Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz lub pellet

leesid

Recommended Posts

Ale dlaczego JA mam szukać aktualnych taryfie na stronie Tauron, bo TY chcesz się dowiedzieć na ile różni się od TWOJEJ ceny w Innogy ?

Mnie temat interesuje tyle co zeszłoroczny śnieg - mam G11, jakąś tam cenę na kWh, 100% pokrycia z PV

Ale na zachętę masz:

https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/taryfa-sprzedawcy/g12w

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ukrywam ze też szukam w miarę prostych rozwiązań, dlatego pomyślałem o piecu na pellet,i tak czytam ze na taka mała chatę to słabe rozwiązanie.

Pompy ciepła zachwalają zazwyczaj ci z zasobnym portfelem którym się nie chce kompletnie nic robić lub nie mają po prostu na to czasu. Znam takich co narzekają na ogrzewanie kominkowe bo podobno się kurzy w domu. Masz mały dom czy duży nie ważne, każde ogrzewanie jest dobre, to kwesta portfela i mentalności. Nie przesadzajmy że palenie groszkiem to taka ciężka praca, przecież nie rozpalasz go 2 x dziennie. Ja palę pelletem, sąsiad ma PC i też jest dobrze. Ceny ogrzewania groszek / pellet / pompa ciepła są porównywalne gdybyśmy ogrzewali takie same domy. Więc niech nikt tu bzdur nie pisze że jak juz tą pompe zamontuje to grzeje za darmo bo zapłacił za nią wiele więcej jak ten co ma piec na groszek. Tu się tylko płaci za wygodę (pompa ciepła), na pewno nie za ekonomię.

Więc niech nikt tu bzdur nie pisze że jak juz tą pompe zamontuje to grzeje za darmo bo zapłacił za nią wiele więcej jak ten co ma piec na groszek. Tu się tylko płaci za wygodę (pompa ciepła), na pewno nie za ekonomię.

O ekogroszku może nie piszmy, bo w wielu miejscach już się go nie zamontuje, zresztą węgiel do opalania 120m2 ??

Absurd.

Co do cen - czy kotły na pellet są jakoś wybitnie tańsze ?

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-haier-monoblok-au082fycra-hw-7-8kw-9683324140

Ale na zachętę masz:
TAURON

Grupa taryfowa G12w

Atrakcyjna dla osób korzystających z energii elektrycznej głównie w nocy i w weekendy.

Szczegóły dla lokalizacji: Warszawa

Przepraszamy!

Ta oferta nie jest dostępna w Twoim regionie.

Masz do tego jakąś tabele w której jest pokazane jak wzrasta pobór prądu urządzenia tego wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz – możesz podać jaka jest skuteczność tego np. przy -5*C i -10*C oraz -15*C – wiesz w jakiej temperaturze zewnętrznej to zamarza i przestaje działać – co wiesz na temat obrastania lodem układu tego.

TAURON

Grupa taryfowa G12w

Atrakcyjna dla osób korzystających z energii elektrycznej głównie w nocy i w weekendy.

Przepraszamy!

Masz do tego jakąś tabele w której jest pokazane jak wzrasta pobór prądu urządzenia tego wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz – możesz podać jaka jest skuteczność tego np. przy -5*C i -10*C oraz -15*C – wiesz w jakiej temperaturze zewnętrznej to zamarza i przestaje działać – co wiesz na temat obrastania lodem układu tego.

Wodzu, wpisz lokalizację: Gliwice

Edytowane przez Alessandro

TAURON

Grupa taryfowa G12w

Przepraszamy!

.

No jaki pech. Ale skazany na Innogy nie jesteś, są jeszcze inni sprzedawcy na Twoim terenie

Cena energii:

TAURON

1 taryfowy G 11 - 0,3930 zł za 1 kWh brutto

2 taryfowy G12w - dzienna: 0,4895 zł za 1 kWh brutto

nocna: 0,2376 zł za 1 kWh brutto

INNOGY

2 taryfowy G12w - dzienna: 0,4311 zł za 1 kWh brutto

nocna: 0,3765 zł za 1 kWh brutto

ENERGA

1 taryfowy G 11 - 0,3697 zł za 1 kWh brutto

2 taryfowy G12w - dzienna: 0,4309 zł za 1 kWh brutto

nocna: 0,2795 zł za 1 kWh brutto

Pompy ciepła zachwalają zazwyczaj ci z zasobnym portfelem którym się nie chce kompletnie nic robić lub nie mają po prostu na to czasu. Znam takich co narzekają na ogrzewanie kominkowe bo podobno się kurzy w domu. Masz mały dom czy duży nie ważne, każde ogrzewanie jest dobre, to kwesta portfela i mentalności. Nie przesadzajmy że palenie groszkiem to taka ciężka praca, przecież nie rozpalasz go 2 x dziennie. Ja palę pelletem, sąsiad ma PC i też jest dobrze. Ceny ogrzewania groszek / pellet / pompa ciepła są porównywalne gdybyśmy ogrzewali takie same domy. Więc niech nikt tu bzdur nie pisze że jak juz tą pompe zamontuje to grzeje za darmo bo zapłacił za nią wiele więcej jak ten co ma piec na groszek. Tu się tylko płaci za wygodę (pompa ciepła), na pewno nie za ekonomię.

Boje się zaglądać na forum czy ktoś nie opier...lił mnie ;););) dzięki za neutralną odpowiedź przekalkuluję i pellet i PC.

Cena energii:

TAURON

2 taryfowy G12w - dzienna: 0,4895 zł za 1 kWh brutto

nocna: 0,2376 zł za 1 kWh brutto

INNOGY

2 taryfowy G12w - dzienna: 0,4311 zł za 1 kWh brutto

nocna: 0,3765 zł za 1 kWh brutto

ENERGA

1 taryfowy G 11 - 0,3697 zł za 1 kWh brutto

2 taryfowy G12w - dzienna: 0,4309 zł za 1 kWh brutto

nocna: 0,2795 zł za 1 kWh brutto

Bardzo tanio zazdroszczę u mnie PGE Warszawa teren w g12w I- 0,75 zł II 0,39 zł i to są ceny sprzed podwyżki od 1 stycznia br.

Wg cieplowlasciwie.pl, u mnie ogrzewanie gazem ziemnym opłacałby się... czy to możliwe? Kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny 12 kw - 4,5 tys. brutto

Roczny koszt.jpg

dom jedn.jpg

PV.jpg

Docieplenie poddasza i podłogi na stropie parteru, to są plany. Częściowo dociepliłem poddasze płytą PIR

IMO system grzewczy musi być tak zbudowany, żeby nie trzeba było konieczności przerzucania worków czy szuflowania, żeby nie skończyło się marznięciem, ktoś złamie rękę, złapie grypę czy covida.

Sposobów jest wiele i przegadane wielokrotnie - prąd z COP=1, klimy, PC PW i gruntowe, gaz. Jest w czym wybierać i co ze sobą łączyć.

CW drastycznie przekłamuje ilość kWh, więc opieranie na nim decyzji o wydaniu co najmniej kilkunastu tysięcy od razu i wielokrotnie więcej w cyklu życia domu to nie jest dobry pomysł.

Edytowane przez Kaizen

Kaizen, też tak myślałem, jak by co... nie można polegać na jednym źródle grzania.

Nie wiem jak w innych sterownikach, w sterowniku firmy Plum jest taka opcja współpracy kotła peletowego z kotłem gazowym, tylko trzeba dokupić dodatkowo moduł-przekażnik, który w przypadku braku pelletu uruchamia automatycznie kocioł gazowy. Myślałem też, o buforach z grzałkami w II taryfie. Bufory są dobre do podłogówek, a ja nie mam. Najwyżej maty, czy kable grzejne w II taryfie w wylewce anhydrytowej na parterze.

Wiem, że CW drastycznie przekłamuje ilość kWh.

Schemat hydrauliczny z kotłem gazowym

schemat hydr.jpg

Można bez sprzęgła hydraulicznego w obiegu zamkniętym.

[Alessandro]
Dzięki serdeczne za wklejone opłaty za energię elektryczną, teraz każdy sam może miarkować bez konieczności opierania się na takich bzdetach :

U mnie nowy cennik G12W

dzienna 0,3475

nocna 0,1680

opłata handlowa 14,23

Zobaczymy jak przyjdzie nowy rachunek.

Dziś podałem odczyt.

Wychodzi mi (w moim pliku), że az tak dużo nie podrożało

Ze wszystkimi składowymi:

było 24gr / 66gr

jest 27gr / 72gr