Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość zabudowy a piwnica

bober02

Recommended Posts

Witam,

Przepraszam jeśli to jest dość głupie pytanie, ale po rozmowie z kilkoma osobami nie za bardzo jestem pewny jak rozumieć dokładnie wysokość budynku. W gminie Liszki, pod Krakowem, gdzie chcę się wybudować, plan zagospodarowania terenu mówi:

5. Ustala się zasady kształtowania zabudowy w terenach wymienionych w ust. 1 (z zastrzeżeniem ustaleń

zawartych w § 9 oraz § 25):

1) wysokość zabudowy:

a) dla garaży – nie może przekraczać 7,0 m,

b) dla pozostałych budynków – nie może przekraczać 9,0 m,

c) dla innych obiektów budowlanych – nie określa się,

Chciałbym wybodować dom piwnica, parter + piętro/poddasze użytkowe, i nie jestem pewny jak rozumieć wysokość budynku w tym przypadku. Czy liczone jest 9m od poziomu terenu, czy od poziomu najniższej kondygnacji, w tym piwnicy?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Znalazłem jeszcze takie definicje:

24) wysokości zabudowy:

a) w odniesieniu do budynków – rozumie się przez to wysokość określoną wg przepisów odrębnych,

b) w odniesieniu do pozostałych obiektów budowlanych – rozumie się przez to wysokość liczoną od

poziomu terenu do najwyżej położonego elementu danego obiektu,

Nie rozumiem co oznacza wg przepisów odrębnych...?

OK

jest jedna prawidłowa definicja wysokości budynku ! wpisana w Warunki Techniczne : § 6

" Wysokość budynku, służącą do przyporządkowania temu budynkowi odpowiednich wymagań rozporządzenia, mierzy się od poziomu terenu przy najniżej położonym wejściu do budynku lub jego części, znajdującym się na pierwszej kondygnacji nadziemnej budynku, do górnej powierzchni najwyżej położonego stropu, łącznie z grubością izolacji cieplnej i warstwy ją osłaniającej, bez uwzględniania wyniesionych ponad tę płaszczyznę maszynowni dźwigów i innych pomieszczeń technicznych, bądź do najwyżej położonego punktu stropodachu lub konstrukcji przekrycia budynku znajdującego się bezpośrednio nad pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi. "

jeśli zapisy Planu Miejscowego lub Warunki Zabudowy mówią co innego, można odwołać się do definicji wysokości budynku jw