Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygrzewanie wylewki bez kotła?

Gawronsky

Recommended Posts

Dzień dobry

Jestem trakcie budowy domu SSZ, wylewki i tynki zrobione w Listopadzie 2020. Wiadomo są jeszcze mokre a przez to blokuje mnie dalszy postęp prac, gaz dopiero w połowie 2021 roku a chciałbym już coś robić.

Szukałem informacji jak wygrzać wylewki bez pieca (wszędzie podłogówkę) metraż całości 355m2 z garażem 2 stanowiskowym (również podłogówka).

I są trzy opcje:(chyba ze macie jeszcze jakieś)

1.Wypożyczenie kotła do wygrzewanie na prąd 17,21,40kw

2. Boiler elektryczny (według mnie najciekawsza i zarazem najtańsza opcja tylko kwestia dobrania podezpolow)

3. Kupno pieca właściwego i grzanie butlami (z uwagi na koszt takiego pieca wolałbym nie kombinować)

Pytanie czy ktoś z was stosował jakieś inne rozwiązania? Dodam ze posadzki anhydrytowe, tynki gipsowe.

Pozdrawiam

Grzegorz

Pytanie czy ktoś z was stosował jakieś inne rozwiązania?

Było na forum nie raz - grzałka z termostatem w rurze 2 cale, pompa obiegowa i naczynie wzbiorcze.

Możesz też upolować jakąś używkę na znanych portalach i potem odsprzedać bez większej straty.

Jak możesz wziąć G12as - to wygrzewanie prądem wyjdzie całkiem tanio.

Grzałką 300m2 to można grzać a nie wygrzac i to jeszcze zimny budynek jak już to grzalkami.

Naprawdę uważasz, że 12kW to będzie za mało? W sumie można i 24kW zamontować, ale trochę trudno będzie to upchać w 2 calowej rurze i w sumie takie rozwiązanie będzie mało konkurencyjne w porównaniu do kotła elektrycznego 24kW.

Naprawdę uważasz, że 12kW to będzie za mało? W sumie można i 24kW zamontować, ale trochę trudno będzie to upchać w 2 calowej rurze i w sumie takie rozwiązanie będzie mało konkurencyjne w porównaniu do kotła elektrycznego 24kW.

Myślałem że piszesz o grzalce jednorazowej z wbudowanym termostatem 3kw ale nawet taką w sumie by wygrzal np.kazde pomieszczenie z osobna czy tam gdzie akurat planuje kłaść podloge w pierwszej kolejności.