Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie ścian garażu w nowym domu - tynk mozaikowy

Recommended Posts

Witam,

Aby nieco przyspieszyć prace wykończeniowe, a także oszczędzić na wynagrodzeniu ekipy zdecydowałem się na samodzielne wykończenie garażu i kotłowni (oba pomieszczenia w obrębie domu, skomunikowane z nim, ogrzewane grzejnikami panelowym).

Na wszystkie ściany kładę tynk cementowo-wapienny. Pomysł mam taki, że wykonam na wszystkich ścianach garażu i kotłowni lamperię z tynku mozaikowego (koszt z gruntowaniem szacuję na ok. 25-30 zł/m2), górną część ścian jedynie pomaluję farbą białą farbą lateksową bez kładzenia gładzi szpachlowej. Jedynie ścianę za kotłem gazowym i część okalających ścian tynkuję mozaiką do samej góry.

Płytki mnie odstraszają, bo nie mam doświadczenia w ich kładzeniu (w gipsowaniu za to tak), a cenowo wyjdzie za materiał bardzo podobnie.

Pytania:

1) Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z tynkiem mozaikowym na ścianach garażu, jak wygląda temat jego czyszczenia oraz czy nie jest podatny na kruszenie/odklejanie się od ściany?

2) Na jakiej wysokości warto robić lamperię w garażu? 1,20m od posadzki jest wystarczające?

3) Czy można przy tynkach cem-wap. odpuścić sobie szpachlowanie i od razu malować ściany? Od razu mówię, że kompletnie nie zależy mi na efekcie gładkiej ściany w garażu.

Z góry dzięki za pomoc w temacie!

Pozdrawiam