Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana istotna czy nie istotna ?

enussss

Recommended Posts

Cześć, mam wydane pozwolenie na budowę domu z ogrzewaniem za pomocą pieca na ekogroch. Po długich namysłach zdecydowałem się na pompe ciepła. Zadzwoniłem do kierbuda, który powiedział że to zmiana istotna. Zadzwoniłem do starostwa wydział budownictwa i rownież Pan mi powiedział, że to zmiana cyt. "bardzo istotna" i wymaga kolejnego pozwolenia. Jednakże czytając prawe budowlane art.36a pkt 5 ust.7 wnioskuje, że jest całkiem inaczej. Prawo to mówi, że:

"Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę stanowi odstąpienie w zakresie: zmiany źródła ciepła do ogrzewania lub przygotowania ciepłej wody użytkowej, ze źródła zasilanego paliwem ciekłym, gazowym, odnawialnym źródłem energii lub z sieci ciepłowniczej, na źródło opalane paliwem stałym."

Czy ja mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Bo wg. powyższego zapisu owszem na takie zmiany musi być wydane pozwolenie, jeśli chciałbym ogrzewanie pompą ciepła, gazem, lub paliwem ciekłym zmienić na ekogroszek lub pellet. W przypadku gdy chce zmienic ekogroszek lub pelet na gaz lub pompe ciepła, jest to interpretowane jako zmiana nieistotna.

prawe budowlane art.36a pkt 5 ust.7

Art. 36a pkt. 6 brzmi:

6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, obowiązany jest zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia.

Edytowane przez Kaizen

A widzicie, myślałem, że to kierbud kwalifikuje daną zmianę jako istotna lub nieistotną, a następnie robi tylko wpis w dzienniku budowy. Czyli z tego co rozumiem, jeśli jest to zmiana nieistotna, to muszę udać się do projektanta adaptującego, aby naniósł tą zmianę w moim w projekcie i to wszystko?? W/w zmiana wymaga wpisu przez projektanta do dziennika budowy?