Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja krzywej grzewczej - Vaillant 146/5-5 Ecotec Plus

kulfi82

Recommended Posts

Dobry wieczór wszystkim,

chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób działa funkcja adaptacja krzywej grzewczej i czy uzasadnione jest jej stosowanie.

Opis instalacji:

- nowa parterówka 100m, ocieplona 20cm grafitem,

- podłogówka z jednym obiegiem bez mieszacza,

- Vaillant Vc 146/5-5 Ecotec Pro + pogodówka.

- Zasobnik CWU Biawar 150l

- VR700 powieszony w salonie, termostat "brak"

- średnia temp. 21°C

ustawiając KG na poziomie 0.35 po kilku dniach adaptacja podnosi jej wartość na 0.55. Komfort termiczny w pomieszczeniach jest bardzo dobry, co nie jest jakimś tam wyczynem przy tak małej powierzchni. Nie wiem natomiast jak adaptacja wpływa na zużycie gazu i co ona właściwie użytkownikowi daje. Instrukcja w tym temacie jest bardzo enigmatyczna.

z góry dzięki za wyjaśnienie

Edytowane przez kulfi82

Adaptacja jak sama nazwa wskazuje pozwala na wstępna ustalenie krzywej grzewczej dla danego obiektu.

Regulator według producenta wykonuje ją w ciągu od kilku do kilkunastu godzin.

Cały problem w tym że taki czas pozwala mu jedynie na określenie charakterystyki budynku dla danej aury pogodowej na zewnątrz, czyli czas reakcji instalacji grzewczej na skok jedynkowy czyli na uruchomienie ogrzewania oraz jej wyłączenie.

Tak ustalona krzywa grzewcza jest obarczona dużym błędem ponieważ niestety po zmianie temperatur zewnętrznych w obiekcie czyli budynku mieszkalnym ze względu na wzrost lub zmniejszenie różnicy temperatur przegrody następuje szybszy lub analogicznie wolniejszy spadek temperatur a temperatura zasilania instalacji grzewczej często nie jest w stanie zapewnić stałej temperatury pomieszczeń co w końcu prowadzi do prze-regulowań, czyli zmiany żądanych i osiąganych temperatur pomieszczeń.

Wartość KG=0.55 możesz pozostawić na poziomie i bacznie obserwować osiągane temperatury w pomieszczeniu referencyjnym w którym znajduje się regulator. Jeśli podczas mrozów lub ocieplenia dojdzie do podwyższenia temperatury w pomieszczeniu należy zanotować ten stan a ewentualne korekty dokonywać po zgromadzeniu większej ilości danych.

• Like 1

pociągnę dalej ten wątek, aby nie robić niepotrzebnego bałaganu. Zabrzmi to trochę dziwnie, ale po wyłączeniu adaptacji nie mogę zbić temperatury w domu. Ustawiłem temp. zadaną 20.5°C a mimo tego w pomieszczeniach od wczorajszego poranka temp. utrzymuje się na poziomie 22.5-23°C. Obniżyłem KG do 0.25, ale efektu brak mimo iż na zewnątrz mamy około 0.5-1°C. Poniżej aktualne parametry z VR700:

Ciśnienie wody: 1.2bar

Status systemu: Tryb ogrz

Opóźn. ochr. zamarz. 4h

Ciągłe grzanie TZ: wył

Adapt. krzywej grzew: Nie

Konfig. trybu pracy: Wszystkie

Akt. wilg. w pom.: 43%

Schemat układu: 1

Status: Tryb ogrz.

Akt. t. wody na d.: 28°C

Rodzaj obiegu: Ogrzew.

Stan: Tryb c.o.

Temp. zasil. Zadana: 29°C

Granica wył. t.zewn.: 21°C

Krzywa grzewcza: 0,25

Temperatura minimalna: 15°C

Temperatura maksym: 45°C

Tryb auto-wyłącz: Eco

Korekta temp. pokoj: Brak

proszę o wsparcie bo się za chwilę ugotuje :cool: żona oczywiście w 7 niebie :bash:

Na reakcję musisz poczekać (od kilku do nawet kilkunastu godzin - bezwładność podłogówki). Jak już znajdziesz właściwą krzywą, to potem możesz ustawić parametr Korekta temp. pokojowej na "Korekta" (jeśli masz dobrze umiejscowiony sterownik). Wtedy automatycznie na podstawie odczytu temperatury pokojowej sterownik zmniejszać będzie temperaturę zasilania instalacji (zgodnie ze wzorem z instrukcji).

Na reakcję musisz poczekać (od kilku do nawet kilkunastu godzin - bezwładność podłogówki). Jak już znajdziesz właściwą krzywą, to potem możesz ustawić parametr Korekta temp. pokojowej na "Korekta" (jeśli masz dobrze umiejscowiony sterownik). Wtedy automatycznie na podstawie odczytu temperatury pokojowej sterownik zmniejszać będzie temperaturę zasilania instalacji (zgodnie ze wzorem z instrukcji).

o bezwładności wiem, ale od wczoraj rana to wydaje mi się trochę długo. Temp. ani drgnie a nawet potrafi o 0.5°C podskoczyć.

Ewentualnie przełącz Korekta temp. pokoj na Termostat (ale to jest docelowo wskazane jak już dobierzesz właściwie krzywą grzewczą), Wtedy szybciej osiągniesz oczekiwaną temperaturę (kocioł przestanie w ogóle grzać, dopóki temperatura nie spadnie poniżej zadanej - u Ciebie 20,5), a potem z powrotem przełącz na Brak, żeby obserwować dalej czy dobrałeś właściwą krzywą.

U mnie sterownik chodzi na 21C (tryb brak) a w domu mam 22,5 C, KG 0,15, próbowałem zejść na 0,1 niestety nie dogrzewa mi pokoju córki.

Także nie sugerowałbym się temp na sterowniku, moim zdaniem przy takim ociepleniu możesz zejść jeszcze z KG tak jak u mnie. Pamiętaj że po zmianie KG, potrzebujesz klika dni aby zaobserwować zmianę.

A tak z innej beczki używacie trybu termostat? jest sens przenosić Multimatica z pieca do domu badź dołożyc inny sterownik pokojowy bezprzewodowy?

Edytowane przez byq84

Ja używam, ale żeby móc z niego skorzystać wykorzystałem ustawienie korekta temp. wewn. (-1.0K), bo mój multimatic jest chyba w najcieplejszym miejscu w domu ;). W moim przypadku to jedyny sposób żeby utrzymać temperaturę w domu w ryzach, bo mój kocioł przegrzewa (to ten przypadek z temperatura zasilania 32C).

• 3 years później...

Miałem identyczny problem w Pompie Ciepła  (PC). Temperatura ustawiona już na 19 a PC trzyma cały czas 22. Nie przeszkadzało mi to dopóki dobowe zużycie energii przy dodatnich temperaturach zbytnio wzrosło. Do rozwiązania problemu doprowadził mnie hydraulik, który montował PC. W konfiguracji instalacji są 3 tryby ogrzewania: Aktywny,  Nieaktywny i Rozszerzony. Standardowo miałem ustawiony Aktywny.  Okazało się, że coś się porypało i w tym trybie cały czas pracowała pompka od podłogówki. Studziła wodę i załączała PC. Po przełączeniu na tryb Rozszerzony problem się rozwiązał.