ThaTec 21.01.2021 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Witajcie.Zainteresowałem się pompą ciepła do mojego szeregu 140m2, pytam dewelopera o moc przyłącza elektrycznego, a on mi odpisuje że 7kW. Wydaje mi się, że to strasznie mało, że chyba w mieszkaniach jest 5kW. Czy taka moc pociągnie pracę PC, dużej lodówki, kuchenki indukcyjnej, innych urządzeń elektrycznych? Czy nie lepiej mieć 3 fazy?Doradźcie proszę, co dalej. Czy potrzebuję więcej i jak to uzyskać. Edytowane 21 Stycznia 2021 przez ThaTec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2021 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Witajcie. Zainteresowałem się pompą ciepła do mojego szeregu 140m2, pytam dewelopera o moc przyłącza elektrycznego, a on mi odpisuje że 7kW. Tyle, to potrafi pociągnąć płyta indukcyjna. Ale to jest uśredniane na 15 minut, więc w praktyce ważniejsze, jakie jest zabezpieczenie. Obyś miał przyłącze trzyfazowe i możliwość zwiększenia mocy, bo żeby z tym żyć, to nie możesz mieć ogrzewania ani płyty na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 21.01.2021 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Witajcie. Zainteresowałem się pompą ciepła do mojego szeregu 140m2, pytam dewelopera o moc przyłącza elektrycznego, a on mi odpisuje że 7kW. Wydaje mi się, że to strasznie mało, że chyba w mieszkaniach jest 5kW. Czy taka moc pociągnie pracę PC, dużej lodówki, kuchenki indukcyjnej, innych urządzeń elektrycznych? Czy nie lepiej mieć 3 fazy? Doradźcie proszę, co dalej. Czy potrzebuję więcej i jak to uzyskać. Tylko 3 fazy, to większe możliwości i elastyczność. Nie wspominając, że zwykła płyta indykcyjna wymaga 2 faz. Co do tych 7kW to faktycznie dość mało. Upewnij się czy ta wartość to moc przyłączeniowa czy umowna. Pewnie umowna i będzie można to wnioskiem zmienić, ale sprawdź. Ja w małym mieszkaniu miałem 12,5 kW mocy umownej (nie wnioskowałem tak już było od dewelopera). Który to zakład energetyczny? Może zweryfikuj te wartości. Tak jak pisał Kaizen sprawdź jeszcze jakie masz zabezpieczenie przedlicznikowe. Stawiam, ze jesteś w lepszej sytuacji niż się to jawi i deweloper coś pomieszał informując cie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.01.2021 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Deweloper zrobił tak żeby było tanio. Gorzej jak kierował się tą samą myślą robiąc WLZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 22.01.2021 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Po co Deweloper ma płacić za np. 14 kW, jak może zaoszczędzić i zapłacić za 7kW. A Później "szczęśliwy" właściciel sam sobie prostuje sprawę z zakładem energetycznym, oczywiście odpłatnie. Pół biedy jak WLZ ma odpowiedni przekrój, bo jak nie... Tanio nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.01.2021 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 @ThaTec, i ile tego przyłącza w końcu masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts