bober02 09.01.2021 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Witam, Przepraszam jeśli to jest dość głupie pytanie, ale po rozmowie z kilkoma osobami nie za bardzo jestem pewny jak rozumieć dokładnie wysokość budynku. W gminie Liszki, pod Krakowem, gdzie chcę się wybudować, plan zagospodarowania terenu mówi: 5. Ustala się zasady kształtowania zabudowy w terenach wymienionych w ust. 1 (z zastrzeżeniem ustaleńzawartych w § 9 oraz § 25):1) wysokość zabudowy:a) dla garaży – nie może przekraczać 7,0 m,b) dla pozostałych budynków – nie może przekraczać 9,0 m,c) dla innych obiektów budowlanych – nie określa się, Chciałbym wybodować dom piwnica, parter + piętro/poddasze użytkowe, i nie jestem pewny jak rozumieć wysokość budynku w tym przypadku. Czy liczone jest 9m od poziomu terenu, czy od poziomu najniższej kondygnacji, w tym piwnicy? Z góry dzięki za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.01.2021 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Na pewno tylko to co nad poziomem terenu, więc nie bój się, że nie wybudujesz z piwnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bober02 10.01.2021 00:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Super, dziekuje za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devil2b1 10.01.2021 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Mialem ten sam problem. U mnie (pomorskie) liczylo sie od poziomu drzwi wejściowych do domu. Wiec piwnica odpadla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bober02 10.01.2021 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Mialem ten sam problem. U mnie (pomorskie) liczylo sie od poziomu drzwi wejściowych do domu. Wiec piwnica odpadla. Nie rozumiem, czemu piwnica miała odpaść? jeśli drzwi wejściowe są na poziomie 0, to w dół mogłeś zrobić 10m i nadal byś się zmieścił, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bober02 10.01.2021 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Znalazłem jeszcze takie definicje: 24) wysokości zabudowy:a) w odniesieniu do budynków – rozumie się przez to wysokość określoną wg przepisów odrębnych,b) w odniesieniu do pozostałych obiektów budowlanych – rozumie się przez to wysokość liczoną odpoziomu terenu do najwyżej położonego elementu danego obiektu, Nie rozumiem co oznacza wg przepisów odrębnych...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.01.2021 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Piwnica "odpadła", czyli nie była liczona do metrów.Tak to zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.01.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 OKjest jedna prawidłowa definicja wysokości budynku ! wpisana w Warunki Techniczne : § 6 " Wysokość budynku, służącą do przyporządkowania temu budynkowi odpowiednich wymagań rozporządzenia, mierzy się od poziomu terenu przy najniżej położonym wejściu do budynku lub jego części, znajdującym się na pierwszej kondygnacji nadziemnej budynku, do górnej powierzchni najwyżej położonego stropu, łącznie z grubością izolacji cieplnej i warstwy ją osłaniającej, bez uwzględniania wyniesionych ponad tę płaszczyznę maszynowni dźwigów i innych pomieszczeń technicznych, bądź do najwyżej położonego punktu stropodachu lub konstrukcji przekrycia budynku znajdującego się bezpośrednio nad pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi. " jeśli zapisy Planu Miejscowego lub Warunki Zabudowy mówią co innego, można odwołać się do definicji wysokości budynku jw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts