elviss_17 11.01.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Witam,będę miał dwa obiegi grzewcze, chcę by każdy był sterowany niezależnie za pomocą jednego sterownika temperatury wewnętrznego, jeden regulator wewnętrzny na jeden obieg (plus pogodówka naturalnie). Podłogówka 100 %, jedna bryła, dwa mieszkania rozdzielone garażem. Zamontowane mam póki co 2 grupy mieszające rozdzielacza z pompą energ. 60 Ferro. Panowie, czy taka instalacja zapewni mi to czego oczekuje to jest sterowanie niezależne dwoma obiegami poprzez wewnętrzne sterowniki temperatury? Będzie efektywne i oszczędne? Edytowane 11 Stycznia 2021 przez elviss_17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.01.2021 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Osobne sterowanie to szerokie pojęcie. Jeśli dwie grupy pompowe są bez mieszacza czyli zaworu trójdrogowego z siłownikiem to sterowanie obejmie tylko załączanie lub wyłączanie pomp w danym obiegu grzewczym.To spowoduje panowanie nad temperaturą pomieszczeń ale dalekie będzie od regulacji pogodowej. Pełna automatyka i sterowanie pogodowe pojawiło by się w momencie zamontowania drugiej opcji czyli wspomnianych mieszaczy, ale z siłownikami sterującymi zaworami drogowymi. W takim przypadku regulatory powodowały by zmianę temperatury czynnika grzewczego osobno w każdej części domu i regulację pogodową która uzależnia temperaturę czynnika grzewczego od temperatury na zewnątrz domu. Pytanie brzmi co planują instalatorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elviss_17 12.01.2021 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Mam zamontowany tylko rozdzielacz : https://www.ferro.pl/produkt-grupa-mieszajaca-do-ogrzewania-podlogowego-1-z-pompa-elektroniczna-256130-4465-GM60GPA.html Niby to grupa mieszająca ale nie wiem czy o to Ci chodzi? chyba nie, więc mieszacza nie mam. W takim wypadku przy braku sterowania przez pogodówkę jak piszesz będzie to mało efektywne/oszczędne? Czy dodanie mieszacza z siłownikiem sterujący zaworami drogowymi jest lepsza opcją, jeśli to można jeszcze zrobić? Prostsza i tańsza wydaje się opcja 1 tj. regulacja za pomocą sterownika temperatury zewnętrznej (jak rozumiem jest za ciepło to pompka nie pompuje wody i tyle). Czy jednak warto zainwestować w opcję 2? Moi instalatorzy nie robili nigdy tego typu obiektu z dwoma obiegami 100% podłogowe- nie polegam na ich wiedzy niestety. Proszę o pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.01.2021 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Masz grupę pompową mieszającą ponieważ pod pompą znajduje się zawór trójdrogowy termostatyczny.To ten element z czarnym pokrętłem.Zawór termostatyczny pozwala na ustalenie stałej temperatury. Jeśli źródło ogrzewania będzie źródłem niskotemperaturowym czyli opartym o kocioł kondensacyjny a temperatura zaworu termostatycznego będzie nastawiona na 42 - 48*C to całość instalacji będzie zasilana jednym czynnikiem grzewczym o takiej samej temperaturze wyprodukowanej przez kocioł kondensacyjny według regulacji pogodowej.Same regulatory które będą miały tylko i wyłącznie załączać i wyłączać pompy od obu osobnych obiegów jest dobrym sposobem pozwalającym na panowanie nad temperaturą w całym domu. Zawór termostatyczny będzie tylko i wyłącznie stanowił ograniczenie maksymalnej temperatury czynnika grzewczego której w normalnych warunkach nie jest on w stanie osiągnąć. Jest to tania okrojona wersja regulacji mającą niestety pewne niedoskonałości.Samo ogrzewanie podłogowe posiada dość długi czas reakcji dlatego regulatory załączające pompy muszą mieć dużą dokładność i niską strefę histerezy .Nie spełnienie tego warunku zemści się dość dużymi wahaniami temperatury dochodzącymi do ok 2*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts