Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja przeciwwilgociowa na plycie fundamentowej czy to ma sens?

ankiety123

Recommended Posts

cześć

płyta fundamentowa o przekroju od dołu: chudy beton ~10 cm/ 2x5 cm xps / folia budowlana / 30 cm płyta fundamentowa z betonu B25 W8.

Pytanie czy zdaniem szanownego grona pod styropian na ogrzewanie należy położyć folię budowlaną i połączyć z izolacją poziomą scian parteru jak to się robi przy klasycznym posadowieniu z podłogą na gruncie?

Słysze bardzo różne opinie i jestem ciekaw waszej opinii.

Folia pod płytą to żadna izolacja (zapewne jest już podziurawiona) a beton nawet W8 i tak kapilarnie podciąga tylko mniej.

Jeśli chcesz dobrze to porządna hydroizolacja wewnątrz- np. szlam cementowo polimerowy typu flex.

ok czyli albo coś konkretnego typu szlam 2 razy lub całkowicie zrezygnować z pseudo hydroizolacji typu folia? Tez mam wrażenie ze folia to żadna izolacja ale jest jeszcze 10 cm xps-a a pod tym wszystkim 2 metry piachu. więc skąd tam woda?

Skoro ma być beton podkładowy (brawo dla projektanta), to wykorzystaj go i daj tam porządną hydroizolację, czyli np. szlam, jak pisze przedmówca, a dopiero na to XPS.

Jeszcze lepiej jest skorzystać z tego betonu i umieścić w nim także uziom. Ja tego nie zrobiłem i trochę żałuję.

na szlam pod plyta już za późno bo płyta już jest. teraz kwestja tylko tego czy na płyte dawać jakąś folię i łączyć z izolacja pozioma ścian czy to juz nie ma za bardzo sensu bo folia jak to folia szczelna nie będzie.

Też nie dałem bednarki w chudziaka niestety.