enussss 07.01.2021 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Cześć, mam wydane pozwolenie na budowę domu z ogrzewaniem za pomocą pieca na ekogroch. Po długich namysłach zdecydowałem się na pompe ciepła. Zadzwoniłem do kierbuda, który powiedział że to zmiana istotna. Zadzwoniłem do starostwa wydział budownictwa i rownież Pan mi powiedział, że to zmiana cyt. "bardzo istotna" i wymaga kolejnego pozwolenia. Jednakże czytając prawe budowlane art.36a pkt 5 ust.7 wnioskuje, że jest całkiem inaczej. Prawo to mówi, że: "Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę stanowi odstąpienie w zakresie: zmiany źródła ciepła do ogrzewania lub przygotowania ciepłej wody użytkowej, ze źródła zasilanego paliwem ciekłym, gazowym, odnawialnym źródłem energii lub z sieci ciepłowniczej, na źródło opalane paliwem stałym." Czy ja mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Bo wg. powyższego zapisu owszem na takie zmiany musi być wydane pozwolenie, jeśli chciałbym ogrzewanie pompą ciepła, gazem, lub paliwem ciekłym zmienić na ekogroszek lub pellet. W przypadku gdy chce zmienic ekogroszek lub pelet na gaz lub pompe ciepła, jest to interpretowane jako zmiana nieistotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.01.2021 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 zmiana moim zdaniem ( tak jak piszesz ) jest nieistotna, natomiast to nie Urząd, nie Inwestor, nie Kierownik budowy dokonuje klasyfikacji zmiany, tylko PROJEKTANT !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.01.2021 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) prawe budowlane art.36a pkt 5 ust.7 Art. 36a pkt. 6 brzmi: 6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, obowiązany jest zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enussss 07.01.2021 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 A widzicie, myślałem, że to kierbud kwalifikuje daną zmianę jako istotna lub nieistotną, a następnie robi tylko wpis w dzienniku budowy. Czyli z tego co rozumiem, jeśli jest to zmiana nieistotna, to muszę udać się do projektanta adaptującego, aby naniósł tą zmianę w moim w projekcie i to wszystko?? W/w zmiana wymaga wpisu przez projektanta do dziennika budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.01.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 ... i to wszystko?? TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts