Kuba989 07.01.2021 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Witam, Aby nieco przyspieszyć prace wykończeniowe, a także oszczędzić na wynagrodzeniu ekipy zdecydowałem się na samodzielne wykończenie garażu i kotłowni (oba pomieszczenia w obrębie domu, skomunikowane z nim, ogrzewane grzejnikami panelowym).Na wszystkie ściany kładę tynk cementowo-wapienny. Pomysł mam taki, że wykonam na wszystkich ścianach garażu i kotłowni lamperię z tynku mozaikowego (koszt z gruntowaniem szacuję na ok. 25-30 zł/m2), górną część ścian jedynie pomaluję farbą białą farbą lateksową bez kładzenia gładzi szpachlowej. Jedynie ścianę za kotłem gazowym i część okalających ścian tynkuję mozaiką do samej góry.Płytki mnie odstraszają, bo nie mam doświadczenia w ich kładzeniu (w gipsowaniu za to tak), a cenowo wyjdzie za materiał bardzo podobnie.Pytania:1) Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z tynkiem mozaikowym na ścianach garażu, jak wygląda temat jego czyszczenia oraz czy nie jest podatny na kruszenie/odklejanie się od ściany? 2) Na jakiej wysokości warto robić lamperię w garażu? 1,20m od posadzki jest wystarczające?3) Czy można przy tynkach cem-wap. odpuścić sobie szpachlowanie i od razu malować ściany? Od razu mówię, że kompletnie nie zależy mi na efekcie gładkiej ściany w garażu. Z góry dzięki za pomoc w temacie! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.01.2021 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Ad 3) Można, szczególnie jeśli tynk jest drobnoziarnisty. Sam zamierzam tak zrobić, nie tylko w garażu. Nie po to daję tynk cem-wap, żeby potem jeszcze to gładzić gipsem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts