Miror 08.01.2021 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Witam.Stanąłem przed problemem wyboru rekuperatora i proszę o podpowiedzi bo głowa mnie boli a dalej nie wybrałem.Ale od porządku, dom z poddaszem użytkowym 115 m2. Instalacja na kanałach peflex, skrzynki robione samodzielnie w pracy z blachy nierdzewnej. Wszystko zrobione samodzielnie wg. projektu firmy peflex, i własnego pomysłu. W sumie to sam wszystko obliczałem i planowałem ale wolałem wydać te 250 zł za projekt i mieć pewne, że wszystkie moje założenia się sprawdziły. I tak wg. projektu nawiew/wywiew 250m3, kubatura wentylowana 290 m3, wydajność centrali podana w projekcie 300m3. Instalacja na kanałach 75 mm, skrzynki rozdzielcze doprowadzone do nich kanały fi160mm. Lokalizacja centrali w kotłowni gazowej na parterze.Poszukuje centrali, która spełniała by parametry zawarte w projekcie, oraz najlepiej:-posiadała wymiennik przeciwprądowy najlepiej z odzyskiem wilgoci-posiadała automatyczny by pass-jej cena nie przekraczała budżetu 5000 złMam wytypowane kilka cental takich jak:-Vent-axia Kinetic B z kanałami fi 125-Alnor HRU-ERGO-250-Alnor hru-minist air-w-250-Tywent B3B EC-250 - 400 M3/H-Brookvent aircykle 1.2 Teraz pytanie czy jeśli mam kanały pomiędzy skrzynkami rozdzielczymi oraz z wyrzutni i czerpni fi 160mm to będzie dobrze działała centrala z kanałami fi 125?Czy upierać się przy by passie automatycznym, który zwiększa cenę czy nie jest to aż taki plus, i wtedy ceny rekuperatorów zaczynają się już od 2500 zł?Który z wymienionych byście polecili a, który odrzucili? Proszę o podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2021 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 kieruj się ceną filtrów (lub łatwością wykonania ich samodzielnie) oraz łatwością konserwacji (łatwy dostęp do filtrów i wentylatorów). Ja wybrałam bardzo dobrego ale niszowego polskiego producenta (Klimor) i potem miałam poważny problem z filtrami, bowiem były bardzo drogie (niewielka produkcja bo i rekuperatorów mało). Na szczęście konstrukcja prosta jak cep i można było samemu robić filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts