ankiety123 12.01.2021 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 cześćpłyta fundamentowa o przekroju od dołu: chudy beton ~10 cm/ 2x5 cm xps / folia budowlana / 30 cm płyta fundamentowa z betonu B25 W8.Pytanie czy zdaniem szanownego grona pod styropian na ogrzewanie należy położyć folię budowlaną i połączyć z izolacją poziomą scian parteru jak to się robi przy klasycznym posadowieniu z podłogą na gruncie?Słysze bardzo różne opinie i jestem ciekaw waszej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 14.01.2021 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 nikt nic? jak mieliście projektowane płyty fundamentowe? z folia pod styropianem czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 14.01.2021 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Folia pod płytą to żadna izolacja (zapewne jest już podziurawiona) a beton nawet W8 i tak kapilarnie podciąga tylko mniej.Jeśli chcesz dobrze to porządna hydroizolacja wewnątrz- np. szlam cementowo polimerowy typu flex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 14.01.2021 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Skoro ma być beton podkładowy (brawo dla projektanta), to wykorzystaj go i daj tam porządną hydroizolację, czyli np. szlam, jak pisze przedmówca, a dopiero na to XPS. Jeszcze lepiej jest skorzystać z tego betonu i umieścić w nim także uziom. Ja tego nie zrobiłem i trochę żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 18.01.2021 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Folia pod płytą to żadna izolacja (zapewne jest już podziurawiona) a beton nawet W8 i tak kapilarnie podciąga tylko mniej. Jeśli chcesz dobrze to porządna hydroizolacja wewnątrz- np. szlam cementowo polimerowy typu flex. ok czyli albo coś konkretnego typu szlam 2 razy lub całkowicie zrezygnować z pseudo hydroizolacji typu folia? Tez mam wrażenie ze folia to żadna izolacja ale jest jeszcze 10 cm xps-a a pod tym wszystkim 2 metry piachu. więc skąd tam woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 18.01.2021 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Skoro ma być beton podkładowy (brawo dla projektanta), to wykorzystaj go i daj tam porządną hydroizolację, czyli np. szlam, jak pisze przedmówca, a dopiero na to XPS. Jeszcze lepiej jest skorzystać z tego betonu i umieścić w nim także uziom. Ja tego nie zrobiłem i trochę żałuję. na szlam pod plyta już za późno bo płyta już jest. teraz kwestja tylko tego czy na płyte dawać jakąś folię i łączyć z izolacja pozioma ścian czy to juz nie ma za bardzo sensu bo folia jak to folia szczelna nie będzie. Też nie dałem bednarki w chudziaka niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.01.2021 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Nie folia, tylko normalna hydroizolacja, chociażby szlam, do połączenia z hydroizolacją pionową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 18.01.2021 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Daj wewnątrz szlam polimerowy pod styropian zamiast folii i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 18.01.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Gość się pyta o folię pod posadzką ogrzewaną, a wy mu o izolacji pod płytą piszecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 19.01.2021 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Ja od początku o tym co ma dać pod styropian przed wylewkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 20.01.2021 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 dokladnie chodzi o izolacje przeciwwilgociową pod posadzka grzewczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 20.01.2021 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Nie folia, tylko normalna hydroizolacja, chociażby szlam, do połączenia z hydroizolacją pionową. jak połaczyć izolacje posdadzkiz izolacja pionowa bo chyba cos nie czaje?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 20.01.2021 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Miałem na myśli połączenie hydroizolacji na betonie podkładowym z hydroizolacją ściany zewnętrznej. Dokładnie tak mam zrobione. Ale najwidoczniej na to już u Ciebie za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts