.2021 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 A o kącie dachu nic MPZP nie mówi?q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doe 05.01.2021 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 A o kącie dachu nic MPZP nie mówi?q Nic, tylko tyle co wkleiłem. Mo mała wiejska gmina, plan jest dla całej gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.01.2021 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 U mnie, jak dobrze pamiętam, jest zapis dachach spadzistych do iluś stopni. Ale nie ma dolnej granicy w MPZP i dachy płaskie można mieć bez problemu. Tutaj wg mnie też, ale jak z interpretacją urzędniczą będzie nikt nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.01.2021 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 W 2008 też mieli taki problem na innym forum:https://forum.budujemydom.pl/topic/5371-dach-stromy-definicja/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 05.01.2021 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 zobacz czy twój plan nie definiuje dachów stromych w innym paragrafie. najczęściej jest to zdefiniowane w samym planie jako dach o kącie pomiędzy 35 a 45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 06.01.2021 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 zobacz czy twój plan nie definiuje dachów stromych w innym paragrafie. Dokładnie. Jeśli nie ma definicji dachu stromego to traktowałbym dach stromy jako bardziej spadzisty niż płaski czyli 12st. W takim wypadku pomysł z 13 st i attykami jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts